Музика и предрасуди

• Креатор на темата Креатор на темата SteF
  • Време на започнување Време на започнување
Епа луѓе за разлика од другите јас имам предрасуди, може не толку до луѓето колку до типот на музиката. На примет турбо-фолкот и тие бугарски гомна стварно се за никаде, кај србиве цицлести цури излагаат полу голи и појма немаат од пеење ама важно се покажуваат, а кај бугариве пола и повеќе песни им се украдени, или пак оној транвеститон Азис да го гледам. Истотака гледам горе некој кажа за трансери и рапери, а ај кажи ми молим те тогаш што е финтава со ова подоле напишано од сердарот што и јас се согласувам со него?
Serdarot напиша:
и не знам шо има поубо во забегани wanna-be сатанистички неартикулирани бучави (не само во треш, дед & блек металот, туку во многу музички правци...) шо некои сакам-да-бидам „бендови„ ги презентираат низ светов...
Е сега за луѓето што се определиле да слушаат музика тоа точно е нивни избор и многу зависи од тоа како се однесуваат и они па дали ќе бидат подложени на предрасуди или не? Па не се криви луѓето што 95% од металците и скинерите така се облакаат и однесуваат и си го имаат воспоставено тој имиџ. А за трансерите

SteF напиша:
или му кажуваш Трансер и одма тука дрогите или шприцови
не бе на апчиња сме ние :icon_lol:

Е сега може некој ќе се сложува некој нема, ама тоа е мое мислење и јас имам право да имам такво мислење:bip:

Предрасуди

Onaa temata `dali raperite se losi luge?` me inspirirase da prasam, dali vie ste se sretnalie so drugi takvi predrasudi vo odnos na toa kakva muzika slusaat lugeto, vo stilot na `ovoj metalec e, narkoman e, alkoholicar, pankerive se nasilnici, raperive se gangsteri, transerive se triperi` ???

Да! Иако најмногу го мразам тоа. Но, средината во која живееме сама по себе го наметнува.
Одма рокерите се наркомани, раперите се лоши луѓе....
Таков ни е менталитетот, судиме за луѓето според музиката која ја слушаат.
Секоја чест на исклучоците кои знаат да го почитуваат изборот на другите!

турбофолкерите се сељаци :))))))

50% од предрасудите се основани, но тоа не е причина да ги имаме, така непотребно се создава негативен набој помеѓу нас

шо панкер че бидиш ако не маваш
шо металец че бидиш ако не пијаш
шо хипик че бидиш ако не се дрогираш
шо сељак че бидиш ако не слушаш турбо-фолк

отсега вака вчаршија че се декларираш бек стрит бој шо слуша метал:pos:

имаше вакфа тема...пребарај:)

Кај нас...у струмица...леле...човек не може да биди тоа што сака. 80% од мушките, облеката им е педерска, попедерска не може да биди. А рокерите или металците (кои се малцинство) ги покажуваат со прст и им се смеат. Курви биле, наркомани, сатанисти, итнитн....а дали се поголеми курви од оние што покажуваат со прст, они си знаат...

Јас пример, кога си пуштам металче, или рандом чилоут песна, мајка ми веднаш ме прашва, каква е оваа секташка музика? Требало да слушам музика што сите ја слушат, а и да се облекувам како што се облекуваат сите. Розева прилепена маица, бели прилепени панталони и шатирана коса? Фала...но не сакам да си ја нарушувам сопствената сексуалност.

Johnny Stulic напиша:

a za trancer ? loool

ej...pogolema predrasuda....ovde ja u gradof moj sum....crna ofca....t.e ovie 15 dusi so slusame non-metal non-techno non-folk muzika.....site so poinakvi o4i te gleaat....neznam...loso epten loso...koa ke pojdis u kafic....ako ne si kremski bezvezno oble4en...site gleaat vo tebe kao od nebo da si padnat....zaebana stfar.....

Johnny Stulic напиша:

Ednas sedejki u kafic so doticni osobi, otkako naracav Koka-Kola za pienje go dobiv prasanjeto `So metalec si ti, ne pies crveno vino???`
...

dodeka ima lugje sto pravat vakvi muabeti kje ima i predrasudi...sum primetila ne se samo "obicnite" lugje tie koi imaat predrasudi ili koi gi smetaat "drugite" za losi,narkomani ili neznam kakvi tuku i samite tie sto slusaat odreden tip na muzika sakaat da se oddelat od obicnite smrtnici pa i sami si stavaat nalepnici...kolku pati samo mi se ima deseno nekoj prv muabet sto kje mi go svrti da e sto muzika slusas,jas sum neznam transer,raper i odma tuka neznam ekstazi,drogi i takvi sranja...koga kje pocne sekoj da si gleda za sewe,da ne gi odreduva lugjeto po muzikata i da ne saka da se oddeli od drugite so muzikata ili bilo sto drugo,togas i kje prestane da ima predrasudi...do togas dzabe site muabeti...jas licno nemam predrasudi i nikogas sum nemala,mozebi nekogas sum bila da recam vozdrzana so odredeni licnosti dodeka da se osiguram kakvi se,ali nikogas ne sum rekla ej so ovoj/ovaa ne zboram posto slusa rap,rok ili sto i da e...kje produzev so filozofiranje ali prstot me boli od vcera taka da prijatno :) :) :)

Абе точно е дека самите луѓе си се одвојуваат од другите со декларирање како рапер,рокер,трансер..не знам уше шо таму...ама па факт е дека и некои стереотипи и педрасуди не се основани..ја коа се појавив у прва година средно им беше страв на одредени да ми зборат и мислеа дека сум кретенка зашо носам црно..ако глеаме така требало да сум по некое правило металка а баш напротив бев изгорена по Дорс и сите групи од хипи времињата...да не должам многу..има ептен зезнати работи и етикетирања од страна на општеството шо се неоправдани и неосновани ама додека ги прфаќаме како такви..ќе продолжат да ни кварат секојдневие
Малце забегав...:pipi:

Mandy напиша:
Абе точно е дека самите луѓе си се одвојуваат од другите со декларирање како рапер,рокер,трансер..не знам уше шо таму...ама па факт е дека и некои стереотипи и педрасуди не се основани..ја коа се појавив у прва година средно им беше страв на одредени да ми зборат и мислеа дека сум кретенка зашо носам црно..ако глеаме така требало да сум по некое правило металка а баш напротив бев изгорена по Дорс и сите групи од хипи времињата...да не должам многу..има ептен зезнати работи и етикетирања од страна на општеството шо се неоправдани и неосновани ама додека ги прфаќаме како такви..ќе продолжат да ни кварат секојдневие
Малце забегав...:pipi:

a demek ne si:kez: :kez: :kez:
ne shala na strana ima predrasudi i stereotipi,tocno e,ali razmisli dokolku metalcite,da gi zememe za primer,ne nosele stvarno crno togas ne bi se mislelo deka tie sto nosat crno se metalci,ili sto znam raperite da ne nosat 6 broja pogolemi farmerki,lanci i sto i da nosat,nema koga kje vidis takov nekoj da reces ej ovoj mora da e raper...na primer mene do sega me napravija raperka i rokerka,a ja volim cecu i neznam ja slusam edith piaf i nekoi depresivni pesni sto se daleku od rap...sakam da kazam stereotipite se osnovani i samite tie sto slusaat odreden tip na muzika dale povod za sozdavanje na stereotipi,a neosnovani se predrasudi od tipot ovaa e metalka pa e kretenka,luda,narkomana i slicno ili ovaa ja slusa ceca pa mora da e seljanka i takvi stvar...me sfakjate valjda sto sakam da kazam...leej mi trgna so filozofiranje na temava :icon_lol:

hm mozebi ke zvuci premnogu prosto ako kazam deka site pravci na muzika gi slusam no ne site gi pocituvam.....znaci ima moment koga slusam od naj niska klasa na muzika do onaa visoka umetnost na delo
nesakam da nabrojuvam legendi koi nikogas nema da umrat i nivni dela
a i pesni koi se za edna sezona

Ne se soglasuvam deka se osnovani stereotipite. Ok, deka za se ima pricina, ima, toa sto go zborat za nacinot na oblekuvanje, ok, ama za toa koj kolku e narkoman, ili nasilnik... Toa se poveke napraveni od strav od nepoznatoto, luge koga ke slusnat deka nekoj ima malku porazlicni idei od nivnite i vo konkretniov primer, slusa malku porazlicna muzika, toj vednas e klasificiran kako narkoman, pijaniciste, ovakov, onakov...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom