Музика и предрасуди

• Креатор на темата Креатор на темата SteF
  • Време на започнување Време на започнување

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
Temava sakav da ja otvoram kako posebna po{to primetiv deka mnogu se zabeguva na drugi temi so predrasudite i go kvari muabetot.
Tuka ke mo`e naj fino lepo da si se izjasnite i da padne nekoja dobra diskusija okolu temata, samo bez navredi Ve molam.

Dali imate predrasudi prema lugeto vo odnos na muzikata koja {to ja slu{aat ??

Јас нема да се изјаснувам многу сега за сега, само ке кажам: САКАЈТЕ СИ ГО СВОЕТО, НО НЕ ГО МРАЗЕТЕ ТУГОТО.

Интересна тема. Според мене, музичкиот вкус кажува многу за карактерот на една личност, и затоа ми е битно каква музика слуша.
Предрасуди у принцип немам, пошто сепак музичкиот вкус не е пресуден за тоа дали е некој паметен или добар и не ми бил единствен критериум дали ќе се зближам и ќе почитувам некого како личност или не. Единствено имам можда предрасуди спрема луѓе што слушаат турбо-фолк. Мада сепак, иам другарки шо слушаат лигав поп, па дури и турбо-фолк па пак ги сакам (макар што никогаш не дискутираме на тема музика:icon_lol:).

ja si slusam tehno i rap, pa sea aj ocenete me

Ако почитувам одредена личност музиката што ја слуша воопшто не ми е важна, нема зошто да имам предрасуди, секој си слуша тоа што му се допаѓа. Јас лично порано слушав рап повеќе, сега у последно време слушам и нешто од рок, не сум определена типично за еден вид на музика. Сепак понекогаш другарките знаат да ме изнервираат пеејќи некои "бугарски хитови". Не ми е јасно како можат да ја слушаат таа музика, ама нивен личен избор е, немам право да им се мешам.

Zavisi kolku e uvnesena lichnosta u muzikata i so koj se druzhe itn itn. najvekje metalcite si navleguvaat vo muzikata, i tie se kategoriziraat kako satanisti, huligani, se oblekuvaat epten razlichno, itn itn. ali nemozhesh site da gi ocenuvash spored kakva muzika slushaat. eve na primer CopyOfDeath (pozdraf brat :) ), tipot metalec i pol, a neknja mi bara pesni od sasho gigov gish;) raperite obichno se gledaat kako gangsteri, pishtoldzii, i se vo najlosho svetlo. tie shto se po pop muzikata se gledaat kako kremci. itn da ne prodolzhuvam gi znaete i vie samite stereotipite.
jas za primer ke se dadam sebe si. najvekje slusham rap, underground, komercijalki, sve...nema pesna vo poslednite 4-5 godini shto e izlezena shto ne ja znam. ali, letno vreme dodeka sum u makedonija, slusham turbo, srpski zabavni, itn itn. ne znam i jas zoshto. interesni mi se, ke gi naucham posle 5-6 pati slushanje, i posle epten mi se ubavi. od druga strana, edna od najomilenite grupi mi se HIM. metal satanisti. a najomilenata pejachka mi e christina aguilera. ja obozhavam muzikata i e epten grom, a ona e kralicata na pop muzikata. e sea kako bi me presudile vie mene? spored gorenavedenite podatoci. raperche koe shto slusha turbo, metal i pop...
skroz odlichna sum, si se nosam sportski, kosharche, ali chat pat znam i da se doteram. se drusham so sekoj i seshto, i so site se znam. bi go pogodile nekogash seto ova spored muzikata shto ja slusham?
poentata mi e...povekje zavisi do ponashanjeto na lichnosta otkolku do kakva muzika slushaat. jas ako vidam nekoj oblechen skroz vo crno i sednal vo kjosh, vednash pretpostavuvam deka slusha metal i uopshte ne komunicira so lugje zatoa shto takov e stereotipot. no ako mu prijdam da mu recham zdravo, i ako mi vozvrati uctivo, togas ocigledno e deka ne e takov kako shto pretpostavuvav. mozhish da pretpostavish mnogu za edna lichnost spored toa kakva muzika slushaat, na primer, kako se oblekuvaat, so kakvi lugje se druzhat, kaj sakaat da izlevaat, itn itn. no nikogash nemozhesh da pretpostavish kakvi se na karakter. i za toa najmnogu se nerviram koga prerasudite eskaliraat odma otkako ke kazhesh kakva muzika slushash.

не, неам предрасуди према никого, ја си слушам метал и воопшто не ми е битно каква музика слушаат другите, иако убеден сум дека према металот, т.е. према металците некои искомплексирани типци имаат највеќе предрасуди, ги сметаат за чудни, психопати и луѓе во свој свет, а не гледаат дека уствари тие треба малце да си ја почукаат главата и да размислат.

Во принцип немам предрасуди спрема луѓето кои слушаат ваква или таква музика,освен кон оние кои слушаат исклучиво турбо фолк (а за жал ги многу такви во државава)...е нив (турбофолкерите) неможам органски да ги поднесам и да можам со декрет би забранил пуштање и слушање на турбо фолк а секој кој би го прекршил тој закон би го осудил на долга робија

Ptolomej напиша:
да можам со декрет би забранил пуштање и слушање на турбо фолк а секој кој би го прекршил тој закон би го осудил на долга робија

arno kazha SteF, sakajte si go svoeto no ne go mrazite tugjoto. taka da respektiraj shto slushaat drugite, a i temava ne e za koj kakva muzika saka tuku prerasudi na lichnosti koi shto slushaat odreden vid na muzika

nemam predrasudi za vkusot...ali mislam deka turbo folk e neso...nemam zboroj...i takvi luge ...ne mrzam...ali ednostavno me vadet od takt...takva bese sestrami...ali jas...ja smenav:pipi::icon_lol:

Ptolomej напиша:
Во принцип немам предрасуди спрема луѓето кои слушаат ваква или таква музика,освен кон оние кои слушаат исклучиво турбо фолк (а за жал ги многу такви во државава)...е нив (турбофолкерите) неможам органски да ги поднесам и да можам со декрет би забранил пуштање и слушање на турбо фолк а секој кој би го прекршил тој закон би го осудил на долга робија

искрено да ти кажам малце ми е смешен твојот пост, поради црвеното,

Ја иначе што е во однос музика сум многу СеСтран човек. Многу се нервирам кога на некој човек му викаш скинер и тука у глава он си ствара слика Типац, кељав, со шипка во рака и доле со мартинки лупа некого,или му кажуваш Трансер и одма тука дрогите или шприцови, му кажуваш металец па одма све му е црно. и за сите други видови.

Многу ми е негативен постов па ке го завршам со тао што ке кажам дека многу ми се свига форумов, што сите делат мислења, без да бидат видени и да им се пресудува не нивниот изглед.

SteF напиша:
искрено да ти кажам малце ми е смешен твојот пост, поради црвеното,

Ја иначе што е во однос музика сум многу СеСтран човек. Многу се нервирам кога на некој човек му викаш скинер и тука у глава он си ствара слика Типац, кељав, со шипка во рака и доле со мартинки лупа некого,или му кажуваш Трансер и одма тука дрогите или шприцови, му кажуваш металец па одма све му е црно. и за сите други видови.

Многу ми е негативен постов па ке го завршам со тао што ке кажам дека многу ми се свига форумов, што сите делат мислења, без да бидат видени и да им се пресудува не нивниот изглед.

SteF,ако го прочиташ подобро мојот пост ќе забележиш дека пишува оти немам предрасуди кон луѓе кои слушаат било каква музика ОСВЕН турбо фолк,значи САМО и исклучиво само кон нив го имам тој негативен став...иначе BeBe11...жал ми е но неможам да респектирам човек што слуша таква музика и тоа е мое право нели? :)

Ptolomej напиша:
SteF,ако го прочиташ подобро мојот пост ќе забележиш дека пишува оти немам предрасуди кон луѓе кои слушаат било каква музика ОСВЕН турбо фолк,значи САМО и исклучиво само кон нив го имам тој негативен став...иначе BeBe11...жал ми е но неможам да респектирам човек што слуша таква музика и тоа е мое право нели? :)

taman e de za toa e i forum za da si iskazhish mislenje, samo sakaf da kazham deka ne e mesto za takvi komentari na ovaa tema. ima za toa posebni temi, potocno ima edna tema glasi "turbo folkot: shto mislite za ovaa muzika i lugjeto koi shto ja slusaat". odi tamu i mozhesh da se iskazhish. a ovaa tema e za prerasudite shto odat so tipot na muzika koj shto go slusas, a ne za toa dali podnesuvate lugje koi shto slusaat odreden vid na muzika

Зашо да има предрасуди....секој си има различен вкус и тоа треба да се сфати....Нема некој универзален вкус па по него да се раководиме

Музика си е музика,не би требало да има предрасуди во однос на тоа.Никогаш не сум дозволила музиката да биде краен фактор при оценување на нечиј карактер.Тоа е банално :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom