Му се поклонувам за неговото дело!

• Креатор на темата Креатор на темата Lady
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Тука можете да постирате дела кои ви оставиле силен впечаток, ве импресионирале и ве обогатиле. Тоа може да се писатели, историчари, физичари, научници, спортисти, хемичари, дизајнери, кувари и сл.

Му се поклонувам на делото на ФРИДРИХ НИЧЕ "Така зборуваше Заратустра".
Ниче, еден од најголемите филозофи на минатиот век кој ќе изврши големо влијание и врз оние кои по него следуваат, создавајќи еден нов и радикален филозофски систем на вредности и размислување, во ова свое дело говори за Новиот Човек- за Натчовекот.

ЗА ДЕТЕТО И БРАКОТ

Имам едно прашање само за тебе, брате мој: ова прашање го спуштам во твојата душа како пљумбе за да дознаам колку е длабока.
Ти си млад и сакаш дете и брак. Но јас те прашувам: дали си ти човек што смее да посакува дете?
Дали си ти победник, дали си се совладал самиот себе, дали си станал господар на своите чувства и на своите добродетели? Тоа те прашувам јас.
Или преку твојата желба зборуваат животното и нуждата? Или осаменоста? Или незадоволството од самиот себе?
Сакам твојата победа и твојата слобода да копнеат по дете. На својата победа и на своето ослободување треба да им градиш живи споменици.
Треба да градиш над себе. Но прво мораш самиот да бидеш изграден, со исправено тело и душа.
Не треба да се расплодуваш само што е можно повеќе, туку се повеќе да се расплодуваш во височина! Во тоа нека ти помогне градината на бракот.
Треба да создадеш едно повисоко тело, прво движење, тркало што се врти само од себе - треба да создадеш творец.
Брак: така ја викам јас волјата на двајца да создадат едно суштество што ќе биде повисоко од оние што го создале. За мене бракот е заемност на страхопочитување, страхопочитување на оние што ја сакаат таквата волја.
Тоа нека биде смислата и вистината на твојот брак, Но како да го наречам она што многубројните, премногубројните, тие одвишни луѓе го викаат брак - ах, како да го наречам тоа?
Ах, таа сиромаштија на душата на двојката! Ах, таа кал на душата на двојката! Ах , тоа окаено уживање на двојката!
Сето тоа тие го нарекуваат брак и велат дека нивните бракови се склучени на небото.
Па мене не ми треба тоа небо на одвишните! Не, не ми требаат тие животни заплеткани во небесна мрежа!
Не смејте се кога зборувам за таквите бракови! Кое дете немало причина да плаче над своите родители?
Еден човек ми се стори достоен и зрел за смислата на земјата но кога ја видов жена му, земјата ми се стори лудница.
Да, би сакал земјата да трепери во грчови кога замно се справуваат светец и гуска.
Овој тргна како јунак да ја бара вистината, а надокрај си плени мала, нагиздена лага. Тоа тој го вика свој брак.
Оној беше непристапен во своето однесување и долго избирање. Но одненадеш го уништи своето друштво засекогаш: тоа тој го вика брак.
А пак оној бараше слугинка со добродетели на ангел. Но одеднаш тој стана слугинка на жена си па сега сигурно да стане и ангел.
Мислам дека сите купувачи се грижливи и дека сите имаат итри очи. Но и најитриот ќе ја купи жена си како мачка во вреќа.
Многубројни кратки лудости - тоа се вика кај вас љубов. А вашиот брак е крај на тие многубројни кратки лудости, како една долга глупост.
Вашата љубов кон жената и љубовта на жената кон мажот : ах, барем да беше сомилост кон страдалничките и скриени богови! Но најчесто тоа е само меѓусебно запознавање на две животни.
Но дури и вашата најдобра љубов е само восхитена споредба и болен жар. Таа е факел што треба да ви свети кон повисоки патишта.
Некогаш треба да љубите над самите себе! Дури така учите да љубите! И затоа моравте да ја испиете горливата чаша на својата љубов.
И најдобрата љубов претставува чемер во чаша: така таа буди копнеж кон надчовекот и предизвикува жед во тебе, творецу!
Жед за творец, стрела и копнеж за натчовек: кажи брате мој, тоа ли е твојата волја за брак?
Таквата волја и таквиот брак за мене се свети.

Така зборуваше Заратустра.

left.gif

Писмо до моите браќа и сестри во светот
hr_spacer.gif
Затвор Пула 15/12/2004

Ова е моето прво писмо до јавноста после 110 дена самица во Пулските зандани на барање на озогласениот режим во Македонија. </SPAN>
Тешка е пораката која ја праќам од ова место, но голема е радоста што доаѓа до вас далеку од ранетата наша мајка Македонија, која ги бара своите чеда на едно место, на нашето помирување и простување.
На нас бранителите на Македонија господ не стави пред големи искушенија како заробеници на туѓата совест.
Дали ќе издржиме? Има ли излез? Каде е излезот?
Прашања кои се поставуваат во време кога пресудите се донесени однапред завршени во кабинетите а правдата заборавена.
Висат над нас и Хашките и домашните обвиненија. Но знам голем е Господ и само тој е сведок на нашата вистина.
Соочени сме со променати тези, Жртвите (БРАНИТЕЛИТЕ) се изедначени со агресорот(УЧК).
Ужасна е вистината. Сега веќе не сме изедначени, тие (УЧК) се на власт а бранителите во зандани за жал во ова владина монструозна политичка конструкција.
Ги прашувам световните (овоземните) судии од другата страна на Вардар, таму каде што е палатата на правдата, ќе можеа ли да ни судат ако ние 2001год во Кумановско-Липковскиот, Тетовскиот и Скопскиот регион не ја одбранивме Македонија.
Во овие бесони ноќи кога денот и ноќта во самицата се исти, пред очите ми излегуваат расплаканите мајки и татковци на загинатите за Македонија во Татковинската војна 2001год. Херои чии мајки ги храбревме дека не се залудно загинати нашите бранители кои беа во единиците на Лавовите, Тигрите, Шкорпионите, резервистите.
Болка ме стега во градите (она наша солна Македонска) на помислата на онаа наша 2001год на влажните ровови во Ратае, Жилче, Вратница, Тетово, Куманово, Радуша на -20С кога бранителите на чело со генералите ја одбранија Македонија.
Зарем оваа генерација ке дозволи да бидат залудни жртвите на оние кои ни ја оставија Македонија како што се Војводите, Комитите, Партизаните и во 2001год Бранителите на Македонија.
Дека нема да дозволиме го покажува нашето денешно собирање и потребата како никогаш досега да бдееме над Македонија.
Голема е вашата подршка до вас, ви благодарам искрено од длабочината на душата.
Ретко кој ја има таа чест и обврска да го носи крстот на ова тешко Македонско време да бидеш семакедонски брат да се крстат патриотски клубови во моето име, и со тоа ја потврдувате нашата праведна борба и нашиот Македонски непокор.
Моја должност е да уште еднаш се заколнам пред Бога и Вас дека нема да ја предадам Македонија и изневерам мојот народ.
Можеби се прашвате како ја гледам Македонија.
Ќе ви речам вас Способна, Независна, Слободна економски развиена, демократска, праведна и правна, држава која ке работи за интересите на поединецот (човечна држава) која ќе му се бриближи на обичниот човек, а не политичари кои ветуваат едно работат друго а трето мислат. Политиката не е цел на брзо богатење и моќ од кој се раѓа тоталиризам.
Живеам за деновите на Македонското помирување и простување бидејќи овие Господе прости им не знаат што чинат без реваншизми, тоа мора да престане.
Држава која мора својата иднина да ја гради во вера и искрено кон иселена Македонија, која ќе партиципира и гласа за иднината на Македонија и ќе учествува во власта како реактор за одлучување.
Мора да веруваме во Македонија, во нејзиното минато, во нејзината ГОЛГОТА низ која поминува денес и нејзината иднина.
Да живее единствената наша родна Македонија

Брат Љубе Бошкоски 15 12 2004год

Никола Тесла,ништо од сите овие работи кои ги примаме здраво за готово не би било возможно без неговите пронајдоци.
Прв пат станав свесен за неговата генијалност во средно школо кога учевме за Теслин трансформатор.Лаички објаснето,го уклучуваш трансформаторот во една соба,идеш во соседната соба и зимаш сијалица од 220 волти,ја држиш во рака и таа почнува да свети.
http://mk.wikipedia.org/wiki/Никола_Тесла

1.Mustafa Kemal Ataturk.
2.George S. Patton
3.Erwin Johannes Eugen Romel
4.Filip II The Macedonian
5.Theodore Dreiser
6.Robert Toru Kiyosaki
7.Момчило Р. Ђујић
8.John Fitzgerald Kennedy
9.Никола Тесла
10.Јанко Вукотић

1. Rasputin - ami kako?
2. Aleksandar Makedonski - ama trebalo i indija da ja osvoi..
3. Rene DesCartes - mozok za site!
4. Pitagora - citiram nastvanikot po matematika ' ako ne umrel tolku mlad, vie osmo nemashe da zavrshite'
5. Martin Heidegger - genijalec, ima izmisleno preku 10k zborovi, strashno dobri se negovite knigi
6. Michael Schumacher - znajte da ne pishuvam
7. Hakeem Olajuwon - uff, shteta shto prestanav da se zanimavam so kosharka.
8. Hugh Hefner - a na ovaj strashno mnogu mu ljubomoram, pokraj drugoto!

Во постовите пожелно е да пишувате подетално за делата, а не само набројувања на имиња, како би делувале едукативно:)

1.Mustafa Kemal Ataturk.
Основач на модерна Турција.Сјаен војсководач,можеби единствен што нема загубено битка,се борел на сите денешни граници на Турција.Фактички,он ја има оцртано Турција таква каква што е.Преродбеник,реформатор и државник.`Виновен` за протерувањето на падишахот од Истанбул,за забраната да се носат фесови и фереџиња во Турција,за усвојувањето на латинското писмо во Турција...
Ја изградил Анкара-од нула.Побарал архитектот да направи копија од Женевското Езеро и покрај него во дотогашната пустина ја изградил Анкара.
2.George S. Patton
Еден од најбрилијантните и во исто време најнепредвидливи војсководци во II Светска Војна.Голем стратег и мотиватор.
3.Erwin Johannes Eugen Romel
Пустинската лисица.Најдобриот германски генерал од II Светска војна.
Голем стратег.
4.Filip II The Macedonian
Човекот што ја создаде моќта на македонската држава.Оној кој ги донесе сите признати учени во тоа време на својот двор,ја создаде фалангата и ги покори соседните племиња.Успесите на Александар- во голем дел се должат на хиерархиската поставеност и дисциплина на армијата која што татко му ја поставил.
5.Theodore Dreiser
Писател.И тоа мнооогу добар.
6.Robert Toru Kiyosaki
Економист и писател.Човек од кого што можете многу да научите.
7.Момчило Р. Ђујић
Војвода и поп.Еден единствен паметен од Равногорците во II Светска Војна на територија на екс ЈУ.Потекнува од Васојевићи,истото српско `племе` од северна Црна Гора од кое што потекнува и дедо ми.
8.John Fitzgerald Kennedy
Државник и реформатор.
Playboy.
9.Никола Тесла
Еден од најголемите умови во историјата на човештвото.
10.Јанко Вукотић
Сердар Јанко Вукотић е пред се - победник.Црногорски војсковоџа кој им ја видел сметката на сите што му се испречиле на патот.

napoleon.jpg

Napoleon Bonaparte-Voen strateg i takticar.I pred se vo toa vreme na religiski fanatizam si se proglasil sam za Imperator zemajkji ja krunata od racete na samiot Papa.
Karl_Marx.jpg

Karl Marks-Go napisal komunistickiot manifest i predizvikal golema kontroverzija vo togasnoto vreme.Isto taka pisatel na golemoto i nedovrseno delo 'Kapital'
che_guevara_fidel_castro.jpg

Hard Core buntovnici sto ne birale sredstva.Zverovi!!!Fidel Castro i Cheguevara
hitler.jpg

Za perfektno isplaniran holokaust-Adolf Hitler
stalin-gde.jpg

Za sozdavanje na Komunistickiot blok. Josef Vissarionovich Dzhugashvili Stalin

Им се поклонувам на:
-Pink Floyd
-Enigma
-Nina Simone

затоа што секогаш ми помагаат во густо и во старт на можна депресија..
ми даваат смисол и желба...
и ме катапултираат напред.
:salut:

Се поклонувам само на двајца луге, а тоа се моите идоли. Горан Славков и Хари Наковски. Одбојкари се, не се многу познати на форумот. Но можам да им се поклонам у секој момент:smir::smir::smir::smir::smir::smir::smir:

Зошто лејм? Можеби е горд на своите родители, си има причина.

Енивеј, ќе се самоцитирам од една друга тема:

Атина Бојаџи. Не ја ставам на темава затоа што тренирам пливање, туку затоа што е жената која има поминато многу во својот живот, а денес малкумина ја знаат. Животот и е од трагедија до трагедија, среќа што во животот доживеала големи спортски моменти.
Личност која е секогаш насмеана, гостопримлива, да и отидеш дома на гости ќе те пречека како нејзино дете. Нечистокрвна македонка, од татко македонец и мајка романка, никогаш не рекла ништо против оваа држава и гордо пливаше за македонската спортска чест. Го загубила татко и на 15 години, а мајка и се парализирала кога таа имала 8 години. Денес со своите 64 години(иако изгледа како за 20 години помлада) живее сама во стан во скопската населба Карпош, без никаква помош од државата. Фала богу што барем е прогласена за спортистка на векот.
Најинтересна за мене е нејзината изјава за МТВ од пред некоја година, кога ја прашаа колку пати го има препливано Охридско Езеро, таа им соопшти : "Да ме прашате колку пати го имам препливано Охридско Езеро, е исто како да ме прашате колку пати сум отишла од дома на работа и назад".

БОЈАЏИ, АТИНА
f_5851m_ee08cc5.jpg

Најголемиот херој на повоена Македонија, после народните херои. Прва жена која го преплива Ламанш. По повод подвигот снимен е еден од најинтересните македонски играни филмови “Исправи се, Делфина”.

Атина Бојаџи е апсолутна ѕвезда на маратонското пливање. Родена е во Охрид на 11 март 1944 година, во семејна куќа на самиот брег од Охридското Езеро. Уште на 11 години ги држи македонските рекорди на кратки патеки во сите дисциплини, во слободен стил, делфин и грбно пливање. Двапати светски првак на слатки води, првиот пат само со 18 години, таа до денес останува најмладиот шампион на Охридскиот пливачки маратон на сите времиња. Во 1962 година ќе ги скроти брановите на патеката Капри - Наполи за да стане светски првак на солени води. Во истата година прави и еден опасен подвиг. Маратонскиот пекол на патеката Саида-Бејрут ќе го започнат 25 пливачи, а само двајца ќе допливаат среде страшно невреме - Атина стигнува незапирливо на целта. Врв на нејзината кариера е Ламанж, покорен на 9 септември 1969 година. Беше тоа единствената жена од Балканот што ги преплива темните води на престижниот сон на секој маратонец. Таа епопеја во Југославија прерасна во мит со филмот “Исправи се Делфина” (1975) на Александар Ѓурчинов, со култната Неда Арнериќ во главната улога. Пливачката кариера ја заменува со тренерска, најнапред во белградскиот клуб “Црвена звезда”, а потоа и во спортски центар во Лос Анџелес. Во октомври 1991 година се враќа во Сараево за да стане селектор на босанската пливачка репрезентација и главен тренер на пливачкиот клуб “Босна”. Тогаш не ја насетува војната, но судбински ќе ги доживее ужасните сараевски зими, беспомошно сама и понижувана. Во студен јануарски ден 1994 година, со помош на потплатен унпрофорски офицер, го напушта Сараево, минувајќи преку фронтот на српската страна, со надеж дека конечно ќе го види синот. Следат кошмарни месеци на истрајување. Дури во летото 1994 година доаѓа во Македонија како почесен гостин на Охридскиот маратон. Претседателот Киро Глигоров ја убедува дека конечно се вратила дома. Од 1996 година ќе стане спиритус мовенс на организацијата на маратонот во Охрид, а подоцна и генерален секретар на Пливачката федерација на Македонија. Иако материјално ненаградена од државата, во 1998 година Македонскиот олимписки комитет ја овенчува со признанието великан на македонскиот спорт, а во 2000 година весникот Утрински ја прогласува за спортист на векот. Атина Бојаџи е метафора за успех, но и парадигма за истрајување. Од блескавите врвови на славата до морничавите удари на војната и човечката завист, таа помина маратонска патека за да биде денес морален шампион над сите животни бури. Живее во крајна скромност во Скопје. Ретка легенда на некогашна Југославија, а по малку оставена од своите во Македонија.

им се поклонувам на
Филип 2ри
Александар Македонски
Брат Љубе
шефот Никола
икер касиљас:pos2:

сеа за сеа на другар од клас Спиро, пошто е најголем изум што сум го сретнал...на чоекот да му дадеш резервна гума и сламка за сок, ќе ти напраи ракета со внатрешно согорување....чоекот е стварно изум...го чека него светла иднина...ќе учат за него по историја....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom