MTEL Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата MALINOV.A
  • Време на започнување Време на започнување
Мене не ми е јасно како излезе одеднаш дека уште овие преговараат. Нели ова беше завршена работа? Многу дезинформации веќе не се знае што е точно а што лага

како тогаш Мтел ќе гради свој мрежа? Дискутабилно е што ќе прават на пазарот

Нека купува локални кабелски оператори и по истите траси по кои се пуштени нивните коаксијални кабли нека си пушта свои оптички кабли.

А бидејќи веќе добар број од локалните кабелски оператори веќе почнаа да пуштаат и свои оптички кабли, работата на Мтел ќе му биде уште полесна.

Инаку неофицијална информација што ја добив летото 2024 гласи дека државата - појма немам кој конкретно, дали АЕК, дали Министерство за транспорт и врски или не знам кој - побарала во иднина кога ќе се пуштаат доводни кабли за телекомуникациски услуги, сите оператори да користат иста траса, односно ист подземен ископ, исти шахти, исти бандери, буквално се` исто.

Па така наместо Македонски Телеком да копа и да буши еднаш за свои подземни доводни кабли, па после него А1, па потоа Телекабел, па потоа Неотел или било кој друг оператор, од самиот почеток ќе бидат пуштени повеќе подземни црева по иста траса, па секој оператор дополнително ќе си спроведува свој доводен кабел низ свое резервирано црево.

Звучи премногу убаво за да биде вистинито, а да потенцирам дека само ми го кажаа на муабет, никој не ми потврдил дека станува збор за воведена законска одредба или правило кое операторите би морале да го почитуваат.

Нека купува локални кабелски оператори и по истите траси по кои се пуштени нивните коаксијални кабли нека си пушта свои оптички кабли.

А бидејќи веќе добар број од локалните кабелски оператори веќе почнаа да пуштаат и свои оптички кабли, работата на Мтел ќе му биде уште полесна.

Инаку неофицијална информација што ја добив летото 2023 гласи дека државата - појма немам кој конкретно, дали АЕК, дали Министерство за транспорт и врски или не знам кој - побарала во иднина кога ќе се пуштаат доводни кабли за телекомуникациски услуги, сите оператори да користат иста траса, односно ист подземен ископ, исти шахти, исти бандери, буквално се` исто.

Па така наместо Македонски Телеком да копа и да буши еднаш за свои подземни доводни кабли, па после него А1, па потоа Телекабел, па потоа Неотел или било кој друг оператор, од самиот почеток ќе бидат пуштени повеќе подземни црева по иста траса, па секој оператор дополнително ќе си спроведува свој доводен кабел низ свое резервирано црево.

Звучи премногу убаво за да биде вистинито, а да потенцирам дека само ми го кажаа на муабет, никој не ми потврдил дека станува збор за воведена законска одредба или правило кое операторите би морале да го почитуваат.

* летото 2023 де :)

Инаку неофицијална информација што ја добив летото 2024 гласи дека државата - појма немам кој конкретно, дали АЕК, дали Министерство за транспорт и врски или не знам кој - побарала во иднина кога ќе се пуштаат доводни кабли за телекомуникациски услуги, сите оператори да користат иста траса, односно ист подземен ископ, исти шахти, исти бандери, буквално се` исто.

Oвва со копањево е добро. Дај боже да биде вистинито и да се спроведува во сите градови.

Неотел не е продаден.
А што спомнуваа во АЕК документ дека МТЕЛ ќе го преземал Неотел демек?
Ко така ништо не прават, ги мрзи да почнат да рентат мрежа од другите оператори за да понудат неограничен интернет, на времето ОНЕ ренташе мрежа од Телеком за домашен интернет, а овие изгледа дека можно е да градат своја мобилна мрежа друго ништо.

А што спомнуваа во АЕК документ дека МТЕЛ ќе го преземал Неотел демек?
Ко така ништо не прават, ги мрзи да почнат да рентат мрежа од другите оператори за да понудат неограничен интернет, на времето ОНЕ ренташе мрежа од Телеком за домашен интернет, а овие изгледа дека можно е да градат своја мобилна мрежа друго ништо.

Незнам навистина што било спомнато во АЕК. Муабетот е дека Неотел не е продаден

Propadnata e prodazbata na Neotel
Со тоа според мене пропадна и надежта дека ќе има раздвижување на македонскиот телекомуникациски пазар. Чисто ме интересира, доколку има некој информација, едноставно купопордажбата е проблем не се согласуваат со условите, или самата продажба не се ,,дозволува" од одредени наши институции. Мислам на тие кои го одобрија спојувањето на Вип и Оне.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom