Монах у сув бунар

Читај го малце житието. Бог му праќал храна, ама за да не се возгордее, тоа го правел преку Фармутиј.
Да де сигурно преку Фармутиј праќал. Што демек ако лично му прател Господ храна, свештеников ќе си ги кренел акциите? Тоа ли сакаш да ми кажеш?

Јас лично не знаев дека во Македонија имало пустини.

Луѓе, ова е нов момент во географијата.

Pustinoziotel,ne znaci da se podvizuva vo pustina. Ne bidi bukvalista.
Covekot se odlucil da se posveti na molitvata,sekojdnevno da upatuva molitvi kon Boga nevoznemiruvan od drugi luge koi bi go prekinuvale vo istata. Takvite se povlekuvale vo samotnicki predeli da ja izdignat svojata molitva do neboto. Da,i gustite sumi se kako pustini,so meseci ne se sretnuval covek tamu. E za mene i za mnogu drugi tie se pustinoziteli.
A ti sudi im po tvoj nacin. Slicno na tvojot prijajate nareci gi namesto bunargii,po tvoja logika sumkari. Celta tie si ja ispolnile ja zazedoja desnata strana od Gospoda. A nie?....

Celta tie si ja ispolnile ja zazedoja desnata strana od Gospoda.

Mac.Koren и Maran Ata, ви се чудам на храброста како можете да судите и пресудувате кого Бог поставил од Својата десна страна. Искрено ме потсетувате на онаа случка кога Јован и Јаков дојдоа кај Исус и побараа Тој да ги постави од Неговата десна страна на Небото, по што Тој ги УКОРИ велејќи им:

"Мојата чаша ќе ја испиете, но да Ми седнете оддесно или одлево, за тоа не решавам Јас, туку ќе им припадне на оние, за кои Мојот Татко го приготвил."
(Исус Христос во евангелие по Матеј 20:23)

Замислете, дури ни Исус Христос не се дрзнува да каже кој ќе биде поставен од Неговата десна страна на Небесата, туку вели дека тоа единствено Неговиот Татко го одлучува, а тука некои си православчиња Mac.Koren и Maran Ata си земаат поголеми ингиренции дури и од Исус Христос да судат и пресудуваат Кој ќе биде од Неговата десна страна.

Не знам што да додадам на ова. Можам само да кажам: "Прости им Боже, не знаат што пишуваат!"

До Чорбаџијата:
Еве што јас би додал кон твојот пост:
- повеќе е од очигледно дека толкувањана на библиските ствихови ти се промашени барем 100%, пошто твоето и светоотечкото толкување немаат блага врска едно со друго.
- кога се толкуваат Исусовите збориви, треба да се види КОЈА Христова природа зборува во дадениот момент-човечката и Божјата. Од стиховите кои ги напомена, јасно е дека во нив, Христос зборува како ЧОВЕК па затоа и вели дека незнае кој ќе биде седнат левоо или десно од Него. Но, кога во тој момент, Христос би зборувал како Бог, јасно е дека би знаел кој ќе биде од Неговата лева или десна стра. Како е можно за Бога нешто да НЕЗНАЕ?

Оставете ги ингиренциите и природата на Христос, тоа е друга тема. Акцентот на мојот коментар беше на вас кои се дрзнувате да судите и пресудувате кој е поставен од десната страна на Христос, иако Христос рекол дека тоа единствено Бог Таткото го решава. Ама изгледа некој тука се возгордеал дека е на исто рамниште со Бог.... хммм знам еден што така се возгордеа, името му беше Луцифер, а сега му е Сатана.

Хммм, а овде некој ескивира од суштинското толкување на стиховите...

Celta tie si ja ispolnile ja zazedoja desnata strana od Gospoda.

Ех, бре како ли му е на Господ кога чита овој форум - толку конкуренција да му се земе улогата, да му се земе фотелјата, гарант нема видено од Едемската градина наваму. :pos2:

Луѓе НЕ СУДЕТЕ. Не му ја земајте на Бог работата, тој ќе каже кој каде ќе биде и ќе седи. Шо толку сте запнале да му ја лапнете работата.

Оставете ги ингиренциите и природата на Христос, тоа е друга тема. Акцентот на мојот коментар беше на вас кои се дрзнувате да судите и пресудувате кој е поставен од десната страна на Христос, иако Христос рекол дека тоа единствено Бог Таткото го решава. Ама изгледа некој тука се возгордеал дека е на исто рамниште со Бог.... хммм знам еден што така се возгордеа, името му беше Луцифер, а сега му е Сатана.

Пак во ист стил: ако нешто ми одговара на ставот кој го застапувам, тогаш е О.К. Ќе се повикам на толкувањето кое во моменот ми одговара. Која е логиката да ја одвоиш двојната Христова природа од она кое сам Христос го вели? Како да е тоа Неговата протода нешто ке е одвено од Христа? Светие, толкувајќи ги Христовите зборови, точно посочуваат кога Христос е Бог а кога е човек.

Пак Тој за Христос ми збори. А бре дете, прочитај го малку постот што го напишав. Јас таму за вас зборам, за вас кои се дрзнувате да судите и пресудувате кој бил на десната страна од Бог и покрај тоа што Христос јасно вели дека тоа е одлука на Таткото Небесен.

"Мојата чаша ќе ја испиете, но да Ми седнете оддесно или одлево, за тоа не решавам Јас, туку ќе им припадне на оние, за кои Мојот Татко го приготвил."
(Исус Христос во евангелие по Матеј 20:23)

Значи не ја префрлајте топката кај Христос, туку преиспитајте се себе си и наместо да водите инает, подобро покајте се за тоа што се дрзнавте да се изедначувате со Бог и вие да одлучувате кој ќе биде од Христовата десна страна.

До Чорбаџијата:
Еве што јас би додал кон твојот пост:
- повеќе е од очигледно дека толкувањана на библиските ствихови ти се промашени барем 100%, пошто твоето и светоотечкото толкување немаат блага врска едно со друго.
- кога се толкуваат Исусовите збориви, треба да се види КОЈА Христова природа зборува во дадениот момент-човечката и Божјата. Од стиховите кои ги напомена, јасно е дека во нив, Христос зборува како ЧОВЕК па затоа и вели дека незнае кој ќе биде седнат левоо или десно од Него. Но, кога во тој момент, Христос би зборувал како Бог, јасно е дека би знаел кој ќе биде од Неговата лева или десна стра. Како е можно за Бога нешто да НЕЗНАЕ?
epa izgleda deka e mozno da neznae nesto ubavo e napisano a isto i za sudniot den koj sto samo Tatkoto znae koga ke se sluci...inaku vo pravoslavieto mi e mnogu glupo sto gledate primer od zivotite na svetcite kako da se zivee hristijanski zivot,iako treba da gledame primer kako Isus ziveel i navistina koja e celta sto umrel na krstot

Современ пример:

„Г.Иларион(Серафимовски) во чинот Епископ е унапреден откако претходно како архимандрит беше игумен на манстрот „Свети Гаврил Леновски“ во Лесново.

Новиот владика има дванаесет годишно искуство како монах, а услови за негова хиротонија се стекнаа откако тој пред неколку месеци го заврши Богословскиот факултет.“

12 години денгубење, успеа да ги претвори во факултетска диплома. Алал вера. :aplauz:

Администратори, матетес ги минува сите граници на култура и љубезност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom