Мојот дом е и твој или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Koga sum kaj baba mi i dedo mi sum isto kako doma si pravam sto sakam,ama kaj drugi na gosti ne bi mozela taka da se odnesuvam epten sum pribrana.Taka sakam da se odnesuvaat i gostite sto ke dojdat kaj mene.Ne sakam da sedat zdrveni ama i ne da mi preturaat po raboti....

зависи од гостите, од тоа колку ги познавам и колку ми се блиски.
Кај тие шо ми се многу блиски обично си шеткам кај шо сакам, си земам тоа што ми треба (не за мене), не чачкам во инвентарот нити претурам. Секогаш прво прашувам, после ти терам по мое ама со исав, а останувам најмногу до 2 саати, после и тие мене ми здосадуваат. Кај оние што ми се подалечни си се воздржувам од све тоа и седам прибрана.
А коа ќе дојдат кај мене, не ми смета нивната слобода, ми иде на живци ако постојано прашуваат за ситници, оние што ми се доволно блиски остануваат и со спиење понекогаш и ја имаат истата слобода што и јас кај нив.

За посебни личности мојот е и негов дом, а јас како гостинка сум примерна, освен таму каде што знам дека нема да бидам опомената а таму :zlo:...

Како се однесувате кога сте некаде на гости? Слободни сте како да сте по дома или сте примерни гости? Да ви дообјаснам ... се шетате каде ви се сака, отварате каде ви се сака да ѕирнете што има па и да се послужите пр. ако станува збор за фрижидер, останувате без осет до кога ви одговара, си менувате канали што вас ви се свиѓаат или па се воздржувате од вашите потреби и за све културно прво си прашувате дали смеете или па воопшто ништо од тоа не правите?
Правите разлика во однесувањето кај поблиски и подалечни луѓе?
А од друга страна како сакате кај вас дома да се однесуваат гостите?
Поштовате слобода од нивна страна или ве нервира ако ја имаат?
Како се поставувате ако од гостите го добиете однесувањето што не ви се допаѓа ... ги опоменувате ако се преслободни или им нудите слобода ако не се?
Итн, итн, итн:pipi:

Мојот дом е мој, а твојот твој. Така според мене се поставени нештата. Сакам културни гости со соодветно однесување, ама само ако претходно се најават. Падобранците боље нек се закачат на дрво пред куќа отколку да ми улетаат ненајавени, посебно не кога ми попречуваат планирани активности. У ваков момент тесна ми е кожава, посебно ако знам дека истите ги завршиле своите обврски и пополнуваат време. Сакам да ми го почитуваат времето исто како што јас го почитувам туѓото.
А најавени, планирани, поканети гости си обожавам. Посебно ако ми се блиски и уживам и се релаксирам во нивно присуство.
За роварење по дома исто ми се пали црвена сијаличка и во таква ситуација културно го замолувам "шетачот" да седне и да ужива како што е редот-како гостин.

Никаде и никогаш не се однесувам како дома, освен дома, а од памет ме вадат гости кои се распојасани и невоспитани!:nenene:

На гости, колку и да сакам, не можам да се однесувам како дома. Но, не сакам да седам како робот прашувајќи се дали смеам да дишам тука, или во ходникот... Се` знае, соблекувам ципела, (освен кај некои што ќе ме окапат на врата да не ги соблакам:icon_bigg кои бај д веј ги обожавам:pipi:), седнувам, прашувам дали смее да им се загадува просторијата со тутун, ако не, повремено им ја позајмувам терасата. Пијам ако ми дадат, јадам ако ми дадат, послушна сум. Ако ми треба нешто барам, ако не ми треба не барам. И исто така кога ќе ме посети некој, најпрво ми ја дрнка гитарата, па после морам да барам некој да ми ја штима... Нервите ми играат чочек кога некој ќе почне да ми ровари по лични работи кои јас самата не сум ги приметила дека стојат некаде, а не па уште да ми ги читаат...:star:Мадафакери! Исто кога ќе дојде некој кај мене на гости, ако седне на компјутерот уште еднаш, ќе го фатам и сосе компјутер напоље... Па зашо дошол, за Кајгана?! :pos:Ајт, секое добро! :back:

Ако сум кај некои што ми се блиски си се опуштам комотно.Си отварам фрижидер си лежам на каучот си јадам...Исто и тие се однесуваат така кога се кај мене дома и воопшто не им замерувам.
Ако пак одам на посета кај некој кој ми е подалечен не сум толку опуштена.Седам пристојно и внимавам како се однесувам(посебно ако одам прв пат,сакам да оставам добар впечаток)
Не ми смета ако гостите кога ќе дојдат дома се опуштени.Ако им се јаде нека јадат,ако им се гледа тв нека гледаат.Се разбира и ова да е и во границите на нормалата не сакам некој да се шетат в спална и слично:wink:

Кога одам на гости сум примерна, можда дури и повеќе од колку што треба, срамежлива сум по природа, што да правам. А кај блиски сум поотпуштена, ама не до тој степен да одам и да копам по фрижидер, по фиоки. Добро освен кај баба ми и тетка ми, тие ми се ептен блиски.

Зависи кај кого. На пример кај баба ми и дедо ми појќе време сум бил ка помал и нормално дека ќе си шетам кај шом сакам низ стан ама нема да превртуем све живо ккк а за кај подалеќни роднини не би се однесувал таке и за кај други места.:salut:

Obicno koga sum na gosti se odnesuvam primerno, ali ne stegnato do toj stepen da ne mrdnuvam od kaj sto ke sednam. Ako sum kaj bliski luge, slobodna sum vo odredena mera(ne im otvaram skafovi, frizideri isl) ama se osekam komotno. A kaj mene gosti koga idat toa e HAOS...site se ko doma, ponekogas moze i mi preci,ama site sme doma iskulirani, taka da ne se zamarame mnogu, u stilu neka pravi koj sto saka:wink:

па се зависи од тоа кај сум на гости, кај најблиските, значи кај бабите и кај некои другаки, што и они го имаат истиот третман кај мене, сум си ко дома, али не баш до тој степен да отварам фрижидери:pos2: али многу поопуштено за разлика ако сум гости кај некои кои не ми се толку блиски, едноставо мислам дека ќе оставам лош впечаток или недоволно култура ако се однесувам ко дома:tapp:

Па зависи каде сум, кај кој луѓе сум на гости. Не може кај некој прв пат да влегувам и да се понашам ко Бајага, нормално дека ќе бидам примерен.
Кај мои поблиски роднини и пријатели не е така, многу сум послободен, правам што ќе ми се посака(нормално се во дозволени граници):helou:

Ima nekolku mesta kaj sto bi mozela da se custvuvam poopusteno, sea ne bas kako doma ama pak.. primer kaj nekolku drugarki, kaj baba mi i kaj decko mi sum poopustena ama so granica..Koga ke otidam na nekoe drugo mesto sum si mirna :pipi: Ako mi treba nesto zamoluvam, nekogas znam i da si prekutam.. Takva sum si, malce sramezliva :pipi: Kako i da e.. ne za djabe nekoi vikaat: " Vnimaj kako se odnesuvas - NE SI DOMA!!! ". Kako sto ke si bides opustena doma na nikoe drugo mesto nemozes..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom