Мобимак припејд пакет и 32% ДДВ??

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
На при-пејд мобимак сум, и досега не сум заприметил, но ги гледав ценовниците за различните тарифи, и гледам дека има цени кои се без ДДВ 18%, и има други цени со ДДВ. Проблемот не е во тоа дека цените се со ДДВ, нормално е сите да плаќаме ДДВ, ама не ми е јасно зошто ако плаќаме ДДВ дури зборуваме, мораме да плаќаме и кога купуваме картичка.

Пример: Ваучер од 500 денари е 590 до ДДВ. 90 одат за државата, 500 остануваат на картичката, за да зборувате. Значи имате 500 денари да зборувате, и за секој разговор 18% ДДВ. Еве линкот до мојот пакет:
http://www.mobimak.com.mk/makedonski/our_offer/packages/mobi_plus3DDV.asp

Значи од тие 500 што ги имате, во разговори до 0 ден. ке платите 18% кои се одземаат на тие 500 што следи дека чисти пари за разговор ви се 410 денари, а тоа значи дека сте платиле 32% ДДВ, но јас не сум слушнал дека некој плаќа 32% ДДВ за било каков производ. Каде одат вторите 18%, во унгарија за нивен ДДВ?
:ija: :kez:

Не ми идела математиката никогаш, но... Сите цени се со ДДВ, што не е јасно?

Не плаќаш посебно ДДВ за разговорите и за ваучерот. Плаќаш за ваучерот кој е = разговори.

За ова сум се карал со еден другар еднаш, јас истото му го тврдев а он викаше дека не е така. Според мене кога ќе купиш ваучер на Мобимак од 500 денари со 500 денари муабет ти го наплаќаат 590 поради ДДВ, а исто така цените на импулсите им се прикажани без ДДВ. Дали ова е поради тоа да цените изгледаат поевтини или пак двапати наплаќаат ДДВ незнам.

Па изгледа наплаќаат дупло ДДВ ама тоа не е 36%? Од каде 32%:raz: Некој реди вџеб ама кој? И Cosmofon истото го прави.

Мистичен напиша:
Во заблуда сте сите, не се летајте! :-)
Па збунувачки е на мајка им таквоето нека објаснат убаво на шо точно се плаќа ДДВ :). Еве јас сум на Моби Шема, значи ако на ваучер плаќам ДДВ тогаш реално мене кон мобилен (070/071) една инута ме кошта 27,1 во скапа и 10,6 во евтина тарифа. Тогаш тие цени што ги прикажуваат секаде 23 со 9 се само оптичка лага за да привлечат муштерии :).

Оптичка лага се, ама ДДВ не се плаќа два пати, туку само на крајната цена, која ја плаќаш при купувањето на ваучерот. Збунувачки делува, факт е, ама сепак е 18%.

abe mnogu e prosto ne tapacirajte kakvi 32 procenti. plakas na trafika i tolku so zaebavate i vie.

Stvarno e malku zbunuvacko sega i mene me zbunivte:)) A, Kosmofon si prodava karticki od 500 denari (so vklucen DDV), a koga zboruvam mi zema 18% ddv na razgovorite. 9 denari mi e vo evtina tarifa i mi zema 10.6 denari i toa e se, a kartickata si ja kupuvam 500 denari. Zatoa i se prefrliv odma na Kosmofon koga dojde vo MKD. (i poradi red drugi stvari).

Браво Галакси, СајберКор и ти би можел да си направиш таков експеримент у ефтина тарифа. Ќе забележиш дека ДДВ плаќаш само на трафика ако си корисник на Мобимак или после муабетот ако си на Космофон.
Јас имав броеви и на двата оператори, и потоа останав на Мобимак, бидејки повеќе ми одговараше еден подолг период, а сега веќе и немам намера да менувам број, освен ако не ојдам на Пост-Пејд.

Мистичен напиша:
Оптичка лага се, ама ДДВ не се плаќа два пати, туку само на крајната цена, која ја плаќаш при купувањето на ваучерот. Збунувачки делува, факт е, ама сепак е 18%.
Епа ај вака.
Одиш во трафика да купиш ваучер од 500 денари за да имаш 500 денари кредит, но ваушерот не е 500 туку е 500+18%ддв=590 денари. Значи ти зимаат еднаш 18%ддв. Си ја активираш картичката и имаш кредит 500 денари. Праќаш порака која кошта 5 денари+18%ддв. Значи порака е 5,9 денари. Ти остануваат уште 494.1 денари кредит, а не 495 (колку што треба да останува ако веке еднаш сме го платиле данокот). Или збориш 1 минута која кошта 9 денари, но со ддв ти кошта 10,62 и ти остануваат 500-10,62=489.38 денари кредит, а не 491 денар.
Значи кога збориш со Мобимак плакаш 18%+18%=36%ддв. Еднаш ддв ти наплаќаат кога го купуваш кредитот и вторпат кога го трошиш. Со Космофон кога купуваш ваучер колку ќе платиш, толку кредит ќе добиеш и ти зимаат само 18%ддв додека го трошиш.
А за Мобимак кај идат едните 18%ддв незнам. Можно е и сите 36%ддв да идат за државата, а можно е и некој во џеб да си ги става.

Пораката е 5 денари, не 5 денари + 18%ДДВ.
Да не си збунка?

Не сум збунка. Провери ја сметката пред и после пракањето порака, а и можеш да видиш во каталог Мобимак дека не сум збунка. Всушност и они самите пишуваат дека зимаат два пати ддв. Да земаа само еднаш, немаше да пишуваат +18%ддв и на ваучерот и на цената на пораката и цената на разговорот.

ThA-BiTcH напиша:
Не е 5 денари.
Ќе ми кажеш кај пишува дека е 5 ден. + 18%? Кога ќе пратиш порака, а си имала 500 денари кредит - уште колку ти стига порака дека ти останало?

Сегде на сајтот пишува дека цените се со вклучен ДДВ од 18% (кој веќе го имаш платено со купувањето на картичката).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom