Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ne bi rekol deka naukata ima tolkav udel vo zivoto nacovekot.
Воа го кажуе чоек,шо секој ден седи пред КОМПЈУТЕР,се конектира на ИНТЕРНЕТ,пишува на форум.И нема никаков удел науката во тоа,се паднало од Господ изглеа.ne bi rekol deka naukata ima tolkav udel vo zivoto nacovekot.
Се повеќе и повеќе пласираш постови,кои...ај да речам,не се вредни за коментар.duhovna logika.
duhovna logika.
vistinata i pravoto ucejne ostana vo pravoslavieto uste pri podelbata na hristijanskata crkva, kog katolicizmot( zapadot vatikan) se oddeli od (istokot carigrad) a katolickata crkva vovede svoi dogmi vo uceneto na simvolot na verata a isto i sakase vlast nad patrijarsite, demek papata imal avtoritet pogolem od patrijarhot, podocna martin luter go sozdeda protestanizmot bese protiv papsvoto i protestirase protiv vatikan , deka togasniot papa so pari im gi prostevase grevovite, no taa cel na papata nebe zla toj toa go pravese za da ja doizgradi katedralata sveti petar, i proizlego sekakvi ucena koi sosema zabegaa so svoite ucena, i pogresno go tolkuvaa svetoto pismo , protestantie papata go smetaat za antihrist . sto se odnesuva do spojuvaneto na vatikan so pravoslavieto toa mozi ke se sluci nekoj den koga celiot svet ke bide eden i ke ima edna svetska vlada sto ke ja ukine verata, dali ke bide protiv pravoslavnite toa e ocigledno posto pravoslavnata vera e bozjata crkva, a ke sozde edna vera , toj ke se pretstavuva deka e mesijata hrista, deka e bog, veke vo erusalim go spremaat hramot za podigane, onoj zid na placot kade i nasiot boga isusa ucese,no toa sto velis prijatelce deka lugeto se osvestuvaat demek , i ja napustale pravoslavnata crkva i odat po sekti, ne ne ja napustaat pravoslavnata nikoj i ke kazam na deteto od mali noze treba da mu se kazuva za vistinite na boga a ne darvinovata teoroja i zosto se ukina veronaukata ? ako nesto pisav pogresno popravime pozzХм....интересно.
А од кај сте сигурни дека вашето не потекнува од демонот,туку нивното?
Како шо пишуваш сам,и ѓаволот може да направи да се осеќаш убаво,нели така се случува со нив,според тебе?
Можеби ѓаволот прави ВИЕ да се чувствувате убаво,а они се вистинските верници?
Таква како вашата?
Чисто колку шо знам,поделбата се случила поради поделувањето на Источно и Западно Римско Царство,во кое тогаш христијанството била официјална религија.
И второ,Ватикан е прилично помоќен од Православието,така да,не веруам дека они ке сакаат некогаш да се спојат со вас,туку дека на крај,вие ќе ги молите нив.
Соочи се,црквата е политика.Сите случувања во неа,се водени од политички побуди,а вистинските идеали(кои се навистина добри),скоро и да не постојат.А тоа дека поделбата не е од политички причини,можете да си го кажувате меѓу вас и да се тешите.Другите се доволно свесни да ја знаат вистината.
Wаu,witwe Ewic i scawed and he`s swearing.He might go to Hell:pos2:
Ко прво,ако верувале атеистите дека ке горат во Пеколот,немало да бидат атеисти,туку мали испрани мозочиња како тебе.Со нагласок на МАЛИ.
Како второ,ако знаеш дека ке одиш во пеколот,зошто уопште се трудиш?Мислам,која е поентава на сево ова?Секако ке гориш...
И на крај,мал совет.
АКо си ги викаш другарчињата од црква,да проповедаат на форумов,барем викај некои попаметни.
Вака само ке предизвикате понор,и дури и ако сака да стане некој Христијанин,читајќи ве вас,ке се премисли.Ти го кажуам воа со најдобра намера,бидејки знам дека ви требаат членови.Мислам,да се соочиме,православната вера има се помалку од нив.Луѓето ви бегаат по секти,стануваат Католици,дури и некои стануваат свесни и ја сваќаат целата заблуда(мада се ретки).Значи,напрајте нешто,и тоа брзо,пошто стварно несакам народот да отиде по секти у стил Јеховини Сведоци,оти тие се и бетер од вас.На Православието барем сме навикнати.
Само,пред да почнете да проповедате,едуцирајте се,бидејки,како шо гледам,претставнициве на другите религии,ве прелетуваат со начитаност,начин на логика и слично.
Можеби мислиш дека го кажувам воа со иронија,ама веруј ми,комплетно сум искрен.Сменете нешто подитно,вака ништо не праите.
Drugar КиреМали : Jas ne te poznavam. Kako tebe covek sto sekoj zbor ti e so poln RESPEKT za site gradjani vo Makedonija. Jas kako Musliman a ti kako Hristijan bi odile nekade da veceramo, za da bide primer na ovie drugite. Da bea i politicarite vo Makedonija vaka kako tebe za 10 godini ke ne zamolese Evropska zaednica da se priklucime na niv. A nie ke baravme uslovi od niv da se korigirat. KOMPLIMENTI .Слушај „другар“...Ако веќе толку ти е стало до зборот Божји и до Црквата, и ако немаш акутна амнезија, сети се кои постови на блажен живот ги имаш пишувано, и ти НЕ ЈАДИ ГОМНА! Ако веќе по некоја грешка ви текнало да дадете убава тема (како шо си е оваа) немојте за ја гнасите со муабети од типот која религија е „најјака“. Не си играј со вербата на другите, живееш во мултиетничка, а со самото тоа и во мултирелигиозна земја.
Бог е еден. Интерпретацијата на Бога е различна, од различни страни на светот. Доближи се малку и прочитај нешто повеќе, надвор од нашата религија. Ке сфатиш дека воглавно, сите религии се засноваат на истите правила, сите шират љубов, мирен живот и страв од надприродното. Тоа што ние го имаме како Божји заповеди, тие го имаат како пеења во Куранот, Мантри и други начини на пренесувања на правилните начини на живот. На чист морал, и на ништо друго.
Развијте ја темава на поинакво ниво. На правилното, онака како што сте ја напишале во насловот. Разговарајте за тоа колку младите се религиозни денес, и какво е нашето размислување за религијата. Почитувај ги сите, како што те учи нашиот Бог да почитуваш.
И ПАЗИ НА РЕЧНИКОТ!
Jas ja imam procitano biblijata 3 pati i pak ne odam vo crkva i stvarno ne e od moda tuku od licno ubeduvanje deka ne postoi nisto samo nie i toa sto mozam da go dopram. Go pocituvam toa vo koe sto veruvate ama za veronauka stvarno ne mozam da kazam deka se soglasuvam da ja ima vo skolo. Od prosta pricina so decata ne treba da gu ucat na toa sto e gospod za toa ima crkvi. Tie treba da se pogrizat za toa, a ne vladata ili nekoi drugi drzavni institucii. (jas se izvinuvam ako navrediv ili povrediv nekoj so ovaa moe mislenje)Точно. најточно. Со воведување на веронауката треба да си ја доучиме православната вера, но треба да ги запознаеме и другите. Инаку сакам со жалање да констатирам дека младите не одат секогаш во црквите зашто веруваат, туку од мода. Исплукајте ме ама така мислам јас. Колку од нив ја имаат прочитано Библијата?
Убаво напиша,на Бог не треба да му се молиш за да ти биде добар животот само треба да живееш скромно како што рекол Тој.lugeto ja sfakaat religijata pogresno kao demek iako sme nemoralni rasipani i pokvareni sepak poso mu se molime na Gospo on ke ni prosti i ic ne rabotat na toa kako da bidat podobri kon drugite svoi blizni vo moralna smisla
oni si idat po striptiz barovi, varaat sve zivo, ic ne pazat bog so zapovedal
samo so mu se molat da im prosti sto se pokvareni do srz i rasipani do daska.
lugeto ja sfakaat religijata pogresno kao demek iako sme nemoralni rasipani i pokvareni sepak poso mu se molime na Gospo on ke ni prosti i ic ne rabotat na toa kako da bidat podobri kon drugite svoi blizni vo moralna smisla
oni si idat po striptiz barovi, varaat sve zivo, ic ne pazat bog so zapovedal
samo so mu se molat da im prosti sto se pokvareni do srz i rasipani do daska.
............Она што е доста занимливо во денешното општество е тоа дека се продуцираат шематски оформени умови кои не се способни сами да создадат став за она што ги опкружува ...............