Митологијата за Исус Христос

• Креатор на темата Креатор на темата nikola.b
  • Време на започнување Време на започнување
Налетав на нешто интересно за природата на Исус...и неговот воскресение.
Тогаш некои од книжниците и фарисеите Му одговорија, велејќи: „Учителе, сакаме да видиме знак од Тебе.”
А Тој им одговори и рече: „Зло и прељуботворно поколение бара знак, и нема да му се даде знак, освен знакот на Јона пророкот. Зашто, како што Јона беше во утробата на големата риба три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи.”

Значи чудото на Јон..кога сите очекувале да биде мртов..посе три дена и три ноќ во утробата на китот..Исус го ветил и исполнил току истото чудо..погубен, по три дена и три ноќи во земјата погребан, па накрајот да воскреснал..
Синот човечки.

Леле бе аман до кога истиве работи.... цитирате нешто напишано од ЧОВЕК така да муабетиве со ..И тогас исус ка3а или јона иили не3нам кој друг се и3литени и банални,повторно вашите те3и се 3асновани на нешто што некој човек го и3мислил и напишал.А и со цитативе кои нјаверојатно не ни 3наете што 3начат пробувате да 3вучите интелегенто,парвев муабет со попови сите ра3лично ги толкуваат 3боровите од библијата али 3атоа овде сите точно 3наат која реченица што 3начи ...... дебатирајте ка3ете го вашето мисленје а не некој и3литен цитат .-......

Па ако добро читаш ќе разбереш што сум сакал да кажам..цитатот е само помош..Јон живеел 800 години пред Христа...неговиот настан..Исус го поврзал со неговата смрт..пред таа да настапи..како знак го исполнил ветувањето т.е. воскреснал..

Леле бе аман до кога истиве работи.... цитирате нешто напишано од ЧОВЕК така да муабетиве со ..И тогас исус ка3а или јона иили не3нам кој друг се и3литени и банални,повторно вашите те3и се 3асновани на нешто што некој човек го и3мислил и напишал.А и со цитативе кои нјаверојатно не ни 3наете што 3начат пробувате да 3вучите интелегенто,парвев муабет со попови сите ра3лично ги толкуваат 3боровите од библијата али 3атоа овде сите точно 3наат која реченица што 3начи ...... дебатирајте ка3ете го вашето мисленје а не некој и3литен цитат .-......

Е добро де, зашто тогаш постојат поединци кои веруваат во Бога иако не Го виделе? Од КАДЕ им е таа вера? Мора да постои причина зашто верниците веруваат а другите не веруваат.
Објасни го тоа...

Веруваат поради неколку причини на помалите најчесто им е наметната или пренесена од родителите,децата се огледало на родителите и учат од нивните постапки,но и ова немора да биде секогаш точно.Другата причина е секое 3иво битие е сигурно кога е во некоја група , така да 3а компарација ке 3емам најобичен пример група на пријатели кои што си веруваат помегу себе, пријателството го одр3ува самата верба во пријателот бе3 неа ррелацијата пријател-пријател не би постоела(но сепак веруваат во нешто што мо3ат да го видат добрат итн.) верата тука игра една голема улога но во поинаква смисла и таа има 3а цел да со3даде исто така група на луге кои што ке се покорат на неј3ините начела и кои ке до3волат таа да ги одр3ува како група(бе3 неа групата христијани,муслимани итн не би постоела) но ра3ликата е во тоа што оваа вторава група верува во нешто фиктивно.Во кратки црти ова објаснува 3ошто верниците веруваат и од каде и 3ошто постои верата а останатото чудата воскреснувања рај пекол итн се просто ка3ано епитети и филови 3а тоа да и3гледа пореално и привлечно 3а лугето што ке ја кон3умираат како таква.Мислам дека ке ме сватиш кон што целам.......

Од КАДЕ им е таа вера? ... Објасни го тоа...
Како може глувиот да го објасни доживеаното на концерт од Бетовен, слепиот да ја почувствува суптилноста на насмевката од Мона Лиза, и атеистот да ја осети топлината на бескрајната љубов Божја?

Како може глувиот да го објасни доживеаното на концерт од Бетовен, слепиот да ја почувствува суптилноста на насмевката од Мона Лиза, и атеистот да ја осети топлината на бескрајната љубов Божја?

Ова личи на детска љубона порака и е надворо од контекстот на муабетот но ај ке пробам да ти објаснам.

1.Глувиот ке ти објасни што до3ивеал преку она што го перцепирал со својот вид, пошо е глув

2.И3винете на и3ра3 ама ова е најглупото поетско срање што воопшто го имам прочитано целата решеница нема никаква смисла Павел што ти беше поентата ако и самиот 3наеш сподели го со нас.

3.Просто и едноставно не мо3е да ја осети ни атеистот а ни верникот бидејки таа не постои.Постои само како фикција вре3ана во главите на верниците која што највеке доага до и3рас во моменти на осаменост и страв бидејки нема на што друго да се потпреш се потпираш на имагинарни работи во случајот некаква си 3амислена љубов.

4.Те молам доколку не е проблем нареден пат кога ке сакаш да се приклучиш во дискусија напиши нешто нормално и нешто што и другите би сакале да го дискутираат а не да нафрлиш неколку бе3ве3ни реченици тоа не е начин на дискутирање

3а Мики 1:
-Откога ке го прочиташ мојот предходен пост би сакал да да ми објасниш нешто.3начи еве веке си во3расна личност да 3емеме 3а пример(бидејки не3нам)дека имаш дете, како би го воспитувал во поглед на религијата дали би му до3волил да и3гради сопствено мислење или би му го наметнал своето.(И3вини што се мешам во твојата приватност доколку е проблем се и3винувам уште еднаш)

MIKI1 Вистински верник верува во својата религија НО ги почитува и останатите како ислам, хиндуизам ........

Како се осмелуваш да наречиш некој машина за убивање ????

Ти братче не си вистински верник ...

Што се однесува до христа ... тој не е бог! Занего се верува (и верувам) дека е СИНОТ БОЖЈИ и е нешто исто како и останатите мудреци, месии или како и да е во сите останати религии....

Значи сите религии се засноваат на едно исто и си имаат свој УЧИТЕЛ односно некој кои започнал да ја шири....

п.с Најголеми криминалци кој се бе брат денеска??? ТИЕ што не се машини за убивање таканаречените ПОПОВИ или свештеници ... дај не ме смеј ...

MIKI1 Вистински верник верува во својата религија НО ги почитува и останатите како ислам, хиндуизам ........

Што се однесува до христа ... тој не е бог! Занего се верува (и верувам) дека е СИНОТ БОЖЈИ и е нешто исто како и останатите мудреци, месии или како и да е во сите останати религии....

Значи сите религии се засноваат на едно исто и си имаат свој УЧИТЕЛ односно некој кои започнал да ја шири....

п.с Најголеми криминалци кој се бе брат денеска??? ТИЕ што не се машини за убивање таканаречените ПОПОВИ или свештеници ... дај не ме смеј ...

1.Епа пријател дај објасни што 3начи да си ВИСТИНСКИ верник бидејки се декларираш како таков.

2.А добра ти е реченицава ама не иде во прилог на верниците...
3начи религиите имаат исти темели ра3личен кров.Во што тогаш ти се ра3ликуваш и твојата вера е подобра од останатите...секоја вера се става себеси како единствена и врховна а останатите ги декларира како неверници ,пагани итн итн.

Што е со лугето кои ја мењаат верата каде спагаат тие
(прашањево е наменето до сите)

Кон болтуваното:
- да, јас верувам во својата религија, а можам и сакам да ги почитувам другите луѓе не заради нивната вера, туку заради иконата Божја по која се создадни и тие и јас;
- можам да ги наречам убијци, оти вистината не смее да се крие!
- Христос е Бог и човек истовремено! Синот Божји , Кој е по својата природа дух (значи, нематеријален), дојде во овој, материјалниот свет, користејќи го телото од човекот Исус христос. Затоа, православието го нарекува Христа и Богочовек, оти Бог стана човек за да може човекот да стане бог, по благодатта Божја е на по суштина.
- не, сите религии не се засноваат на едно и исто. Имаат свои учители, некои од нив се лажни а некои (само еден) е вистинскиот. „..многумина ќе зборуваат во Мое име..„ вели Христос.
- дообјасни го својот П.С. Не те разбирам најдобро...

1.Епа пријател дај објасни што 3начи да си ВИСТИНСКИ верник бидејки се декларираш како таков.

2.А добра ти е реченицава ама не иде во прилог на верниците...
3начи религиите имаат исти темели ра3личен кров.Во што тогаш ти се ра3ликуваш и твојата вера е подобра од останатите...секоја вера се става себеси како единствена и врховна а останатите ги декларира како неверници ,пагани итн итн.

Што е со лугето кои ја мењаат верата каде спагаат тие
(прашањево е наменето до сите)

1. Не се декларирам како вистински верни-јас сум слаб верник. Само велам дека и припаѓам на вистинската вера.
2. Дали мојата религија е подобра од другите, може да се одреди многу лесно: споредувај ги резултатите (плодовите) кои ги дава живеењето според одредено вероучение и САМИОТ дојди до заклучок која вера е вистинката и зашто...

А тие кои ја менуваат верата, значи дека претходно немале никаква вера. Или пак, се разочарале од едната вера, оти и пришле со предрасуда дека таму нешто ќе добијат па се одредуваат за друга, каде „даваат повеќе„.:vozbud:
Во православието, таквите се нарекуваат „маловерници„.

1. Не се декларирам како вистински верни-јас сум слаб верник. Само велам дека и припаѓам на вистинската вера.
2. Дали мојата религија е подобра од другите, може да се одреди многу лесно: споредувај ги резултатите (плодовите) кои ги дава живеењето според одредено вероучение и САМИОТ дојди до заклучок која вера е вистинката и зашто...

А тие кои ја менуваат верата, значи дека претходно немале никаква вера. Или пак, се разочарале од едната вера, оти и пришле со предрасуда дека таму нешто ќе добијат па се одредуваат за друга, каде „даваат повеќе„.:vozbud:
Во православието, таквите се нарекуваат „маловерници„.

Сите верници кои што веруваат дали христијани муслимани будисти итн итн велат дека припагаат на вистинска вера .Така да немо3ес да ја наречеш твојата вера вистинска.

Леле ај да ме ра3береш како мо3ес да смениш нешто што немаш, мењам 100 евра ѕа 100 ден п.с 100 евра немам:nenene:

Сите верници кои што веруваат дали христијани муслимани будисти итн итн велат дека припагаат на вистинска вера .Така да немо3ес да ја наречеш твојата вера вистинска.

Леле ај да ме ра3береш како мо3ес да смениш нешто што немаш, мењам 100 евра ѕа 100 ден п.с 100 евра немам:nenene:

„..со Мене, сте добиле сто пати поголемо богатство од било кое земно богатсво...„ вели Господ. Ти текнува? А уште го вели и ова: „..но најпрво барајте го Царството Небесно а се друго ќе ви се придидаде и преумножи...„. И што ќе ти се при таков Бог твоите 100 Евра?

„..со Мене, сте добиле сто пати поголемо богатство од било кое земно богатсво...„ вели Господ. Ти текнува? А уште го вели и ова: „..но најпрво барајте го Царството Небесно а се друго ќе ви се придидаде и преумножи...„. И што ќе ти се при таков Бог твоите 100 Евра?

Lele koj zbori za 100 evra , covece ti dadov samo primer poentata bese deka ne mozes da smenis nesto sto nemas.

ne mozes da smenis nesto sto nemas.

Токму во тоа е поентата. Ти немаш, MIKI1 има. Тој може, ти не можеш.

Погоре, во одговорот на мојот пост, го имаш речено истото:
Просто и едноставно не може да ја осети ни атеистот а ни верникот бидејки таа не постои.Постои само како фикција врежана во главите на верниците која што највеке доага до израз во моменти на осаменост и страв бидејки нема на што друго да се потпреш се потпираш на имагинарни работи во случајот некаква си 3амислена љубов.

Фикција во главите на верниците? Тоа е твоја проценка. За да стане тврдењето факт, треба доказ - да влезеш во главите на верниците, и 100% да знаеш што ги води, па потоа да донесеш пресуда.

Мало појаснение каде грешиш: религиозното чувство не произлегува од страв, туку обратно - тоа е извор на најголемата сила што човек може да ја има. Ниту пак е чувство на осаменост - туку нешто сосема обратно: чувство на неразделна поврзаност со сите други луѓе и со сета природа. Ако знам дека животната сила која ме прави да дишам, мислам и постојам е истата животна сила поради која постоиш ти, тогаш, знам дека постои една неразделна врска меѓу мене и тебе, и те чувствувам за близок без оглед на тоа колкави противници сме.

За доказ дека Божјата љубов не е фикција туку нешто многу, многу реално, веќе ти ги спомнав Бетовен и Да Винчи. Нивните грандиозни дела се инспирирани и поттикнати токму од таа бесконечна и безгранична љубов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom