Мит или вистина? Користиме 10% од мозокот

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување

Користиме 10% од мозокот

• Мит

Гласови: 201 37,4%
  • Вистина

Гласови: 337 62,6%

• Вкупно гласачи
    538
Најсигурни информации - во стручна литература читав дека користиме само 6-7% од мозокот, а човекот има капацитет да користи 10%, но ако сите би ги користеле тие 10% би биле генијалци!!!

ЗНачи нормален просечен човек користи само 6-7%.

Најсигурни информации - во стручна литература читав дека користиме само 6-7% од мозокот, а човекот има капацитет да користи 10%, но ако сите би ги користеле тие 10% би биле генијалци!!!

ЗНачи нормален просечен човек користи само 6-7%.
не не не , дај жити се , која ти е таа стручна литература, дај сврти таму и види од која година ти е таа литература, тоа се некои застарени информации, од време комунизам и ренесанса,тоа ти е исто ко да си нашол некоја книга од пред 200 години и сеа ми викаш мене дека сонцето се врти околу земјата,и ја ти викам тебе , Глупости , а ти ми враќаш со реплика, не бе така пишува , жими се?!?!?!?!

Дај само одговори ми , што кој к_р тогаш со тие 90% ????????
и ако нешто не ти е јасно земи пак прочитај ми го претходниот пост

Вистина е тоа. Ваљда треба уште да еволуираме за да го користиме повеќе:toe:

вистина... жална вистина... но тоа е тоа :)

Мислам дека е вистина ама тоа е тоа, толку умееме :smee:

На курс на англиски пред година или две, читавме еден текст во којшто исто се велеше дека човекот употребува мал дел од мозокот. И таму беа спомнати 10 посто.
Верувам дека не го користиме целосниот капацитет на мозокот и дека има уште многу за да се истражи целосно човековиот мозок.

jas sto sum slusal prosecniot covek upotrebuva 9% od mozokot vie 10 vikate dobro tuka nekade se :d a dodeka pak mn pametnite naucnici sto gi vikame nie t.e Ajnstajn koristel samo 15% a bil genij isto taka 15% koristele i slavniot Da Vinchi i Mikelandzelo isto taka neznam dali ste gi gledale crtezite sto gi konstruirale ovie 2 umetnika za vo vselena sto se a i dr mn dobri masini

Јас пак имам друго прочитано.Иако звучи скоро невозможно но јас сепак верувам дека е така...Човекот користи само 2 % од неговиот мозок.Алберт Ајнштајн користел дури 2,5 % па бил генијалец...Што значи дека доколку човекот користи само половина од неговиот мозок.т.е. 50% би можел чуда да прави...

nie koristime golem del od mozokot ako ne i 100%. samo problemot e vo toa sto ludjeto ne pravat razlika pomedju delot za skladiranje i aktivniot del t.e. slicno kako i kaj kompjuterite imame dva dela hard disk(prostor za skladiranje na podatoci) i ram memorija(rabotna prostor). znaci iskoristenosta na nasiot mozok e vo red. eve i samite probajte da operirate so podatoci koi gi imate skladirano vo vasata memorija ke vidite dek e nevozmozno isto kako i kompjuterot. ima 100 gb hard disk no vo momentot rabotime samo so 2gb ram memorija.

Од каде тогаш доаѓаат новите идеи? Ако сите ние го користиме до максимум, би било логично сите да бидеме исти, исто паметни, исто креативни... мини монотони клончиња. :wink:

Од каде тогаш доаѓаат новите идеи? Ако сите ние го користиме до максимум, би било логично сите да бидеме исти, исто паметни, исто креативни... мини монотони клончиња. :wink:

Хммм, непостои човек што може одеднаш да го користи 100% својот мозок!!!
ама затоа пак , целиот му е на располагање.
значи дека му е достапен било кој дел, значи дека непостојат Безфункционални делови кои доколку би се активирале ние би правеле чуда ЈАСНО Е ТОА ИЛИ НЕ!!!!!!!!!
Ако некој некогаш се обидел да прочита кои фактори влијаат на нивото на интелегенција тогаш ке знае дека:
интелектот е под директно влијание на
- Капацитетот на краткотрајната меморија
- Брзиот пристап до податоците складирани во нашата меморија

колку е поголем капацитетот на нашата краткотрајна меморија , толку повеќе работи ке може да имаме во предвид додека размислуваме
и со тоа ќе донесуваме точни и правилни одлуки, и после некој ќе може да не нарече "паметни"

а пак креативноста , таа зависи многу од околината во која се движиме или сме се движеле и од пристапот на информации.
Нови и креативни работи се добиваат кога некој ќе успее да поврза некои две различни идеи, а тие идеи доаѓаат , (се разбира )од околината со која сме опкржени....
Значи
МОЗОКОТ НИ СТОИ 100% НА РАСПОЛАГАЊЕ, НЕПОСТОИ МЕСТО ЗА МИСТИЧНОСТ И ПРАВЕЊЕ НА ЧУДА,
се што може да се случи е некој да може одредени фунции да ги користи поинаку и поинтензивно ,
како на пример постојат луѓе . така наречени "savant's" кои патат од аутизам и имаат неверојатни способности ..(кои сепак се во домен на разбирање на човекот)
еве еден пример : "kim peek" човекот има таква способност што памети повеќе од 90% од информациите што ги има прочитано, и + тоа чита многу брзо односно користи фотографска меморија , бла бла....
и покрај тоа што постои човек со такви можности сепак не е способен за правење на чуда ,
а вие и понатака можете да верувате во тоа дека сите имаме скриени потенцијали во останатите 90% , иако не е тоа така,

Според мене: тоа е мит! Користиме 100% од мозокот. Но се зависи од нашиот капацитет.

Како ова почнало според она што го имам читано. Алберт Ајнштајн ја изучувал дејноста на Пјер Флоренс. Ајнштајн некои работи малку лошо ги разбрал и потврдел дека користиме само мал дел од мозокот. Тоа продложило со годините, за сега, скоро секаде да слушаме: Ние не користиме 100% од мозокот, туку помалку од 10%.

Или што имаше Бада на една друга тема кажано:

Dimitar, ako koristime 100% od mozokot, togas so nasata sila ke mozem da podigame i casi od masa:wink:
Nevozmozno e da se koristi 100%, oti site ke bevme genijalci! Se odi kon zgolemuvanje na procentot , ama seto toa tesko i makotrpno, so tek na vreme ke bidi:wink:

Imam predlog - aj da gi prasame Mythbusters od Diskaveri, garant oni ke pomognat :)

da, i jas imam procitano deka covekot koristi okolu 10% procenti od mozokot... valjda e toa taka, koga bi koristele pogolem procent togas bi bile genijalci...

Imperatorot da pisuvase pokratki postovi, verojatno ke go citavte i sve ke vi bese jasno :)
Sepak, mene mi e mosne interesno deka vie gospoda - vernici vo mitot stvarno koristite 10 % od vasite umstveni potencijali. Zalam...
:pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom