Мит или вистина? Користиме 10% од мозокот

• Креатор на темата Креатор на темата Димитар
  • Време на започнување Време на започнување

Користиме 10% од мозокот

• Мит

Гласови: 201 37,4%
  • Вистина

Гласови: 337 62,6%

• Вкупно гласачи
    538
Мене некако ова ми делува мноооогу оптимистички. Па размислете ако користиме само 10% од мозокот, што се би можеле да направиме со 100 %. Хахахахахха малце чудно можеби, а зошто и да не би било точно, па никаде не вика дека не може да искористиме поголем процент од мозокот.

А и кога ке го погледнам животот на поголемиот дел од луѓето на планетава кој се сведува само на исполнување основни физиолошки потреби и рпедавање на минливи телесни задоволства, искрено мислам дека искористуваат многу помал процент и од тие наводни 10 %.

Да, да секако дека користел 9% од можни 10%, прво не ги бивало за нишо, а најмалку за физика, па после некое време на некој чуден и необјаснив начин неговиот мозок почнал да се активира, па станал генијалец:pos2:. Абе ајде глупости. Неговата најпозната слика со исплазен јазик ( понашање на дете патем ) покажува на кое интелектуално ниво бил. Не знам зашто ама некои работи е ми се логични што ги кажуваат за него.

Decko go osporuvas najgolemiot um na 20vek....So sega ako se isplazil znaci deka e neintelegenten???

Мит бидејќи никогаш неможе да се измери капацитетот на мозокот на човекот па да се одредат тие 10%. Просто е невозможно да се замисли колку може мозокот да биде максимално развиен или пак дали е сега максимумот.

Мит бидејќи никогаш неможе да се измери капацитетот на мозокот на човекот па да се одредат тие 10%. Просто е невозможно да се замисли колку може мозокот да биде максимално развиен или пак дали е сега максимумот.

Ma дај? Науката е доста поразвиена одколку што мислиш. Да, можеби се користат само 10%, ама тоа оди за мисловни процеси. А нервен систем? А моторика? А регулирање на хормони?

Еве еден интересен цитат од Waking Life на тема човечки потенцијал и зашо ретко кој од луѓето станува Моцарт или Бах или Ајнштајн.

“Which is the most universal human characteristic, fear or laziness?”

Ma дај? Науката е доста поразвиена одколку што мислиш. Да, можеби се користат само 10%, ама тоа оди за мисловни процеси. А нервен систем? А моторика? А регулирање на хормони?

Еве еден интересен цитат од Waking Life на тема човечки потенцијал и зашо ретко кој од луѓето станува Моцарт или Бах или Ајнштајн.

“Which is the most universal human characteristic, fear or laziness?”

Не ме свати изгледа. Викам не се знае колку е максимумот на човечкиот мозок па неможе ни да се одреди колку е 10% од тоа.

замислете си да можеме да ги користиме сите 100% од мозокот
тогаш лке можеме да мрдаме работи само гледајки ги и ред др. работи

Не ме свати изгледа. Викам не се знае колку е максимумот на човечкиот мозок па неможе ни да се одреди колку е 10% од тоа.

Ах да, грешка од моја страна. :) Да, со еволуцијата продолжува да се развива мозокот но сега, во ова доба, 100% од неговите функции се ставени во употреба. Барем така викат на Дискавери. :P

замислете си да можеме да ги користиме сите 100% од мозокот
тогаш лке можеме да мрдаме работи само гледајки ги и ред др. работи

Проблемот е што никогаш нема да знаеме колку е тоа 100%. Според мене човечкиот мозок може да се развива до безкрај али тоа е возможно само ако еволуцијата дозволи.

Добро бе, уште ли со овие 10 процентни глупости? Па не биле 10 биле 3, ма не биле 3 туку 6, ама Ајнштајн 9... Од кај ги измислувате бројкиве?

Човекот користи 100% од капацитетот на сопствениот мозок. 100% ретардиран мозок е различно од 100% генијален мозок.

И ај клуч на темава.

Мислам дека е вистина како што и повекето кажаа.Само мислам дека глупите луге користат помалце од 10% од својот мозок.
:salut:

Вистина.Кога ќе бидеме самореализирани и самосвесни,т.е. кога ќе постигнеме состојба на безгранична љубов,се’ станува полесно.

Што значи дека нервозата и омразата се мозочни претстави кои го блокираат и нашиот мозок и нашиот дух.

Кога би ги елиминирале,би останала само љубовта.

:smir:

Decko go osporuvas najgolemiot um na 20vek....So sega ako se isplazil znaci deka e neintelegenten???
И што и ако е така? Па нема да му се клањам ко да бил којзнае што. И извини али неговата иннтелегенција не е недостижна.

И што и ако е така? Па нема да му се клањам ко да бил којзнае што. И извини али неговата иннтелегенција не е недостижна.

Никој не му се.. клања,, (погрд збор во живот неам чуено ама ај)......Има големи умови и филозофи точно... Како оној што е 80% од телото хендикепиран, ама треба да имаш почит, значи пак ќе кажам прогласен е за најголем ум на 20век......

Никој не му се.. клања,, (погрд збор во живот неам чуено ама ај)......Има големи умови и филозофи точно... Како оној што е 80% од телото хендикепиран, ама треба да имаш почит, значи пак ќе кажам прогласен е за најголем ум на 20век......

Баш ми е гајле дали ти се свиѓа или не мојот избор на зборови, а за почитта, не може никој да ми каже дали да почитувам некого или не.
п.с. и што имаше врска тоа со хендикепираноста? некако метафориве не ти се баш,баш ко што треба.

Мислам дека е вистина Ајнштајн рекол дека користиме само 10 посто од нашиот ум, а замислете да користиме уште само 10 што ќе биде со овај свет.
Со ова мислев на човековиот ум, а не на мозокот има разлика.

а бе има некој користи 10% има некој користи 0,1%...од човекот зависи колку користи...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom