Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Raspredelba:

900den. struja
400den. voda
400den. telefon
400den. internet
750den. leb
4000den.(4X1000den -nedelno) potrosuvacka kosnica*
500den. zabava
700den. obleka i obuvki
----------------------------------
Total 8050den.

Uslovi:
da imas svoj dom
da zivees sam
da nemas devojka/zena/deca
da nemas prijateli
da ne odis na odmor
da ne si zavisnik od poroci
da ne koristis stanbeno zatopluvanje
da ne se razboluvas
da nemas vozilo
da ne koristis javen transport

*potrosuvackata kosnica se odnesuva na najevtinata hrana sto moze da se najde po supermarketite i koristenje osnovni sredstva za higiena.

Postiracot se ograduva od vakviot rezim na zivot i ne odgovara za posledicite koj ke nastanat pri eventualno koristenje.

:cool:

Кој талент ја правел распределбава, алал да му е.
Какви црни 900 денари за струја, јас (а галиба и сите што ги познавам) под 2000, ма какви 2000, под 2300-2400 денари никогаш не сум бил. Плус штедам струја до максимум, гледам на ефтина да е, чат-пат плин за готвење и се греам на дрва.
500 денари забава, are you fucking kidding me?
700 денари облека и обувки, еве јас давам 1000 денари па тој што ја правел распределбата нека ми купи облека и обувки, останатите 300 нека си ги земе и нека се забавува со нив цел месец.

Ех, оваа моја чудесна земја. :pos::pos::pos:

А кај ти е греењето? :confused:
Или тие 2-3000 месечно за греење не се битни.

Изгледа се подразбира греење на гранчиња собрани од парк.
Ниедна од ставките во пресметката горе не е реална. Само претплатите на поголем дел од работите се повисоки.

700 денари облека и обувки :pos:
A sho mislish ti.. Ke si se oblakas vo Prendi i Pewex
Ke nosis na noze
http://stroll.com.tr/?page_id=30#
318kata ja zemav Mart mesec za 600den....Fala bogu eve ja na noze zdrava i chitava. Edna godina sum isteral so patika za sekojdnenvo od 600den,
Jebiga Fraerot sto zema 8050 ne moze da nosi od 3000den patika...Izopaceni vi se vrednostite.

Sto se odnesuva do strujata da ne skeniram sega smetki mnogu struja ke potrosam :rolleyes:

Со минималниве плати човек неможе тоалена хартија да купи га*от да си го избрише, а не пак другите должности ( сметки, даноци...) и обврски (превоз, храна...) да ги исполни, а не пак нешто друго.
Ама тоа не е ништо чудно кај нас... веќе вака тераме една година, а сепак не им текнува да ги зголемат минималните плати.

Uslovi:
da imas svoj dom
da zivees sam
da nemas prijateli
da ne odis na odmor
da ne se razboluvas
da nemas vozilo

Абе си го заборавил најглавниот и најпотребниот услов за оваа распределба да функционира: да не спаѓаш меѓу живите. :pos:

Sto se odnesuva do strujata da ne skeniram sega smetki mnogu struja ke potrosam :rolleyes:

Крадеш од комшиите? Переш на рака? Читаш на свеќи или газија? Јадеш само леб и кристал маргарин за да не готвиш? Кое е решението? Кај мене струја под 2000 не стигнала минимум 15 години.

Raspredelba:

900den. struja
400den. voda
400den. telefon
400den. internet
750den. leb
4000den.(4X1000den -nedelno) potrosuvacka kosnica*
500den. zabava
700den. obleka i obuvki
----------------------------------
Total 8050den.

Uslovi:
da imas svoj dom
da zivees sam
da nemas prijateli
da ne odis na odmor
da ne se razboluvas
da nemas vozilo

*potrosuvackata kosnica se odnesuva na najevtinata hrana sto moze da se najde po supermarketite i koristenje osnovni sredstva za higiena.

Postiracot se ograduva od vakviot rezim na zivot i ne odgovara za posledicite koj ke nastanat pri eventualno koristenje.

:cool:
Или со еден збор кажано да станеш фикус :D

500 ден за забава абе во тие 4 викенди ни две пива нема да можеш да си купиш. :icon_lol:
За 700 ден облека ако купуваш во Пренди. :pos:

Абе не е дека го сфативте сериозно Једа? Пиша дисклејмер доле :icon_lol:

ај не претервајте,да ви се дај 500 евра плата ќе се фрлите по дроги,комари,стриптизери/ки,швалерки.........кај ќе ви биди крајот

вака арбајтен,ручек,шпанско-турско серивче некое и ноќен одмор за утрешниот работен ден...........во регрутната АРМ беше позабавно за живот бре :facepalm:

Ma и тие 8050 денари се многу за простава раја. Ја не би им дала ни 2000 денари минимална плата и пак ќе си бидам на власт :pipi:
За шо се побунил народов? За ништо. Епа достоинство без барања, протести и газење на глаучи нема. Достоинството се бара на улица, а не на форум/фејсбук.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom