Мажите и спортот

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Појма немам, пратењето спорт е занимација некоја, тепање на време, па ако има чоек некој ,,омилен" тим/спортист и слично, доживува некое внатрешно исполнување со победата на истите, или што би се рекло на туѓ кур радости.
Како таков спортот ги тангира и жените пошто и тие се чоеци.
Дали треба да им се суди зошто (не)гледале, сметам дека не треба. Се се тоа интереси и желби да се истепа времето кое постојано не брза на ваков или онаков начин.
Дали некој ќе отпревртувал Silent Hill, дали некој во истото тоа време планира да ја прочита ,,Неугодното во културата од Фројд" или да изгледа документарка за социјална интелегенција од Daniel Goleman негово право. Се се тоа интереси, занимации, хобиња, кој како милува, така нека прави.

Јас гледам и убо ми е, ме одмора и ме исклучува за тоа време од реалноста и по некоја обврска која претходно сум ја планирал.

Нема ништо мажествено во тоа да бидеш дел од доцилна мастурбаторна овчја култура. Баш напротив, да се биде маж значи да се надградуваш и едуцираш себеси, а Македонија во голема мера ја потиштува мажественоста затоа што паторот и владата знаат колку само опасни можат да бидат паметните и социјално вешти момци. Наместо тоа што имаме денес?

Димче си го троши животот мечтаејќи по неговиот омилен тим, фантазирајќи по неговиот хипотетичен совршен состав, и карајќи се со други луѓе на интернет за утакмици, додека неговиот син од 5 одд ги троши вечерите играјќи world of warcraft, и додека неговата жена и неговата 13 годишна ќерка се восхитуваат на харизматичниот турски султан во другата соба. Димче нема појма кои сили го владеат и што се дешава со државата ама затоа ги знае по име и презиме сите играчи на репрезентација. Се додека има игра на телевизија и пиво на маса све е ок.
За владата е многу подобро овие идиоти да бидат окупирани со утакмици отколку со нешто деструктивно како на пример протестирање против покачување на струјата, револтирање против ставањето на министерот за одбрана итн.

"In the Roman Empire, it was bread and chariot races and gladiatorial games that filled the belly and distracted the mind, allowing emperors to rule as they saw fit."

Абе што збориш. :pos: Ти ко паметен и социјален момак гледам само што заврши со своето успешно бунтовништво преточено во длабока филозовска мисла во Македонија, па тргна светот да го спасуваш.:)Постојат луѓе кои дркаат на политика, постојат луѓе кои дркаат на спорт, и постојат паметни и социјални момци кои дркаат на самите себе. Све е до страста, дур постои добро е.:)

Тоа е одлично. Почитувам луѓе кои прават работа која им е љубов, желба и за која живеат. Секогаш сум го почитувал мотото "праи го тоа што те прави среќен."
Пошто од мал си со Вардар, навиваш и си комита, сакам да те прашам нешто.

Дали поштуеш тепање на други навивачи и воопшто насилство кога се зборува за фудбал?
Објективно гледано, он навива за едниот тим, ти за другиот и сам знаеш дека тоа е субјективно и дека не секогаш твојот тим ќе изигра најдобро исто како што неговиот тим нема да изигра најдобро. Знаеш дека причината на почеток, поради која си се одлучил да навиваш за Вардар е субјективна, да си живеел у Битола ќе си навивал за Пелистер итн...
Зошто тогаш, навивачи на Вардар на пример еве, се тепале крвнички со навивачи на Пелистер? Имало и сериозни последици, повредени итн... Зошто морало тоа?
Дали го оправдуваш тоа и објасни ги твоите причини и мотиви?

Jas kako so znam fudbalerive igraat so dresovi,a ne golokurci.E sea ti ako gledas nekoja gej verzija na fudbal toa e drugo vise.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Јас пак како што знам на стрејт маж ако му претрча гола женска пред ТВ сигурно дека нема да ја заклучи во соба, па макар и Македонија да игра во финале на светско, а не пак полуфинале на ЛШ.

Зошто тогаш, навивачи на Вардар на пример еве, се тепале крвнички со навивачи на Пелистер? Имало и сериозни последици, повредени итн... Зошто морало тоа?
Јас еднаш го прашав еден другар истото, инаку навивач на Вардар. Ми одговори: Абе знаеш, тоа им е во крвта, не можеш да ги спречиш...

:facepalm:

Јас пак како што знам на стрејт маж ако му претрча гола женска пред ТВ сигурно дека нема да ја заклучи во соба, па макар и Македонија да игра во финале на светско, а не пак полуфинале на ЛШ.

Е не знам на кој асоцијација за фудбал му се стомачни на испотени фудбалери. :нинџ:

Јас еднаш го прашав еден другар истото, инаку навивач на Вардар. Ми одговори: Абе знаеш, тоа им е во крвта, не можеш да ги спречиш...

:facepalm:

Абе муабетот е, наспроти сите тие цвеќиња и љубов, моето искуство е поинакво.
Другарите и познаниците кои ги имам, а се навивачи со страст и сите тие салтанати, СИТЕ, ама комплетно СИТЕ, се хулигани и скинери кои тепаат црнци туристи, Роми, навивачи од други тимови и фаци кои ќе им преречат за било што. И тоа ти кажувам, знам 20 - 30 души такви. Некои од нив се проминентни во круговите на комитите.
Повеќето се крвожедни предатори за статус и моќ, да бидат фаци и да имаат огромен грб.
Ако некој покаже мало несогласување со нив, обожаваат да си ги мерат пенисите и да го истепаат. Он серко ќе им јаде гомна на нив, боговите со нереално огромна самодоверба, толку голема што си дозволуваат физички да нападнат некого.

Затоа го прашав членов, дали тоа важи за сите Комити и други навивачи или само моево искуство било такво. :)

Тоа е одлично. Почитувам луѓе кои прават работа која им е љубов, желба и за која живеат. Секогаш сум го почитувал мотото "праи го тоа што те прави среќен."
Пошто од мал си со Вардар, навиваш и си комита, сакам да те прашам нешто.

Дали поштуеш тепање на други навивачи и воопшто насилство кога се зборува за фудбал?
Објективно гледано, он навива за едниот тим, ти за другиот и сам знаеш дека тоа е субјективно и дека не секогаш твојот тим ќе изигра најдобро исто како што неговиот тим нема да изигра најдобро. Знаеш дека причината на почеток, поради која си се одлучил да навиваш за Вардар е субјективна, да си живеел у Битола ќе си навивал за Пелистер итн...

Да ти одговрам на прашањава со ред...
Јас лично не спаѓам во оние кои искористуваат и најмала шанса за да направат инцидент, ако некој таков се пронајде во муабетов нека се изјасни зошто тоа го прави. Јас одам за Вардар и само за Вардар не одам со мисла да се тепам со гостински навивачи. (не дека ги има во последно време) Доказ за тоа е дека бев на ФК Вардар на снег со уште неколку души на форумов, каде што заедно на цел стаидон бевме 70 души а Комити го бојкотираа натпреварот, гостински навивачи немаше, тогаш зошто би идел ако не само заради Вардар? :)
Во Македонија нема тепачки друже само затоа што некој друг навивал за друг тим, уште еден пример ти се натпреварите помеѓу Вардар и Металург, од иста врата на иста трибина поминуваа и фанови на Вардар и на Металург, не видов некој да е повреден заради тоа, исто така и после утакмица никој не е до толку будала да нападне некој затоа што е за Металург, како што и јас не сметав на никој кога поминував со дрес од РК Вардар помеѓу фанови на Металург. Ама добро ова ти се обични симпатизери.
Инцидентите настануваат најмногу заради пубертетлии кои мислат дека се најголеми мангупи, па кршат сообраќајни знакови по пат, фрлаат предмети во терен, се провоцираат со навивачите од друга група итн...А најголема омраза се создава помеѓу Македонските и Албанските навивачи, многу е лошо што политиката е премногу вмешана и во спортот и јас сум многу, многу против тоа...Но и често има провокации од типот "Тоше п*дер, Алах п*дер" скандирања Цигани, Ш*птари, повици за голема Албанија итн. и толку му треба да народот да се попали, заостанати работи...Никогаш немало инцидент затоа што некој изгубил, ете најмногу заради ваквите што ги спомнав се случуваат инцидентите.
Нормално е да навиваш за клубот каде што си израснал, последниве години не се случиле такви крвнички инциденти како што велиш, сигурно нема да се тепам со некој ако е од Битола и навива за Пелистер, меѓутоа често има провокации од двете страни и во глобала останува на тоа, на трибина одат секакви и покрај оние пубертетлии кои се влезени во филм доволно е некогаш еден да влезе под дејство на алкохол и да направи ршум на трибина, дури и на својата трибина не само со гостинските навивачи, често заради такви ликови доаѓа и до инцидент со полицијата...
Од муабетов горе ќе сфатиш дека јас немам такви мотиви, мојот мотив е Вардар и да не постојат Комити и да нема други навивачки групи јас ќе одам на секоја утакмица на Вардар. :)

Абе муабетот е, наспроти сите тие цвеќиња и љубов, моето искуство е поинакво.
Другарите и познаниците кои ги имам, а се навивачи со страст и сите тие салтанати, СИТЕ, ама комплетно СИТЕ, се хулигани и скинери кои тепаат црнци туристи, Роми, навивачи од други тимови и фаци кои ќе им преречат за било што. И тоа ти кажувам, знам 20 - 30 души такви. Некои од нив се проминентни во круговите на комитите.

Затоа го прашав членов, дали тоа важи за сите Комити и други навивачи или само моево искуство било такво. :)

Епа за жал така е, мала е популарноста и бројката понормални љубители на нашиот фудбал, на многу од таквите како што ги наброја ова му е еден начин на издувување а со тоа ја црни сликата на оние понормалните во кои се сметам и јас и се надевам и членот кој погоре го цитира. А инаку можеш да веруваш или не, познавам и слични на тие што ги опиша на кои навистина клубот им е еден вид на љубов.

Не знам колку години имаш, али порано имаше многу инциденти помеѓу навивачи на Вардар и Пелистер. И тоа ти викам крвнички ствари, не шамар некој и бокс.
Како и да е, ако го праиш и мислиш тоа што го кажуваш, тогаш одлично, неам ништо против тоа и секако го поддржувам.
Се дур имаш некоја работа која те праи среќен и исполнет, прави ја. :)

Имаш секакви фаци, оние што мислат дека клубот постои за нив, и оние кои знаат дека они постојат за клубот. Изгледа твоите познаници се во првата категорија :D

Често паѓаат провокации меѓу фанови на два клуба, а кога ти навредуваат нешто кое што има посебен дел во твојот живот не мислиш многу за последиците :D Затоа се случуваат и навивачки тепачки, како што се тепачките од било која сфера од живеењето :icon_mrgr:

Имаш секакви фаци, оние што мислат дека клубот постои за нив, и оние кои знаат дека они постојат за клубот. Изгледа твоите познаници се во првата категорија :D

Често паѓаат провокации меѓу фанови на два клуба, а кога ти навредуваат нешто кое што има посебен дел во твојот живот не мислиш многу за последиците :D Затоа се случуваат и навивачки тепачки, како што се тепачките од било која сфера од живеењето :icon_mrgr:

До мене е можда, али увек сум мислел дека тепачки и навреди се глупа и примитивна ствар. Сум дебатирал со луѓе кои кога немале аргументи и почнувале да вреѓаат, да се собираат во групи, да те понижуваат и слични ствари.
Тој моб менталитет, увек сум го мрзел.
Надвор од темата, али ако можеш и имаш време, глеј го ова...

Не знам колку години имаш, али порано имаше многу инциденти помеѓу навивачи на Вардар и Пелистер. И тоа ти викам крвнички ствари, не шамар некој и бокс.
Како и да е, ако го праиш и мислиш тоа што го кажуваш, тогаш одлично, неам ништо против тоа и секако го поддржувам.
Се дур имаш некоја работа која те праи среќен и исполнет, прави ја. :)

Зборев за последниве неколку години, за времето од кога одам со Комити, тепачките кои ги имало во 90-тите сведени се на минимум...Има секакви точно, убаво кажа Коњаникот со категорииве... :D
Како што има различни карактери и на други места така има и на трибина, јас лично одам со цел да го гледам Вардар, затоа што така сум навикнал, и кога не се навивало не сум престанал да одам, друштвото со кое одам на утакмици го има истото мислење, не можам да ти објаснам зошто некои одат на утакмица само за да направат инцидент (да, има и такви) затоа што јас немам таква цел тврдам, како што тврдам и за останатите Вардарци кои ги знам од форумов, биди сигурен..:)
И пак ќе кажам спеак тоа е маса на народ и од тие 500, 1 000 некогаш и 2 000 на секакви можеш да наидеш...:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom