- Член од
- 26 септември 2012
- Мислења
- 8.430
- Поени од реакции
- 7.239
не ги разбирам и не сакам да се замарам зошто некои не гледале спорт пих.........па нивна работа,ова хитлерско малце изгледа - да ги запалиме и свариме во котел 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Луѓето учат подобро и напредуваат повеќе кога ги учат работите кои ги сакаат и кога ги сакаат. Покажи ми ја научната евиденција која кажува што луѓето ТРЕБА да прават, а што не. Дај ми еден добар критериум и објасни ми го, научно. Кажи ми зошто е научно потврдено дека е подобро да напредуваш духовно, отколку да имаш кариера како глумец, пејач или фудбалер. Јес да си муте, нема да најдеш евиденција, мислам не дека сакам да те навредам.
Зошто е подобро да читаш Ниче отколку да гледаш фудбал?
Дисциплина е стекнување на навика. Тоа не е поврзано со целокупното задоволство од работите кои ги правиш, а САКАШ да ги правиш. Имаш многу ригидно сфаќање за зборот "сакање"
Ако имаш животни цели кои сакаш да ги постигнеш и притоа развиеш дисциплина, за да ја надвладееш својата мрзеливост, на голема скала ти ќе си среќен кога ќе успееш во тоа што си сакал да го успееш. Првичната поента, која очигледно не ја сфати, ми беше дека од тој аспект, луѓето треба да го праат тоа што сакаат и дека не постои критериум кој Антоние ќе го постави за тоа што е правилно да сакаш да правиш а што не.
Неедуциран си. Не го сфаќај ова ко навреда, али стварно. Не знаеш што е серотонин.
Серотонинот е невротансмитер кој мозокот го лачи кога се чувствуваш среќен исто како и допаминот. Mожеш теоретски да ги одделиш задоволството и среќата и од семантички аспект да кажеш дека задоволството=допамин, а среќата=серотонин. Сепак неврологијата укажува на тоа дека овие два невротрансмитера се поврзани на многу начини и честопати идат рака под рака. Задоволсвото причинува среќа и обратно. На долги дистанци, самодовербата која е поврзана со нивото на серотонинот го подобрува нашето функционирање и мотивација.
За тоа им даваат SSRI на фаци со депресија. Треба сеа да ти редам 1000 студии за да ти објаснам проста ствар која можеш да си ја гуглаш.
http://www.ascd.org/publications/ed...urobiology_of_Self-Esteem_and_Aggression.aspx
http://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201211/the-neurochemicals-happiness
http://www.psychologytoday.com/blog...s-more-accurate-way-understanding-self-esteem
Тука ти е објаснато како општествениот статус, серотонинот, нивото на самодоверба и задоволството се поврзани и влијаат на нашата мотивација.
Никаде не реков таква работа. Реков дека, се цитирам "Луѓето се еволуирани да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво." што е сосема точно.
Не го негирав аспектот на саможртвување, војници кои рипаат на гранати за да ги спасат своите пријатели и илјадници други активности кои не се мотивирани од задоволството.
Ова е проста логика. Само затоа што луѓето еволуирале да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво, тоа не значи дека тоа ни е единствениот мотив како резултат на еволуцијата. Сме еволуирале и да убиваме, да бидеме склони кон депресија и мисли кои се негативни за нас самите итн...
Едното не ги исклучува другите. Ова е едноставен логичен концепт, али глуп си, тешко дека ќе го разбереш. Мислам нејќам да те увредам...
Дух е комплетно измислен ентитет. Реален е колку што е реална Баба Рога. Неам намера за ова да се расправам со тебе. Ја можам да кажам дека постои поддух,наддух,левдух и десендух, а потоа да пробам да објаснам и дефинирам секое од тие посебно. Не можеш да пробуваш да разбереш измислен концепт.
Да,. ти си мозок. Ти, си префронталниот дел од твојот неокортекс и ТИ си мрежа од неврони. Ако направам лоботомија на истите, нема да има ТИ. Тоест исто се фаќа кај ТЕБЕ, ако можам таа примитивна манифестација од твоите постапки да ја означам како ЕГО или реален феномен на личност. Сакаш и за ова научни артикли да ти пратам?
Составени сме од атоми кои се покоруваат на основните закони на физиката и ако има некој супер мозок што може да ги земе сите фактори во предвид ќе може да ги предвиди нашите постапки. Добредојде во детерминизмот. На пример ти си генетски детерминиран да не можеш да контемплираш комплексни аргументи пошто IQ то најчесто е генетски определено од многу фактори, покрај околинскиот кој кај тебе не играл голема улога.
Не пробуем да те увредам. Природна селекција, не секој може да биде подеднакво интелектуално компетентен. Можеш ко градежник да работиш. Човечкиот фактор не е предвидлив од страна на луѓето, посебно не од страна на Антоние. Затоа никогаш не можеме да знаеме како ќе иде берзата, како ќе заврши утакмица со сигурност, што ќе се случува со човештвото во иднината...
Работам со ментализам 5 години професионално на настапи. Не ми кажувај што е ментализам. Забораваш кој ти препорачуваше книги за да откриеш како луѓе лажат.
Ментализам е трикови и жал ми е што ќе ти го скршам филмот али 95% од цел ментализам е трик под велот на "користам суптилни психолошки манипулации" почнувајќи од Дерен Браун и завршувајќи со Баначек или Ричард Остерлинд.
Хипноза не постои како состојба, постои зголемена сугестибилност што е друг муабет.
Треба стварно да си глуп за да веруваш во хипноза.
Манипулацијата е сасим трет сегмент и тоа не е целосно командување на нечија слободна волја и позади тоа постојат 10000 муабети што можеме да ги праиме до сабајле, а не планирам да те едуцирам за основни ствари тука.
Ако сакаш да знаеш повеќе, прочитај си ја "The power of persuasion, how are we bought and sold."
Како што му пишав на Антоние, можеш да работиш со веројатност кога предвидуваш нечии акции, мислења или дедуктивно донесуваш заклучоци, ама тоа не се 100% валидни предвидувања. Никогаш не можеш да предвидиш каква акција некој ќе превземе и што ќе мисли, барем не сеа, со оваа технологија. Можеш да предвидиш дека некој ќе превземе акција неколку секунди пред да манифестира одлука, ама што конкретно и како размислува, сеуште не. Мозокот не е цнц машина.
Ако сакаш ќе го тестираме тоа. Пиши предвидување, а потоа ја ќе пишам текст и ќе видиме дали си погодил или не.
Очекував секој момент, огромно бум во приватни пораки со научни трудови, студии и логички аргументи што ќе го разрушат темелот на моите ставови, спремен да ги прифатам грешките во моите погледи и јавно да ви се извинам на тебе и Антоние.
Не бе се зезам, знаев дека ќе пишеш глупости ко и увек шо пишуваш. Ти си меѓу ретките човечки фактори кои можат да бидат предвидени.
Не гледам конструктивни аргументи и не гледам зошто дискусијата би продолжила понатаму. Башка више идеме офф топик.
Се сложувам со тебе. И јас изреагирав ко што не треба, пошто се осетив навреден. Знам дека не го мислиш тоа, фала богу.Извини пеер ми крешна форумов неможев да препишуем па удрив принт скрин.
...
Се сложувам со тебе. И јас изреагирав ко што не треба, пошто се осетив навреден. Знам дека не го мислиш тоа, фала богу.
Патем, планирав пак дота 2 да инсталирам.
Глеав Денди мид пред некој ден, ми се приигра.![]()
Три години имам тренирано ракомет, па пост немам пишано на форумов околу актуелните теми за ракометот. Ако нешто мразам тоа е форсирање максимално. Абе вчера слушнала за ракомет, тренд и е да седи у Тренд и да писка на "ГОООЛ"! иако реално едно правило не знае од ракометот, ама затоа ќе ти каже "ama kako ti so decko ti ke ides vo kino, ima rakomet alo?!"
Што е до дечко ми, не ни прати нешто многу спорт освен некои интересни дерби утакмици. Немам ни што да му префрлам околу тоа, кога реално човекот има попаметни работи отколку 90 минути да гледа една топка лево десно, со чаша пиво до него.
Ја стварно не знам што има маженствено у тоа... Ама океј, секакви луѓе, секакви интереси, и тоа е субјективно мислење/ствар.
Mene licno poseksi mi se maski sto se interesiraat za sport i se bavat so nekakov sport. Idk why.