Мажите и спортот

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Ставрогин истиот тој прст што го покажал кон "тешката тривијалија звана спорт" може да си го пикне и "сам знаеш каде" наредниве месец дена пошто претера на секоја тема и ред му е да одмори малку.

Супер! Баш ќе му се јавам утре да го прашам како преживува без форумов, да не му треба рамо за плачење, ово оно..

Мислам смешно е колку си глуп у ситуацијава. Не ме сфаќаш погрешно, не се трудам да те навредам или нешо. Али сериозно твоите обзервациони способности се Саша Матич.
Антоние (сеа му го пушам тука малце) не проба на никого да наметне ништо, нити пак Мисли дека Некој има Обврска да прогресира и да се наградува. Фактички, од дојде и изеде гомна за тоа колку се иритира од фаци шо дркаат на тешка тривијалија звана спорт, а ти дојде да се објаснуеш као ти мразиш нешто, што он уствари уопште не го напиша. In fact, он и Ставро само покажаа со прст на нешто што е крајно очигледно. Ако не си Саша Матич.

Screenshot_2.png
http://en.wikipedia.org/wiki/Sport
Еве линкот ќе ти помогне колку-толку ако сфатиш, да дознаеш што е спорт. Горе ти се објаснува за еден збор што го употреби, ќе сфатиш ај ај.

Значи какви луѓе постојат... Не знам како јас може да имам почит кон тие што не гледаат спорт и не ги интересира, а поголемиот дел што не гледаат како на некој начин да се исфрустрирани од самата појава, која е една од најдобрите во човештвото, т.е. составен дел на него.

Прегледај го приврзокот 82517
http://en.wikipedia.org/wiki/Sport
Еве линкот ќе ти помогне колку-толку ако сфатиш, да дознаеш што е спорт. Горе ти се објаснува за еден збор што го употреби, ќе сфатиш ај ај.

Значи какви луѓе постојат... Не знам како јас може да имам почит кон тие што не гледаат спорт и не ги интересира, а поголемиот дел што не гледаат како на некој начин да се исфрустрирани од самата појава, која е една од најдобрите во човештвото, т.е. составен дел на него.

Да, во право си, се повлекувам.
Како ли се дрзнав да кажам дека спортот е безначаен.

Ја не пратам ракомет, али редовно ги пратам ракометарките после тренинг до дома. Се важи?

Реченица по реченица.
Прво, унапредување и надградба бара Дисциплина. А дисциплина по дефиниција е способност да го праиш тоа што треба, кога не сакаш.
Луѓето учат подобро и напредуваат повеќе кога ги учат работите кои ги сакаат и кога ги сакаат. Покажи ми ја научната евиденција која кажува што луѓето ТРЕБА да прават, а што не. Дај ми еден добар критериум и објасни ми го, научно. Кажи ми зошто е научно потврдено дека е подобро да напредуваш духовно, отколку да имаш кариера како глумец, пејач или фудбалер. Јес да си муте, нема да најдеш евиденција, мислам не дека сакам да те навредам. :unsure:
Зошто е подобро да читаш Ниче отколку да гледаш фудбал?
Дисциплина е стекнување на навика. Тоа не е поврзано со целокупното задоволство од работите кои ги правиш, а САКАШ да ги правиш. Имаш многу ригидно сфаќање за зборот "сакање"
Ако имаш животни цели кои сакаш да ги постигнеш и притоа развиеш дисциплина, за да ја надвладееш својата мрзеливост, на голема скала ти ќе си среќен кога ќе успееш во тоа што си сакал да го успееш. Првичната поента, која очигледно не ја сфати, ми беше дека од тој аспект, луѓето треба да го праат тоа што сакаат и дека не постои критериум кој Антоние ќе го постави за тоа што е правилно да сакаш да правиш а што не.
Друго, нема tоа да ти причини задоволство па мозочето ќе почне да ти лачи серотонин, туку мозочето ќе почне да ти лачи допамин и Тоа ќе ти создаде чувство на задоволство.
Неедуциран си. Не го сфаќај ова ко навреда, али стварно. Не знаеш што е серотонин.
Серотонинот е невротансмитер кој мозокот го лачи кога се чувствуваш среќен исто како и допаминот. Mожеш теоретски да ги одделиш задоволството и среќата и од семантички аспект да кажеш дека задоволството=допамин, а среќата=серотонин. Сепак неврологијата укажува на тоа дека овие два невротрансмитера се поврзани на многу начини и честопати идат рака под рака. Задоволсвото причинува среќа и обратно. На долги дистанци, самодовербата која е поврзана со нивото на серотонинот го подобрува нашето функционирање и мотивација.
За тоа им даваат SSRI на фаци со депресија. Треба сеа да ти редам 1000 студии за да ти објаснам проста ствар која можеш да си ја гуглаш.
http://www.ascd.org/publications/ed...urobiology_of_Self-Esteem_and_Aggression.aspx
http://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201211/the-neurochemicals-happiness

http://www.psychologytoday.com/blog...s-more-accurate-way-understanding-self-esteem
Тука ти е објаснато како општествениот статус, серотонинот, нивото на самодоверба и задоволството се поврзани и влијаат на нашата мотивација.
После почињаш да објаснуеш некои глупости шо се тотално ирелевантни и правиш некои теа-шема корелации и ги пласираш како каузации. Едно е Задоволство да те мотивира а сосема друго е да кажеш дека сета мотивација или if you will воља за акција е pleasure seeking.
Никаде не реков таква работа. Реков дека, се цитирам "Луѓето се еволуирани да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво." што е сосема точно.
Не го негирав аспектот на саможртвување, војници кои рипаат на гранати за да ги спасат своите пријатели и илјадници други активности кои не се мотивирани од задоволството.
Ова е проста логика. Само затоа што луѓето еволуирале да бараат активности кои ќе ги прават да се осеќаат убаво, тоа не значи дека тоа ни е единствениот мотив како резултат на еволуцијата. Сме еволуирале и да убиваме, да бидеме склони кон депресија и мисли кои се негативни за нас самите итн...
Едното не ги исклучува другите. Ова е едноставен логичен концепт, али глуп си, тешко дека ќе го разбереш. Мислам нејќам да те увредам...
Нареден пасус. Дух не е ентитет. Основна ствар. За да негираш постоење на дух боље разбери прво што е, а друго, барем позамарај се да аргументираш. Уствари не се замарај, пошо луѓе пред тебе се замарале, и не им успеало.
Дух е комплетно измислен ентитет. Реален е колку што е реална Баба Рога. Неам намера за ова да се расправам со тебе. Ја можам да кажам дека постои поддух,наддух,левдух и десендух, а потоа да пробам да објаснам и дефинирам секое од тие посебно. Не можеш да пробуваш да разбереш измислен концепт.
Ти си мозок <=- И ова е исто така крајно неосновано тврдење и ја би бил по резервиран со ставов на твое место, иако чисто сумњам дека знаеш шо збориш коа збориш за "Ти" или "Јас".
Да,. ти си мозок. Ти, си префронталниот дел од твојот неокортекс и ТИ си мрежа од неврони. Ако направам лоботомија на истите, нема да има ТИ. Тоест исто се фаќа кај ТЕБЕ, ако можам таа примитивна манифестација од твоите постапки да ја означам како ЕГО или реален феномен на личност. Сакаш и за ова научни артикли да ти пратам?
Нареден пасус. Да кажеш дека човечкиот фактор е не-предвидлив е како да кажеш дека основниот закон на Универзумот, каузалитет, некако магично за нас не постои.
Составени сме од атоми кои се покоруваат на основните закони на физиката и ако има некој супер мозок што може да ги земе сите фактори во предвид ќе може да ги предвиди нашите постапки. Добредојде во детерминизмот. На пример ти си генетски детерминиран да не можеш да контемплираш комплексни аргументи пошто IQ то најчесто е генетски определено од многу фактори, покрај околинскиот кој кај тебе не играл голема улога.
Не пробуем да те увредам. Природна селекција, не секој може да биде подеднакво интелектуално компетентен. Можеш ко градежник да работиш. Човечкиот фактор не е предвидлив од страна на луѓето, посебно не од страна на Антоние. Затоа никогаш не можеме да знаеме како ќе иде берзата, како ќе заврши утакмица со сигурност, што ќе се случува со човештвото во иднината...
Очигледно феномени како хипноза, ментализам, манипулација за тебе се само апстрактни вуду зборчиња.
Работам со ментализам 5 години професионално на настапи. Не ми кажувај што е ментализам. Забораваш кој ти препорачуваше книги за да откриеш како луѓе лажат.
Ментализам е трикови и жал ми е што ќе ти го скршам филмот али 95% од цел ментализам е трик под велот на "користам суптилни психолошки манипулации" почнувајќи од Дерен Браун и завршувајќи со Баначек или Ричард Остерлинд.
Хипноза не постои како состојба, постои зголемена сугестибилност што е друг муабет.
Треба стварно да си глуп за да веруваш во хипноза.
Манипулацијата е сасим трет сегмент и тоа не е целосно командување на нечија слободна волја и позади тоа постојат 10000 муабети што можеме да ги праиме до сабајле, а не планирам да те едуцирам за основни ствари тука.
Ако сакаш да знаеш повеќе, прочитај си ја "The power of persuasion, how are we bought and sold."
Како што му пишав на Антоние, можеш да работиш со веројатност кога предвидуваш нечии акции, мислења или дедуктивно донесуваш заклучоци, ама тоа не се 100% валидни предвидувања. Никогаш не можеш да предвидиш каква акција некој ќе превземе и што ќе мисли, барем не сеа, со оваа технологија. Можеш да предвидиш дека некој ќе превземе акција неколку секунди пред да манифестира одлука, ама што конкретно и како размислува, сеуште не. Мозокот не е цнц машина.
Ако сакаш ќе го тестираме тоа. Пиши предвидување, а потоа ја ќе пишам текст и ќе видиме дали си погодил или не.

Очекував секој момент, огромно бум во приватни пораки со научни трудови, студии и логички аргументи што ќе го разрушат темелот на моите ставови, спремен да ги прифатам грешките во моите погледи и јавно да ви се извинам на тебе и Антоние.
Не бе се зезам, знаев дека ќе пишеш глупости ко и увек шо пишуваш. Ти си меѓу ретките човечки фактори кои можат да бидат предвидени. :)

Не гледам конструктивни аргументи и не гледам зошто дискусијата би продолжила понатаму. Башка више идеме офф топик.

Мислам смешно е колку си глуп у ситуацијава. Не ме сфаќаш погрешно, не се трудам да те навредам или нешо. Али сериозно твоите обзервациони способности се Саша Матич.
Антоние (сеа му го пушам тука малце) не проба на никого да наметне ништо, нити пак Мисли дека Некој има Обврска да прогресира и да се наградува. Фактички, од дојде и изеде гомна за тоа колку се иритира од фаци шо дркаат на тешка тривијалија звана спорт, а ти дојде да се објаснуеш као ти мразиш нешто, што он уствари уопште не го напиша. In fact, он и Ставро само покажаа со прст на нешто што е крајно очигледно. Ако не си Саша Матич.

Не покажаа ништо очигледно. Антоние мрчи за конзумерството и сака да го наметне своето верување дека владата намерно ни пушта фудбал за да не запре од тоа да напредуваме интелектуално што ако веруваш дека е точно, си глуп ко тенеќе. Не можеш да зборуваш како треба да сме традиционални и жените да не напредуваат интелектуално и во своите кариери пошто про феминизмот е срање, а потоа да збориш за некое утописко општество во кое луѓето нема да уживаат во секојдневните задоволства како спорт, музика или глеање филмови и ќе напредуваат интелектуално. Оксиморон си ако имаш такви два контрадикторни става.
Зошто напредуваме интелектуално, која е целта на тој прогрес во општеството? Да сме попаметни? Не. Напредуваме за да го олесниме нашето живеење и да можеме да опстанеме како цивилизација со тоа што ќе го продолжиме нашето потомство.
Сите тие ситни задоволства не прават посреќни и ни го подобруваат животот. Цел свет функционира на капитал разменување и нормално е луѓе да профитираат од фудбал.
Не постои "тајна агенда" тука. Проблемот со таквите ко тебе е што утре ако женска ти те викне да седите кај нејзе и да гледате серија која е безполезна, ќе отидеш и ќе уживаш у серијата, а тука ми глумите некои неконформисти со Антоние.
Бркај работа, такви хипокритчиња ко тебе и Антоние цел живот глеам.
Не дека пробуем да те навредам, али така е, стварно. :(
--- надополнето: 19 јануари 2014 во 06:31 ---
Дај препорачај ми и мене, ама дај комплетни референци.
http://www.amazon.co.uk/Detecting-Lies-Deceit-Opportunities-Psychology/dp/0470516259
--- надополнето: 19 јануари 2014 во 06:35 ---
Да, во право си, се повлекувам.
Како ли се дрзнав да кажам дека спортот е безначаен.
Слеер се безначајни. Прекини да ги слушаш. Капитализмот и конзумерството те тераат да бидеш металец и да слушаш Слеер за да не напреднеш интелектуално.
Како Слеер ќе ти помогнат да станеш боље особа? Толку глуп бескорисен метал бенд.
Ама тешко дека ќе успееш да сфатиш дека си контрадикторен сам на себе.
Саша Матич си пред таквите аргументи..
Мислам не го сфаќај ова ко навреда, али стварно. :unsure:

Многу е едноставно пеер, ако неможеш да создадеш вредности за себеси, некој друг ќе го направи тоа за тебе; И тоа нема да биде во твоја корист.

Во повоопштена смисла, има многу повеќе во живеењето на животот отколку задоволство деривирано од материјалистична исполнетост (која патем речено е продукт на масовно-консумеристичко општество). Фокусирајќи се само на задовоство остануваш со мошне ограничен и беззначаен живот кој на крајот ќе те направи несреќен (хедонистички парадокс). Постои многу повеќе од тоа во животот и во светот. Едно целосно подлабоко духовно постоење ако сакаш.

http://en.wikipedia.org/wiki/Paradox_of_hedonism
Иако уживам додека читам книги, главната и примарна причина поради која читам е да се унапредам и да се надградам. Нема ништо хедонистички во врска со тоа. Потоа како тежок либерал со изразито семи-анархистички ставови го имам истото мислење и за општеството. Тоа треба да се води според цели и принципи кои се утврдени во неговата најпрагматична форма, и како резултат на тоа постојано да се надградува и унапредува. Од оваа точка станува јасно што е утилитарна вредност а што не е. Алкохолот, WoW, и пасивното гледање спортови на телевизија се бесцелни, залудни активности. Тие не го наградуваат духот туку го дегенерираат. Активното спортување и потрагата по духовното постоење на пример, се спротивно на тоа.

И пошто знам што ќе пишеш следно, ајде да скратиме две три бесцелни коментари: утилитаријанизмот не може да се поврзе со хедонизмот. Прочитај повеќе за Џон Стјуард Мил -- Mill's "proof" of the principle of utility

Антоние, сине Тони, ја имам многу проблеми да ги сврзам овие два твои поста, иако бев личен духовен советник на Шабан Трстена на олимписките игри во Л.А кога освои злато.

Имено:

Што е този "целосно подлабоко духовно постоење"?
Како истото се вклопува во утилитаризмот? Ако не се вклопува, да не се вклопува во хедонизам на некој начин?
Како активното спортување придонесува кон унапредувањето на општеството?
Што е потрага по духовно постоење, и како тоа придонесува кон општеството?
Што би рекол Мил за духовниот напредок и утилитаризмот?
--- надополнето: 19 јануари 2014 во 07:02 ---
Дух не е ентитет. Основна ствар. За да негираш постоење на дух боље разбери прво што е, а друго, барем позамарај се да аргументираш. Уствари не се замарај, пошо луѓе пред тебе се замарале, и не им успеало.

Дух е Каспер. И носферату мислам дека беше дух, ама снимката е крш, не се гледа добро.

мене никогаш не ме интересирало да гледам ни фудбал, ни кошарка ни ракомет.

Не гледав ракомет затоа што знаев дека ќе изгубиме, и ќе губиме и понатаму и немам намера да гледам.

Три години имам тренирано ракомет, па пост немам пишано на форумов околу актуелните теми за ракометот. Ако нешто мразам тоа е форсирање максимално. Абе вчера слушнала за ракомет, тренд и е да седи у Тренд и да писка на "ГОООЛ"! иако реално едно правило не знае од ракометот, ама затоа ќе ти каже "ama kako ti so decko ti ke ides vo kino, ima rakomet alo?!"
Што е до дечко ми, не ни прати нешто многу спорт освен некои интересни дерби утакмици. Немам ни што да му префрлам околу тоа, кога реално човекот има попаметни работи отколку 90 минути да гледа една топка лево десно, со чаша пиво до него.

Ја стварно не знам што има маженствено у тоа... Ама океј, секакви луѓе, секакви интереси, и тоа е субјективно мислење/ствар.

Што е толку чудно, како што сите не ги интересира астрономија, така сите не ги интересира ни спорт.
Јас следам само чат пат кога играат нашите лавови македонски и кога немам попаметна работа.

Кога има некој дерби натпревари гледам инаку доколку начекам на ТВ некој од тимовите кои сакам да ги гледам или некој друг спорт кој ќе ме заинтересира во моментот.
За играње играм фудбал и ретко кошарка :)
Македонија гледам ретко поради тоа што е мачно за гледање а најчесто гледам за да се има за што да се зборува со "оние кои ја следат постојано и навиваат жестоко".Ќе почнам да ги следам целосно натпреварите ракомет во полуфиналето кога ќе има добри екипи и ќе нема да се нервирам поради тоа што сме најслаби

Ќе се преправам дека темава ја отворил Добро Познат или њему сличан. Нема што многу за коментират, ама затоа пак ќе ви кажам еден трик.
1461519_585275024858899_1060434451_n.jpg

Мене ме нервираат позери и позерки(посебно овие) што гледаат спорт само кога игра Македонија или има многу објави на фејсбук за некоја утакмица па ајде да бидат ин, притоа неверувам дека знаат ни кој ни се на клупа ниту пак правилата. Без разлика дали е ракомет, кошарка, фудбал, одбојка.
Ама битно тие се најгласни во пцуење пред телевизор и мислат дека се многу моќни и дека им муда пораснале со тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom