Маздаџии

• Креатор на темата Креатор на темата 929hb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 ноември 2008
Мислења
12
Поени од реакции
0
ima li mazdadzii na forumov i sto imate. Ja
mazda929 HB
godina 1982
motor MA
karburator Nikki (ama ke go menjam) pasuva od Hyundai accent
1970 ccm
66 kw

сум немал мазда, ама си ги поштувам како марка. убав дизајн, издржливост, моќност... се на се одлични коли.
за тие што се поупатени во маздологијата, еве прашање: стварно мазда немаат фабрики во европа? овие тука што се продаваат, носени се од азија директ?!?!

сум немал мазда, ама си ги поштувам како марка. убав дизајн, издржливост, моќност... се на се одлични коли.
за тие што се поупатени во маздологијата, еве прашање: стварно мазда немаат фабрики во европа? овие тука што се продаваат, носени се од азија директ?!?!
Za Mazda ne sum siguren, ama Honda i Mitsubishi direkt od Japan se nosat.

Заљубен сум во новата Мазда 6:back:

Имам Тојота, наредна кола кога ќе купувам ви ветувам дека ќе ми биде Хонда или Мазда:salut:

Mazda RX_7 Motor Twin turbo 13B. 280 KS (PS) 260 KW . 2,6 m-kub proizv 1993
ke glasam za ova kola sto 7 god ja vozev, i nikogas ne mi dojde red da odam vo mehanicar. Osim sialici sto sum menjal, tri pati kocnici e letni zimski gumi.
Pocna mehanicarite da me mrzat zatoa sto nisto ne mozea da zaraduvat od mene.

Edinstvenata kola sto ima Wankler motor bez klipovi.
Sekoj del sto ja imase bese dolgorocno garantirano.
Mislam vo makedonija bev prvi so toa kola.
Nikoj ne ja pozanavase ova kola tamu. Moze nekoj imal ne se znaje.

Силбер, за да не го бришам мислењето ти го преместив во соодветна тема, друг пат внимавај каде постираш :helou:

Уффф Мазда. :) Колата со која во септември ќе полагам (Мазда 2) и се надевам колата која ќе ја возам. :)

мазда е најубава од јапанците...

ke glasam za ova kola sto 7 god ja vozev, i nikogas ne mi dojde red da odam vo mehanicar. Osim sialici sto sum menjal, tri pati kocnici e letni zimski gumi.

Кое од овие две е точно? 1 KW = 1.37 KS така да мерките ти се утнати. Или е 280 КС или 260 КW.

Ванкел мотор не е без клипови! Кој те лажел? Едноставно, неговиот систем на работа е различен од ото моторите кои се користат во останатите возила.

Еве како работи ванкел моторот

Еве како работи ото моторот

Кај ванкел моторот предноста е што нема такт за издувување како кај клипните мотори, но од друга страна точките на компресија се покажаа како неиздржливи и клучни за пропаста на овај мотор. Инаку моторот пред да почне да се вградува во Мазда, го вградувале NSU, DKW и некои произведувачи на авиони. На крај кога испаѓа дека целиот проект ке падне во вода, Мазда ја откупува лиценцата за изработка на овие мотори, па го имаат ексклузивното право за да ги изработуваат и вградуваат во своите возила.

мене ми имаа порано кажувано дека у RX-8 имало мотори такви со триаголна форма... тек сеа сватив како иде тоа.. ја колку шо знам се многу боље пошо не се троши толку енергија бадијала... али не се разбирам нешо нешо...

Предноста е во тоа што ванкел мотор со зафатнина од 1.3 литри = на ото мотор со зафатнина од 3.0 литри. Па сега ти сметај. Тој што е наведен погоре во РХ 7 е 1.3 литраски надополнет со турбина и развива околу 280 кс, а е далеку помал, полесен од 3.0 мотор и може да се врти на повеќе вртежи. Затоа пак потрошувачката на гориво е еднаква :)

Но тие точките на триаголникот што ротира се проблематични - слаба точка... една да откаже, цел мотор нема да работи како што треба, а тоа е главното движечко тело што треба комплетно да се замени. Е сега рачунај која е постапката. Треба да нарачаш ново такво од фабриката, па да чекаш да го донесат, под услов статичниот дел да не е оштетен. Не напоменувам дека мајстор кај нас ке се загуби во отварањето на моторот...

А ото моторите, се далеку поедноставни за одржување. Менуваш тоа што е за менување и шибај.

ааааааа така лиииии... пошо ја еднаш на нет видов RX 7 пишуеше 1.3 мотор... и си викам сеа WTF а колава корне пеер...

имаш мазда рх 7 ?:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom