Маздаџии

• Креатор на темата Креатор на темата 929hb
  • Време на започнување Време на започнување
Ванкел не е користен само од Mазда туку и од Ситроен, Алфа, NSU, Форд, Тојота, Ролс-Ројс, Порше... и проблемот е што штом не држи веќе компресија пола треба да се промени...

Ванкел не е користен само од Mазда туку и од Ситроен, Алфа, NSU, Форд, Тојота, Ролс-Ројс, Порше... и проблемот е што штом не држи веќе компресија пола треба да се промени...
.......како и кај другите мотори:smir:

Така ама другите мотори немора да променуваш се... доволно е само карики и лагери за да возиш. Ванкелот ги нема тие делови, па ке мораш комплетно триаголниот што ротира да го менуваш.

Ванкелот го уби НСУ...
Ситроен имаше серија ГС Биротор со Ванкел машина...
Другите немале вградено во свои модели Ванкел...иако купиле лиценца.
Проблемот кај нив е во издржливоста на машината...не поминувале првите Ванкели повеќе од 40-50000 км.
Од тоа и пропадна НСУ...
Јапонциве (Мазда) долго време го тестирале моторот и го нашле кривецот...
Затоа сега клиповите се керамички и издржуваат пристојна километража.
Инаку...кога нема компресија...на секој мотор исто ти се фаќа...половина менуваш...скоро сите подвижни делови од него.

Sakate da kazete deka Mazda e pomalku izdrzliva zaradi posebniot tip na motor?

Sakate da kazete deka Mazda e pomalku izdrzliva zaradi posebniot tip na motor?
Не, туку дека Мазда го „среди“ Ванкелот како што треба.
А и не го употребува во сите модели, а и таму кајшто го употребува, има опција стандарден Ото мотор.

Cek cek cek.
Sakas da mi kazes deka ako odam da kupam nova Mazda vo Skopje ke me prasaat kakov motor sakam da ima kolata i bez razlika sto ke odberam ke imam ista cena?
I kako d aznam ustvari koj model ima koj ne takov ili vakov motor?

Ako не се лажам, Ванкел има само во оние спортските како RX-8 на пример, и мислам дека се нешто поскапи од стандардните Ото-бензинци.
Како ќе знаеш...па ќе си прашаш :)
Јас би си земал Ванкел. Интерсно бучи...т.е. не бучи, туку како турбина зуи некако...

Sto da prasuvam ako imaat sportskite Mazda 3 ne e sportska. Za taa drugata nemam pari, a i nema Skopje ulici za takva kola. ;)

ја гледам сликата за Ванкелов мотор,и ич не ми е јасно како работи тоа триаголниче што е...на радилица ли е прикачено ова?не врти нормален круг,затоа ме буни....ова при големи обртаи нели прави ненормални вирбрации?

prviot wankwel motor e germanski i e montiran na VW buba vo 50tite od Felix Wankel
250pxwankel1.jpg

dokolku podocna motorite na Wankel se montiraa i na NUS Prinz ,Alfa Romeo,Mercedes Benz,Porsche i mn. DRUGI.......... vo podocnite god. imaat skoro site EVROPSKI avtomobilisticki kukji probano da montiraat wankel motor a dokolku i
(MOTO)Suzuki (na modelot "RE-5") 750 ima montirano proben wankel motor.
zborot mi bese da kazam deka japoncite go imaat malku evolutirano motorot na Wankel Felix i denes go prodavaat kako nivni sovrsen, excluziven i regeneriran motor so preceneta japonska evolucija i restauracija. ali Mazda eve vi (Wankel Mazda Motor
250pxmazdarotaryenginee.jpg
) ,Subaru,Honda :vozbud: i dr. japonski:vozbud: avtomobilski kuki barem za auto ne treba da konkuriraat na svetskiot pazar so nivnite sranje japonski motori so mn konji a nikakva praktika a dokolku za 4x4 Mitsubishi. Nissan i Toyota se edni vo prvacite u svetskiot pazar...........
OK ocekuvam sekakvi kritiki......................POZ.........................

Не грешка си. Да објаснам просто. Кај ото мотор смениш 10% од механиката при ремонт. Кај Ванкел 50%

Ванкелот го уби НСУ...
Ситроен имаше серија ГС Биротор со Ванкел машина...
Другите немале вградено во свои модели Ванкел...иако купиле лиценца.
Проблемот кај нив е во издржливоста на машината...не поминувале првите Ванкели повеќе од 40-50000 км.
Од тоа и пропадна НСУ...
Јапонциве (Мазда) долго време го тестирале моторот и го нашле кривецот...
Затоа сега клиповите се керамички и издржуваат пристојна километража.
Инаку...кога нема компресија...на секој мотор исто ти се фаќа...половина менуваш...скоро сите подвижни делови од него.

Мала исправка. Имаат и други компании меѓутоа не во автомобили туку го вградуваа во авиони како што сум упатен

Не грешка си. Да објаснам просто. Кај ото мотор смениш 10% од механиката при ремонт. Кај Ванкел 50%

Мала исправка. Имаат и други компании меѓутоа не во автомобили туку го вградуваа во авиони како што сум упатен
епа не би рекол дека е 10%
-ако правиш тотален ремонт мењаваш се освен блокот на моторот...збориме за фул ремонт...а кај ванкел,не знам ни како ќе изгледа ремонт:helou:

ја гледам сликата за Ванкелов мотор,и ич не ми е јасно како работи тоа триаголниче што е...на радилица ли е прикачено ова?не врти нормален круг,затоа ме буни....ова при големи обртаи нели прави ненормални вирбрации?

Какви вибрации кога е симетрично. Баш напротив посебноста на Ванкелот е што е изненадувачки мирен, без вибрации.

епа не би рекол дека е 10%
-ако правиш тотален ремонт мењаваш се освен блокот на моторот...збориме за фул ремонт...а кај ванкел,не знам ни како ќе изгледа ремонт:helou:

Кај ванкел се менува делот што се ротира (триаголникот) и веројатно уште по некоја ситница

Subaru,Honda :vozbud: i dr. japonski:vozbud: avtomobilski kuki barem za auto ne treba da konkuriraat na svetskiot pazar so nivnite sranje japonski motori so mn konji a nikakva praktika a dokolku za 4x4 Mitsubishi. Nissan i Toyota se edni vo prvacite u svetskiot pazar...........
OK ocekuvam sekakvi kritiki......................POZ.........................

Од каде сега излезе дека Јапонците имаат срање мотори. Мојот пријател вози Мицубиши Колт од 1976 година купено половно со 300 000 километри и ден денеска е во возна состојба.

денес, 02:12 #29
sajSiGa
Несопирлив

Регистриран: Oct 2008
Мислења:
Од каде сега излезе дека Јапонците имаат срање мотори. Мојот пријател вози Мицубиши Колт од 1976 година купено половно со 300 000 километри и ден денеска е во возна состој a so sostojba e toa na colt 76g. so 300000km.bas se prasuvam--????
od sekogas od koga imaat prviot auto napraven e sranje i ke ostanat sranje napumpani motori a efikasnost nikade............samo za 4x4 se majstori.......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom