Јас мислам дека во телекомуникацискиот сектор, исто како и во политиката, исто како и во бизнис секторот, исто како и во речиси сите сектори во Македонија, ние сме најобични заморчиња на странските држави кои не` користат за секакви експерименти.
На нашиве простори испитуваат колку, до каде и до кога ќе трпи рајата, за потоа да почнат да ги применуваат добиените резултати од испитувањата во други држави.
Мала држава, мал народ со слаба куповна моќ и речиси непостоечка економија, а сепак технолошки доволно развиени и снабдени за да можат да бидат заморчиња = поволна средина за експериментирања.
Ама за се тоа пак сме си ние криви, кај ни се дисфункционалните институции, кај е АЕК?
Најпрост пример Хрватска. Кај нив нема може не може бриџ или било што. Законски е задолжително веќе неколку години операторот да ти дозволи да ти даде целосна техничка спецификација за сопствен уред и сам да си го конфигурираш ти како сакаш врз база на нивните параметри кои треба тој уред да ти ги поддржува. Упатствата за тоа на секој оператор им се јавно поставени на страниците, они треба само линкот (оптика бакар било што) да ти го донесат кај тебе. Се кладам да донесат таква одлука Телеком и А1 први ќе почнат од скокање како тоа е непотребно, дололнително загрозување и комплицирање на поставките бла бла. Абе сестринските фирми под кои сте тоа и го прават веќе што ќе вртите ко дожд око крагуевац? Земја члекна во ЕУ носи таква одлука вие ми укинувате најбејзик фунционалности да можам да менувам. Унгарија исто сеуште може да си менуваат напредните корисници од веб. Палам конзола кај нас на веб за уредот, ми вели: Здраво добар ден имате интернет, имајте пријатен ден. Дали сте нормални бре лудаци едни?
Жалното е што на крај пак техниката која е за жал во мал број со врвно знаење која сум убеден дека уште од почеток им има дадено до знаење на одговорните кои имаат планирано ова да го воведат што се може да настане пак го крка стапот и корисниците кои се имаат зае*ано од нивните маркетинг глупости пак на крај со нив е остаено да се расправаат да крпат лепат сечат монтираат за да им работи како што треба?
Кај се сега сите кртови телеком мегафони членови по форумиве кои велеа и со кои се расправав дека ништо од ова нема да им пројде како што планираа и велеа дека Хуавеи сите принудно ќе ви ги заменат, МагентаТВ сите до нова година ќе имате, нема да има МаксТВ, само техниколор + магента тв, нема нов договор без замена на опрема стара. Еве не, ниту Хуавеиата ги заменија, ниту магенаттв видовме замена задолжителна, ниту нови договори со нова опрема, а ниту па техниколор+магента боксови. Ништо.
Јас разбирам дека можеби работиве колку реално им требаат 5-10% од вкупните приватни корисници? Да точно тој е процентот ама кога тој процент си го добил кај тебе како клиент во тек на минати 20 години поради тоа што си бил најдобар во тоа поле, не им го начукувај немиен сега пошо сакаме нешто да експериментираме.
И како што кажа
@Dexter26 еве не, поради гореспоменатите причини магентатв нема да имате у бизнис корисници поради тоа што таму за жал за други работи добиваат пари, не се 5-10% како погоре. И што е целта сега, ако сакате напредни услуги да можете да користите за жал ќе мора фирма да отвориме и да плаќаме поскапо за најбејзик фунционалности што до вчера и минати 20 години биле достапни без никакви рестрикции до сите корисници за да си ги пунат пак џебовите? Затоа е и законот во Хрватска, да се заштитат сите корисници.
Слободно Телеком мегафоните нека продолжат да ги рекламираат и да трубат тука, али коментаров е правата реалност, кој сака нека реплицира нека вели не е така не ме интересира, нека седи тука, можда и ќе стигне до некој нормален човек со малку повеќе памет да се подзамисли што прави, нова година нови почетоци, нели?
Тоа е тоа операториве после имплементација на 5G (океј овде се за пофалба бар Телеком, доста брзо и добро го направија тоа, што е за пофалба е за пофалба) ни се сведоа на вртење томболи и добивање срциња.
За крај, да, МаксТВ и Хуавеи не ги менувам се дур од централа не ме исклучат, ништо не добивам од тоа ѓубре, истите канали се ист мизерен битрејт 20 години, једино репродукција у 2160p+HDR би ме подзамислило, мада не заборавив дека имаме само мизерен 1 таков канал во цела држава.