MaxTV IPTV телевизија (Македонски Телеком) генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.065
Поени од реакции
8.377
Во апликацијата Телеком мк во Мoments иматњ ваучер за 24 часа неограничен мобилен интернет. Screenshot_20231128-190445_Telekom MK.jpg

Член од
29 јануари 2007
Мислења
306
Поени од реакции
11
Налетав на флаер за упатство на Македонски за андроид бокс но никаде нежожам да најдам таква понуда.

Флаерот е од 06.2022 година за MagentaTv box t.e. MagentaTv One како што најдов по германски телеком, а од скоро ја има оваа опција во Црна Гора.

Линкови од уредот воедно се нуди и усб варијанта со назив MagentaTv Stuck како помобилна верзија во Германија.

Има некој инфо за ова, мене ми е потребна безжична опција а не ми се ризикува со Мтел, веќе имам Магента пакет.

Attachments

Член од
24 април 2008
Мислења
11.145
Поени од реакции
12.761
Налетав на флаер за упатство на Македонски за андроид бокс но никаде нежожам да најдам таква понуда.

Флаерот е од 06.2022 година за MagentaTv box t.e. MagentaTv One како што најдов по германски телеком, а од скоро ја има оваа опција во Црна Гора.

Линкови од уредот воедно се нуди и усб варијанта со назив MagentaTv Stuck како помобилна верзија во Германија.

Има некој инфо за ова, мене ми е потребна безжична опција а не ми се ризикува со Мтел, веќе имам Магента пакет.
Македонски Телеком дава само еден тип на Андроид рисивер од само еден производител, без хард диск, а планот им е така да продолжат и од јануари 2024 па понатаму.

https://www.telekom.mk/upatstva.nspx

https://moj.telekom.mk/Upload/ProductDocument/МЕДИЈА ПРИЕМНИК - KAON KSTB6077.pdf

И да, тој единствен Андроид рисивер кој Македонски Телеком го дава на користење, а ќе продолжи да го дава на користење и од јануари 2024 па понатаму, доаѓа со сопствен внатрешен Wi-Fi модул, но како и секој друг телекомуникациски оператор, така и Македонски Телеком не гарантира постојано стабилен сигнал преку Wi-Fi и на секој корисник му препорачува и ќе продолжи да му препорачува да го поврзи рисиверот со рутерот преку мрежен кабел, бидејќи за мрежниот кабел Македонски Телеком превзема одговорност и сервисирање во случај на дефект, а доколку Wi-Fi безжичните модули на рутерот и на рисиверот се исправни и функционални, но сепак корисникот се жали на кочење на сигналот/сликата/звукот преку Wi-Fi врска, Македонски Телеком не превзема одговорност и сервисирање доколку се покаже и докаже дека уредите сепак се исправни и функционални.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.065
Поени од реакции
8.377

Од каде го најде флаерот?

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
Мислим мешате баби и жаби. Ова што го најавувате е нешто ново. А андроидче телеком има од поодамна, како додатен уред одеше ама мислам ги немаше сите канали и беше поскапа варијанта. Јас зедов трет приемник и плаќам 100 ден месечно. Се мислев да земам поради тоа што беше флексибилно, на wifi, но се предомислив и зедов обичен уред

Sent from my phone using Tapatalk

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.065
Поени од реакции
8.377
Мислим мешате баби и жаби. Ова што го најавувате е нешто ново. А андроидче телеком има од поодамна, како додатен уред одеше ама мислам ги немаше сите канали и беше поскапа варијанта. Јас зедов трет приемник и плаќам 100 ден месечно. Се мислев да земам поради тоа што беше флексибилно, на wifi, но се предомислив и зедов обичен уред

Sent from my phone using Tapatalk
Да, ова што го постави @dulemk e нова понуда што треба тек нареднава година да го пуштат за користење. Истот го имаат црногорскиот Телеком.
Стварно не знам од каде он го има упатството а уште не е за сите достапен тој уред ресивер.

Новово исто ќе биде со Android TV aма ќе има поубав интерфеј дизајн на MaxTV поточно oваа услуга ќе се вика MagentaTV.

Оваа услуга според неофицијални информации планираат да го понудат со подобар квалитет на слика на повеќето од тв каналите за разлика од сегашниов и поради тоа изгледа на оптика ќе го нудат.

Треба да го замени сегашниов MaxTV aма за тоа треба и забрзана инсталација оптика за сите во државава да може да се приклучиме на оптички кабли интернет што не иде тоа така брзо.

Ако имало можност и за користење на VDSL интернет бакар ќе го понудат и за тие корисници. Се тестирало сето тоа.

Далинското ќе има микрофон и копче Google Assistant за да можеш да пребаруваш и гласовно.
Уредот ќе биде сигурно со повеќе меморија и рам меморија.

Тие што ќе направат миграција од MaxTV на МаgentaTV нема да имаат можност за враќање на старо MaxTV.

Додека тоа што досега имаат понуда Android уред е некаква понуда која смислено им е како алтернатива за по викендички или некаде на одмор во Македонија да се користи. Таа понуда не гледам дека нешто претерано имаат успех со него, сигурно ќе ја гасат по доаѓањето на MagentaTV.

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.145
Поени од реакции
12.761
Од каде го најде флаерот?
Универзалното упатство за поврзување на рутерот и рисиверот доаѓа со секој нов рутер Техниколор FGA2233 и FGA2235 од ноември 2022 кога Македонски Телеком почна да ги дава на користење тие два нови рутера. Кристално исти се и двата рутера, со разликата што вториот рутер доаѓа со малку понов фабрички софтвер и лозинката се сочинува од 20 (ДВАЕСЕТ) броеви, додека кај првиот лозинката се сочинува од комбинација од 20 (ДВАЕСЕТ) букви и броеви. Со каков софтвер доаѓа рутерот е неважно бидејќи после првото вклучување и проработување на рутерот, истиот веднаш ја повлекува најновата верзија на софтверот од централата на Македонски Телеком, го инсталира софтверот и потоа се рестартира.

https://moj.telekom.mk/Upload/ProductDocument/Upatstvo za instalacija-296x204-2022 V9.pdf

Исто така од ноември 2023 па наваму, некои од новите рисивери за MaxTV - не само новите Андроид рисивери, туку и постоечките рисивери за MaxTV, но произведени веројатно летото 2023 или есента 2023 - доаѓаат со истото универзално упатство за поврзување на рутерот и рисиверот.

На корисниците на бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком најверојатно ќе им ја даваат оваа нова играчка: Arcadyan VRV9518 BA-2C, како што слушнав веќе е пристигнат во Македонски Телеком, но најверојатно од јануари 2024 па понатаму ќе го даваат на користење.

https://www.hrvatskitelekom.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=15558&rType=2

Можеби ќе им го даваат на сите корисници кои се поврзани преку бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, но претпоставувам дека само на тие кои имаат техничка можност за VDSL линија ќе им го даваат Андроид рисиверот.

Последно уредено:

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.555
Поени од реакции
2.922
Луѓе, нов е боксот скроз, базиран на Андроид, пред некој месец го пуштија во Црна Гора, и во некои други како Австрија, Чешка, Унгарија мислам.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.065
Поени од реакции
8.377
На корисниците на бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком најверојатно ќе им ја даваат оваа нова играчка: Arcadyan VRV9518 BA-2C, како што слушнав веќе е пристигнат во Македонски Телеком, но најверојатно од јануари 2024 па понатаму ќе го даваат на користење.

https://www.hrvatskitelekom.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=15558&rType=2

Можеби ќе им го даваат на сите корисници кои се поврзани преку бакарната телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, но претпоставувам дека само на тие кои имаат техничка можност за VDSL линија ќе им го даваат Андроид рисиверот.
Овој рутер е сличен на изглед со Speedport plus кој јас го имам.

Како да проверам дали сум на ADSL или VDSL линија?

Последно уредено:
Член од
29 јануари 2007
Мислења
306
Поени од реакции
11
Го менував рутерот со тој на сликата, и ни го дале флаерот техничарите, не бев дома да ги прашам.

Знам за опцијата за викендаши со веќе стар андроид бокс од 2 гб рам..

5200 е изгледа само уредот за магента без дополнитрлни трошпци.
Ми седи не атрактивна понудава со стар уред кој ќе кочи цело време и во иднина и подршка за апликации може да нема...

За "викендашкиов" уред KAON KSTB6077

2 гига рам, андроид 8, тоа се red flags..
верувам и процесорот е многу слаб, а и wifi-то дискутабилно е.

Технички податоци
o Chipset: BCM7268 (15 K DMIPS, quad core, 1 MB L2 cache)
o GPU: Octa Core OpenGL ES3.1 3D GPU
o Меморија:
• RAM: 2 GBDDR4
• FLASH: 8 GBeMMC
o Поврзување:
• WiFi 802.11ac 2x2 dual band
• Bluetooth 4.1 LE
o Влез/Излез
• 1 x USB 2.0 (A type)
• 1 x ANT In
• 1 x HDMI 2.0a with HDCP 2.2
• 1 x S/PDIF (Optical)
• 1 x RJ45 (10/100 Mbps fast Ethernet)
• 1 x DC 12 V Power
o Оперативен систем: Android TV 8.0 (Oreo)

Нешто се шушкаше за околу нова но изгледа ќе почекаме за ова со MagentaTv.

Последно уредено:
Член од
15 јули 2007
Мислења
16.065
Поени од реакции
8.377
Го менував рутерот со тој на сликата, и ни го дале флаерот техничарите, не бев дома да ги прашам.

Знам за опцијата за викендаши со веќе стар андроид бокс од 2 гб рам..

5200 е изгледа само уредот за магента без дополнитрлни трошпци.
Ми седи не атрактивна понудава со стар уред кој ќе кочи цело време и во иднина и подршка за апликации може да нема...

За "викендашкиов" уред KAON KSTB6077

2 гига рам, андроид 8, тоа се red flags..
верувам и процесорот е многу слаб, а и wifi-то дискутабилно е.

Технички податоци
o Chipset: BCM7268 (15 K DMIPS, quad core, 1 MB L2 cache)
o GPU: Octa Core OpenGL ES3.1 3D GPU
o Меморија:
• RAM: 2 GBDDR4
• FLASH: 8 GBeMMC
o Поврзување:
• WiFi 802.11ac 2x2 dual band
• Bluetooth 4.1 LE
o Влез/Излез
• 1 x USB 2.0 (A type)
• 1 x ANT In
• 1 x HDMI 2.0a with HDCP 2.2
• 1 x S/PDIF (Optical)
• 1 x RJ45 (10/100 Mbps fast Ethernet)
• 1 x DC 12 V Power
o Оперативен систем: Android TV 8.0 (Oreo)

Нешто се шушкаше за околу нова но изгледа ќе почекаме за ова со MagentaTv.
Тој MagentaTV е оперативен систем Android TV верзија 11.

МagentaTV уредот ресивер луѓе пишуваат дека е без хард диск. Значи снимањето не се зачувува на хард диск.
Автоматски споено мислење:

Еве најдов спецификации за MagentaTV уредот. Најдов од германски сајт MediaMarkt па го преведов на Google translate

карактеристики

Тип на производ

ТВ кутија

Капацитет за складирање

16 GB

Големина на RAM меморија

4 GB

процесор

AmlogicS905X4, A55 Quad, 24k DMIPS

Bluetooth

Да

WiFi (Стандарди)

IEEE 802.11 a/b/g/n/ac

врски

HDMI, USB, LAN

Специјални карактеристики

Забелешка: снимките на MagentaTV не користат локално складирање на уредот, туку складирање во облак MagentaTV (во зависност од тарифата на MagentaTV).

Ширина

125 мм

Висина

25 мм

длабочина

125 мм

Боја (според производителот)

Црното

Тежина (според производителот)

300гр

Тежина

300гр

опсегот на испорака

MagentaTV One, далечински управувач, 2x AAA батерии, HDMI кабел, 1,8 m, напојување 12V/1A со кабел за поврзување, упатство за употреба

Последно уредено:
Член од
29 јануари 2007
Мислења
306
Поени од реакции
11
најдов некој линк, во првиот пост.

Има наводно 2 ревизии. едната е со 32 гб простор андроид 12 и wifi6.

кога и ако дојде ќе видиме, можеби до тогаш ќе има 5 ревизија....

и ова наводно има 50 часа снимање., подолу има споребда на линков

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.065
Поени од реакции
8.377

А реално што ќе снимаш? Сега скоро све има на интернет, дури и нашиве македонски тв канали сега ги ставаат на интернет емисиите. Филмови и серии ќе гледаш преку апликација HBO Max, Netflix, Gley a и ќе си симнеш од торент.

МаxTV има ТВ Тека со Arena Sport неколку тв канали, со неколку филмски тв канали. Можеби снимки во тв тека не додаваат редовно ама горе доле програмата може да се гледа одложено со помош на ТВ Теката.

Се надевам ќе има ТВ Тека на Magenta TV.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.718
А реално што ќе снимаш? Сега скоро све има на интернет, дури и нашиве македонски тв канали сега ги ставаат на интернет емисиите. Филмови и серии ќе гледаш преку апликација HBO Max, Netflix, Gley a и ќе си симнеш од торент.

МаxTV има ТВ Тека со Arena Sport неколку тв канали, со неколку филмски тв канали. Можеби снимки во тв тека не додаваат редовно ама горе доле програмата може да се гледа одложено со помош на ТВ Теката.

Се надевам ќе има ТВ Тека на Magenta TV.
Ги нема сите канали таму, еве имаше уметничко лизгање на Еуроспорт во саботата, но заборавив да го снимам, а го нема во тв тека за враќање. И многу други канали ги нема, па мора да се снимаат, како АХН, Спортклуб, Нова С итн.

Член од
15 јули 2007
Мислења
16.065
Поени од реакции
8.377
Ги нема сите канали таму, еве имаше уметничко лизгање на Еуроспорт во саботата, но заборавив да го снимам, а го нема во тв тека за враќање. И многу други канали ги нема, па мора да се снимаат, како АХН, Спортклуб, Нова С итн.
За спорт снимање признавам во право си.
Јас се надевам дека MagentaTV и апликацијата на телефон и на ресиверот ќе се поврзани со кориснички профил па да може да се закажува снимање и преку апликацијата на телефон.
Автоматски споено мислење:

Хрватите ја користат верзија 2 и кај нив е 2GB RAM, 16 GB простор, Android 10.

Нашиов Телеком е исти со црногорскиот. Дел е од групацијата Маѓар Телеком.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom