- Член од
- 26 ноември 2012
- Мислења
- 26
- Поени од реакции
- 4
Jas se dvoumev megju poema i lirska pesna.... i na lraj pisav deka e lirska... sopov nemal poemi
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ајде едно питањце што ме копка и мене:
Небиднина е :
А Лирска Песна
Б Поема
В Балада
Ја пишав поема, додека сите остали пишале лирска песна.![]()
Колку прашања беа граматика памти некој? Ај ќе пробам да ви напишам тие што се сеќавам (јас како што имам одговорено, не мора да значи дека е точно), кој ќе се сети на некое плус нека дополни.
1.Која е првата словенска азбука - глаголица
2.Крсте Петков Мисирков ставовите ги изразил во книгата- За македонцките работи
3....се залагал за основа на литературниот јазик да се земат централните говори.
4.Обезвучување на крај на збор - страв
5.слоготворно р - црвениот
6.просветителите во 19в се залагале за употреба на мак. народен јазик
7.кажавме - глаголот е од а-група
8.прилошка определба за? причина
9.каков е предметот...директен предмет
10.глувче,виљушка, илјада в)
11.сосетка итн - гласовна промена едначење по звучност
12.нејзините - заменска придавка
13.акцентска целост со енклитика
14.снежец, годинка - деминутиви
15. глаголска именка не се сеќавам од кој глагол изведена ама под а) беше
Болдираново ме интересира дали е точно![]()
а група е алооо, во презент се менува 3то лице еднинаОва кажавме не ќе е а-група. Дека е свршен вид глаголот - кажавме (заврши), а не кажувавме. Оттука, да каже - е-група е. И овие снежец и годинка сигурно деминутиви? Мислам дека се хипокористици, дека мал снег повеќе би го рекол снекче, ова снежец му дава некој емотивен призвук...
Имаш прочитано некаде дека е легенда? Од кај знаеш дека тоа е точниот одговор?Легенда
Имаш прочитано некаде дека е легенда? Од кај знаеш дека тоа е точниот одговор?![]()
Па астрофична е. Прашуваше само за втората песна (таа што беше обележана со 4).Абе тоа со песната не беше астрофична, хетерострофична беше.
1. Астрофични, песни кои немаат строфи, односно стиховите се подредени еден под друг;
2. Строфични, песни кои имаат строфи со ист број стихови;
3. Хетерострофични, песни кои имаат строфи со различен број стихови
Абе тоа со песната не беше астрофична, хетерострофична беше.
1. Астрофични, песни кои немаат строфи, односно стиховите се подредени еден под друг;
2. Строфични, песни кои имаат строфи со ист број стихови;
3. Хетерострофични, песни кои имаат строфи со различен број стихови