Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Jas se dvoumev megju poema i lirska pesna.... i na lraj pisav deka e lirska... sopov nemal poemi

Ајде едно питањце што ме копка и мене:
Небиднина е :
А Лирска Песна
Б Поема
В Балада

Ја пишав поема, додека сите остали пишале лирска песна. :вонзем:

И јас сум во тие "остали" :)

И сеа што е точно Лирска Песна поема или балада ... од кај мене сите што бевме заокруживме Лирска песна

Колку прашања беа граматика памти некој? Ај ќе пробам да ви напишам тие што се сеќавам (јас како што имам одговорено, не мора да значи дека е точно), кој ќе се сети на некое плус нека дополни.
1.Која е првата словенска азбука - глаголица
2.Крсте Петков Мисирков ставовите ги изразил во книгата- За македонцките работи
3....се залагал за основа на литературниот јазик да се земат централните говори.
4.Обезвучување на крај на збор - страв
5.слоготворно р - црвениот
6.просветителите во 19в се залагале за употреба на мак. народен јазик
7.кажавме - глаголот е од а-група
8.прилошка определба за? причина
9.каков е предметот...директен предмет
10.глувче,виљушка, илјада в)
11.сосетка итн - гласовна промена едначење по звучност
12.нејзините - заменска придавка
13.акцентска целост со енклитика
14.снежец, годинка - деминутиви
15. глаголска именка не се сеќавам од кој глагол изведена ама под а) беше

Болдираново ме интересира дали е точно:icon_mrgr:

Ова кажавме не ќе е а-група. Дека е свршен вид глаголот - кажавме (заврши), а не кажувавме. Оттука, да каже - е-група е. И овие снежец и годинка сигурно деминутиви? Мислам дека се хипокористици, дека мал снег повеќе би го рекол снекче, ова снежец му дава некој емотивен призвук...

Поемата и баладата влечат накај епски, а ова на лирска ми личеше.
Плус во прашањето пишува прочитај ја ПЕСНАТА ... и каква е ПЕСНАТА Небиднина според видот?
лирска пишав јас.. е сеа намерно ако го направиле така за да се заебиме... гледа Господ, ќе ми паднат в раце еден ден, медицината е опасна работа:mad:

Кажувам, кажуваш, кажува

Ова кажавме не ќе е а-група. Дека е свршен вид глаголот - кажавме (заврши), а не кажувавме. Оттука, да каже - е-група е. И овие снежец и годинка сигурно деминутиви? Мислам дека се хипокористици, дека мал снег повеќе би го рекол снекче, ова снежец му дава некој емотивен призвук...
а група е алооо, во презент се менува 3то лице еднина
јас кажувам
ти кажуваш
тој кажува

и тоа е сигурно деминутив.

Каревци, таа по физичко (мислам за ракомет е) е најлабавата особа што сум ја видел. Алал да и е :pos:

Имаш прочитано некаде дека е легенда? Од кај знаеш дека тоа е точниот одговор? :D

Данската легенда за принцот Амлет...

А ја зезнав кај Сердарот, пишав дека се заснова на народната легенда за Кузман Капидан (уствари песна е).

Абе тоа со песната не беше астрофична, хетерострофична беше.

1. Астрофични, песни кои немаат строфи, односно стиховите се подредени еден под друг;
2. Строфични, песни кои имаат строфи со ист број стихови;
3. Хетерострофични, песни кои имаат строфи со различен број стихови

1. Астрофични, песни кои немаат строфи, односно стиховите се подредени еден под друг;
Па астрофична е. Прашуваше само за втората песна (таа што беше обележана со 4).

Првиот дел беше хетерострофичен, но вториот кој се бараше во прашањето - астрофичен
Бидејќи беше само како една строфа :)

Значи по збунувачки не можеше да го напраат а?

МОРЕЕ ГЛУП НАРОДДДДДДДДДДДДДД !!!! :@ :@ :@

Ајде некој кој се сеќава на извадокот од Хамлет што ни беше даден, нека каже во првиот дел што е претставено. Имаше како одговори Самоубиство, нешто поврзано со светот, мислам дека беше ништожноста на светот....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom