Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Па пријателе и мене ми се влеа некоја надеж кога прочитав дека оценките не отстапувале од тие што им ги дале професорите на учениците на крајот од учебната година.

Јас имав 4 - рка Македонски на крајот така да дај боже !

Јас петка имав, ама сигурен сум дека на матурата не сум ја извадил истата оцена. :D :D

прочитав дека оценките не отстапувале од тие што им ги дале професорите на учениците на крајот од учебната година.

Eпа супер значи според ова имам 5-ка макеоднски и 5-ка математика :ROFLMAO: (најдоа да си играат со нас ) :D
Mногу се напнавте стварно .Дај уживајте малце опуштетесе ќе дојдат кај и да е резултатите па ќе видете што имате направено . И доволно беше со тој клучот преку таквиот ми дојде баталетего ;) . Јас незнам и што го гледате .

Јас петка имав, ама сигурен сум дека на матурата не сум ја извадил истата оцена. :D :D
Eпа супер значи според ова имам 5-ка макеоднски и 5-ка математика :ROFLMAO: (најдоа да си играат со нас ) :D
Mногу се напнавте стварно .Дај уживајте малце опуштетесе ќе дојдат кај и да е резултатите па ќе видете што имате направено . И доволно беше со тој клучот преку таквиот ми дојде баталетего ;) . Јас незнам и што го гледате .

Никогаш не вели никогаш ! :cool:

море машко ако не се плајча жалба ( шо ти овозможува наново да ти се прегледа тесто и мислам ти да си го видиш) тогаш во цела држава сите че поднесуваја жалби и хаос че настанеше..
Ај прочитај неколку поста над мојот кај шо пишав за плаќањето па пак размисли шо имаш напишано.

Догодина, влада на Република Македонија со нова реформа:
- Екстерни да бидат сите 4 предмети (2 интерни да бидат заменети во екстерни)
- Екстерните да бидат по Македонски и по останатите предмети со 4 можни одговори (да бидат тромислени)
- И да стават тапа луѓе во комисијата на матурата (никакви прашања да поставуваат и уште поникакви одговори да има)

* Со овие вакви реформи ја мислам дека ние како нација, мислам не баш сите (туку владата), би поминале одлично, со мое едноставно мислење како никогаш претходно.

* Заклучок од сето ова е воа тоа што секој матурант кој што полагал државна матура би платил уште 1000 денари за повторно да му го прегледаат тестот (барем 70%), поради факт што не ми се верува дека ќе бидат баш задоволни , и со тоа државата значително би профитирала од страна на учениците.

Знам дека сето ова е патетичен начин на перење на пари, али едноставно како што тргна работата така и ќе стигне.

Според извори од државниот испитен центар, резултатите се полоши, но матурата е поквалитетна и пообјективна. Учениците добиле речиси исти оценки како оние со кои наставниците ги оцениле на крајот од годината.
Ако минатата година 11 проценти од матурантите по македонски јазик добиле петки, сега процентот е значително опаднат и изнесува 6.
Лани 20 одсто од учениците кои го решаваат тестот по албански јазик беа одлично оценети, сега процентт изнесува едвај 2.
Објективноста и квалитетот на спроведената државна матура од државниот испитен центар ја гледаат и во тоа што за прв пат годинава тестовите беа дистрибурани само неколку часа пред полагањето, и беше исклучена секаква можност за пробивање на тестот.
Денеска и утре резултатите од државната матура ќе се дитрибуираат до сите средни училишта во земјава.
Каква оценка добиле учениците на тестот од државната матура, ќе знаат в четврток кога ќе бидат објавени прелиминарните резултати на огласните табли во училиштата. Доколку не бидат задоволни, матурантите имаат и можност за приговор кој ќе ги чини 1000 денари.
оваа матура ако беше квалитетна и објективна јас супермен сум.. -.-

Ај ако сака некој нека стави овде линк од клучот англиски, не можам да се снајдам јас.

Дали некој има информација какви биле тестовите/матурите по англиски јазик??????
Јас мислам дека македонски ќе ми биди 4
Англиски 5
:mad: Онакакога кажаа на сител за процентиве и откако го кладоа на стрната за матура кллучот... ЈАС НЕ СУМ СИГУРНА ВО НИШТО.

Уживајте бе деца, ама паника кренавте. :)
Требало на време да мислите, сега е касно веќе. Кој положи - положи, кој не - со повеќе среќа и учење во Август.

Ајде малку позитива... :D

Не се издржува повеќе, напнатоста расте, мислам дека ќе полудам.
:cautious:

На матура.гов.мк кај резултати сега може и град и училиште да се става, ама сѐ уште не дава резултати. :/

Денеска треба да излезат резултатите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom