Воопшто не - тука сме за дискусија.Океј, штом има поврзаност со ритуалите, тогаш има логика ова што го кажуваш... реков и претходно, во недостаток на информации единствено хипотетички можам да ги развивам тезите, се надевам не се лутиш.![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Воопшто не - тука сме за дискусија.Океј, штом има поврзаност со ритуалите, тогаш има логика ова што го кажуваш... реков и претходно, во недостаток на информации единствено хипотетички можам да ги развивам тезите, се надевам не се лутиш.![]()
Платон? Не баш. Питагора, да.Zidarski дали современата слободна масонерија се учи според Платонската филозофија И истата е поврзана со масонските ритуали ?
Не е ракопис, а е код кој се користел во средниот век, се до 19-тиот век (тогаш е објавен јавно). Денес не е во употреба во официјалната комуникација, понекогаш некој веб-сајт може да го употреби, повеќе заради штос - затоа што сепак е јавно достапен, така да, нема веќе функција на код.http://www.gutenberg.org/files/18136/18136-h/images/alpha.png
Zidarski дали ова е точниот масонски ракопис ?
Нема податоци.zidarski- dali Basilus Valentinus bil mason..........
Нема податоци.
Бидејќи немам седено во иста ложа со него (што е разбирливо, затоа што не делат неколку векови), а и бидејќи во негово време, масонеријата е сеуште тајна, односно не постои деталната документација која ја има по 18-тиот век, единствен начин да се утврди дали бил масон или не бил е според споредбени податоци за него (од неговите дела, од неговите современици итн) - ова го имам објаснето во темава малку наназад.zidarski- se vozdrzuvav ama ne biva..............procita li ti nekade kade jas te imam prasano za Basilus Valentinus dali ima podatoci deka e mason........moze i jas da sum greska........ako najdes takvo nesto te molam postiraj go.......jas prasav dali bil ili ne bil mason............a so tvoite izbegnuvanja na odgovori prestanav poaktivno da pisuvam na temava.......ama da ti kazam i ti ne si kriv ja si sum kriv oti seuste debatiram......pozdrav i se najubavo:salut:
Бидејќи немам седено во иста ложа со него (што е разбирливо, затоа што не делат неколку векови), а и бидејќи во негово време, масонеријата е сеуште тајна, односно не постои деталната документација која ја има по 18-тиот век, единствен начин да се утврди дали бил масон или не бил е според споредбени податоци за него (од неговите дела, од неговите современици итн) - ова го имам објаснето во темава малку наназад.
Затоа - велам дека нема податоци за него. Не можам категорично да тврдам дека не бил масон, затоа што може да излезе нешто во иднина кое што ќе ја докаже неговата припадност кон масонеријата, но во моментов - не постојат никакви податоци во поткрепа на такво тврдење!
Што има тука нејасно?! Ова не е судење, па да се одговара само со да или со не. Многу прашања имаат потреба од покомплексен одговор.
Ако се вратиш неколку страници наназад (немам време сега да пребарувам) - имам дадено објаснување на кој начин се утврдува за некој од минатото дали бил масон или не... разгледај ако имаш време - ќе се најде за идни муабети...Точно дека некои прашања имаат потреба од покомплексен одговор но одговорот:НЕМА ПОДАТОЦИ..........не ми изгледа за комплексен одговор.....овој пост што ти го цитирам....да комплексен е, но претходниот не ми изгледаше за таков.
zidarski eden sto sedese vo lozata nosese lanec na vratot kakov sto ima golemiot majstor na kanadskata loza na primer(go imam videno na stranata na tvojata loza) i sigurno bea 7-8 dusi sto nosea kapi koi mislam deka gi imam videno na internet deka gi nosat masonite..takva kapa nosese organizatorot na karnevalot vo vevcani sto go gledav na televizija davase izjava za MTV (mislam deka imam procitano deka se vika mitra...ama ne sum siguren)mislam deka vo vevcani se najgolem del od masonite vo makedonija,zatoa zakluciv deka covekot vo vevcani e mason,pa zatoa prasav i za ovie luge vo strumica........a ako sakas ke ti pustam na klip sto gi snimav so telefonot da gi vidis mislam deka dobro se gleda......pozz:salut:
"Типците" прават токму тоа - вадат заклучоци. Поголемиот дел од тие заклучоци не ги поддржуваат со било какви факти, а голем дел се сосема спротивни на основните факти кои се достапни.
Интересно е како е доволно некој да пласира некоја идеја која изгледа доста убедливо и тоа да почне да се прифаќа како апсолутна вистина и да се негира се она што се противи на таа теза. Истиов модул се користел од нацистите во Германија на пример.
Scottish Key е сосема друга работа. Далеку посериозно проучување и за елементите за кои не се сигурни - си кажуваат отворено дека се тоа претпоставки, за разлика од Најт и Ломас кои секоја лична претпоставка ја презентираат како да е добро утврден факт.
Тоа што си го видел не е масонски симбол. Тоа е капа која ја носат градоначалниците на градовите каде што има карневал и членуваат во светската карневалска организација и најчесто доаѓаат гости од странство кои се членови на истата организација и си ја носат капата и регалијата. Да слично е на масонското, но воопшто не е масонско. И тоа би требало да изгледа вака (извини неможам да најдам слика од капата):
![]()