Масони

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Зидарски , колку е навистина точна странава ?
www.masonicinfo.com
Посебно од оваа страна ме зачуди ова :
http://www.masonicinfo.com/grandlodges.htm
Ме зачуди фактот што броевите ,адресите и Web страните на големите ложи се напишани и им се ставени на луѓето пред очи , меѓутоа тие толку заслепени од бајките на Ден Браун не се ни трудат да ја побараат вистината.
 

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.019
Поени од реакции
22.926
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Страницата е точна и е пишувана од масон.
Масонските ложи се јавни, зградите се јавни и јасно одбележани, регистрирани се во јавните регистри.
 
Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski eden sto sedese vo lozata nosese lanec na vratot kakov sto ima golemiot majstor na kanadskata loza na primer(go imam videno na stranata na tvojata loza) i sigurno bea 7-8 dusi sto nosea kapi koi mislam deka gi imam videno na internet deka gi nosat masonite..takva kapa nosese organizatorot na karnevalot vo vevcani sto go gledav na televizija davase izjava za MTV (mislam deka imam procitano deka se vika mitra...ama ne sum siguren)mislam deka vo vevcani se najgolem del od masonite vo makedonija,zatoa zakluciv deka covekot vo vevcani e mason,pa zatoa prasav i za ovie luge vo strumica........a ako sakas ke ti pustam na klip sto gi snimav so telefonot da gi vidis mislam deka dobro se gleda......pozz:salut:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Во Македонија, масоните не носат капи. Тоа е американска традиција.
Ланецот околу вратот, иако има масонско потекло, сепак е присутен во граѓанското општество уште од 17-тиот век и ги носат сите градоначалници, судии, академици, ректори на универзитети и слично, при официјални настани... исто -ако е некој покровител на некоја институција (како на карневалот на пример), постои веројатност да носи ист таков ланец, за да се одбележи неговата функција. Не верувам дека масони во јавност би се шетале во регалија, иако е можно, но сепак - сеуште е рано за такви јавни пројави во Макеоднија.
Истотака - во масонството не постои митра. Тоа е измислица.
Најголемиот дел од масоните во Македонија не се во Вевчани, туку во Скопје. Во минатото имало вевчанци кои биле масони, но масонството не се предава по наследна линија и не е право, туку привилегија. Денес - повеќето масони во Македонија се во Скопје (каде се наоѓаат и ложите на ГЛМ).
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Ke mi kaze li nekoj dali organizatorite na strumickiot karneval se masoni...........oti mislam deka vidov vo lozata kaj sto sedea zirito,imase masoni...mislam 90%????.....ne znam dali bea od makedonija.pozzz:salut:
Od kaj pa sega ovaa te spopadna,ako si videl kazi ni sto i kako si videl i kako si gi raspoznal na srede karneval neli oti tamu site se maskirani a jas sum siguren deka vo MK nasite masoni nema da paradiraat posebno na eden karneval so obelezjata.A ako se maski se razbira deka e mozno i normalno e dokolku na nekoj forumdzija od strumica mu doslo na um da napravi takva maska.Vo USa na primer masonite ne paradiraat na karnevali so maski tuku dokolku sakaat sekojdnevno si gi nosat na sebe svoite obelezja.
 
Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
zidarski ne rekov ja deka ovie masoni sto bea na karnevalot deka se od makedonskata loza........za rektorite,gradonacalnicite,rektorite vo makedonija se znaat site i da gi vidam ke gi poznaam.......sigurno ne bea tie luge,poznav samo trojca makedonci(toa bea profesori na fakultet-dvajca od praven i eden od ekonomski)sto sedea do niv no ne bea odleceni taka bea normalno obleceni vo kostimi......a lancite sto gi nosat na vratot rektorite na fakultet se slicni no ne isti se razlikuvaat........mislam deka lugeto ne se makedonci oti koga prasav eden kolega od strumica koi se ovie luge on i kaza deka bile nekoi luge od stranstvo(organizatori i komisija)....za toa deka ne se prenesuva nasledno-normalno ali krusata paga pod krusa.....a i da ti go pustam klipot mislam deka nema da mi kazes dali se od pricina sto ne smees normalno da kazes zosto,neli ako ne e deklariran javno kako mason ne smees da go kazes ti-kako mason vo nekoja svetska loza.......jas sum siguren deka bea......no nema vrska dali se ili ne se drugo mi bese prasanjeto vo prethodniot post----dali nekoi od organizatorite na strumickiot karneval se masoni-----......
i uste edno prasanje STO E TOA REGALIJA sto go imas pisano vo tvojot prethoden post........:salut:
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Постави го видеото некаде (youtube на пример), ќе го погледнам. Не гледам причина да не кажам дали е масонска или не - затоа што ако самите членови излегле јавно во масонска регалија, тоа значи дека јавно го декларираат своето членство - со што не важи правилото дека не треба да се зборува за нив.
Регалија е токму тој "ланец" околу вратот, престилката, ракавиците итн...
Колку до наследното - да, има многу примери на масони чии татковци, дедовци, прадедовци биле членови на братството (што е нормално - кога си воспитан во тој дух, и го имаш тоа како идеал), но исто толку има чии синови никогаш нема да се зачленат, затоа што едноставно немаат интерес.
Колку за организаторите на карневалот - ниту знам кои се организатори, ниту ги познавам лично... ниту пак е битно дали се или не се, за функцијата која ја вршат.
 
Член од
18 декември 2007
Мислења
448
Поени од реакции
51
zidarski....дали е важен социјалниот статус(работа, богатство) на некој кој сака да стане масон???
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Klosar - веќе го имам објаснето ова... и тоа неколку пати...
Се додека не е човекот беден и неговото семејство не страда за основни работи - не, не е важен.
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Една од најквалитетните библиотеки што може да се најдат на нет е: http://www.phoenixmasonry.org/ - има одлични наслови (за сега само 50-тина, но се додаваат уште секој ден).
Би препорачал - Историја на Масонството - од Алберт МекКеј (во 7 тома е).
Уставот на Андерсон (тоа ги поставува правилата на современото масонство):
http://digitalcommons.unl.edu/libraryscience/25/ (тука можеш да го симнеш).
http://www.phoenixmasonry.org/genesis_of_freemasonry.htm
http://www.phoenixmasonry.org/illustrations_of_masonry/table_of_contents.htm
http://www.phoenixmasonry.org/illustrated_history_of_freemasonry.htm
Било која од книгите во првиот линк е добра и доста интерсна... само внимавај - некои се пишувани на стар англиски и се малку тешки за разбирање (одредени зборови во тоа време и денес имаат друго значење).
Во моментов и јас подготвувам таква библиотека, каде ќе има над 200 наслови за симнување.

Имај во предвид една работа - сите овие книги се личен став на авторите и во никој случај не претставуваат официјален став на било која Голема Ложа, ниту пак на масонството во целост. Така е со сите масонски дела, од било кој автор.
 
Член од
30 октомври 2008
Мислења
22
Поени од реакции
0
Сара, верувам на тоа што го велиш, но за да ти кажам дали организацијата за која зборуваш е во ред или не, мора да ми кажеш како се вика. Од ова, претпоставувам за кого станува збор, но сепак, мора да ми дадеш малку повеќе инфо.
Ако станува збор за таканареченото Темпларско здружение (претпоставувам дека се тие!) - не се занимавај со нив... нема смисла.
Ако станува збор за LDH, тогаш тоа е многу сериозна организација и многу квалитетна.
zidarski, jas za zal odsutna vaka dolgo od forumov malku i se odaleciv od sekojdnevnite diskusii ovde,no me zaintrigira ovoj tvoj dgovor,pa ako ne e premnogu shto baram od tebe pomogni mi kako da gi razotkrijam dali se Templarskoto ili onie od LDH,a bi mi znacelo poradi mnogu pricini sekako edna od niv e i clenuvanjeto,okolu koe veke podolgo vreme sum zainteresirana,no dosega samo toa,pomogni ako mozesh
 
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Не би можел да ти помогнам да ги разликуваш која организација која е - треба едноставно да прашаш самата. И двете организации јавно декларираат кои се, како се регистрирани, нема тука ништо тајно.
Таканаречената Темпларска организација, не ја препорачувам, но сепак, тоа е само мое лично мислење, и по никаков начин не значи ништо за луѓето кои и симпатизираат. За ЛДХ имам добро мислење и добро искуство со нивни членови, и знам дека се организација која многу интензивно се занимава со езотерички работи и се најблиску како форма до масонството.
Во секој случај - треба самата да прашаш, доколку познаваш некој во организацијата за која зборуваш и ќе ти кажат, тоа не е некаков проблем.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Sara eve ti informacija koja e proverena od moja strana vo vrska so takanarecenata templarska organizacija vo MK.Znaci za da ti objasnam kako nastanuvaat i funkcioniraat templarite vo zemjite so tradicija i potoa ti samata ke si napravis paralela so ovaa MK organizacija(za koja patem se slusa deka e veke rasformirana-dali e navistina taka ne znam znaci zemi go ovaa samo kako glasini).Na zapad templarite se voedno pripadnici na masonerijata znaci istite se masoni no za da bide nekoj vitez templar mora prethodno da e dokazan mason koj zivee masonski,pomaga na lugeto znaci milosrdie,i po sopstveno baranje saka da odi ponatamu vo izucuvanjeto na masonerijata.Znaci mora da e mason!Tie se vo tesna vrska pred i se so hristijanstvoto bidejki istoriski gledano bile zastitnici na hristijanskite hramovi vo Mala Azija(pred se Erusalim).Znaci togas bile samo maski borci voini vo imeto na krstot i jas kolku sto znam(govoram za USA)i den deneska se samo mazi.Na eden mason da stane vitez templar mu trebaat mnogu rabota i samodokazuvanje a ponekogas toa trae i so godini.Za da mozes da dojdes do toa nivo moras da gi izodis prethodno osnovnite skalila vo masonerijata.Ako se zeme deka sovremenata masonerija vo MK e relativno mlada mozam da ti kazam deka taa direkno ne e povrzana so vakvite zdruzenija toest tie ne proizleguvaat od nea.Primer:Dali sopstvenikot na FK Milano koj e golem ljubitel na Milan od Italija i vo cest na toa go krstil klubot koj go napravil samiot Milano so toa sto mu dal takvo ime e del od Italijanskiot klub Milan?Istata situacija e i so ovaa zdruzenie.Od mene tolku ova e moj stav vrz osnova na informaciite koi gi imam sto ne znaci deka sum vo pravo,mozebi drugite na ovaa gledaat od poinakov agol no jas go iznesuvam ovaa zatoa sto sum zgrozen od damkata koja e frlena vrz svetoto ime na Vitezite Templari vo svetot koi se sinonim za gordost i cesnost a ne na valkanost i biznis aktivnosti.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom