Маска...

• Креатор на темата Креатор на темата Apokalipto
  • Време на започнување Време на започнување
Па добро, тоа што ти го кажа е нели нешто како лицемерие, што не е мала работа како тие ситните примери со: ми се плаче - а се смеам. Јас и за тоа сметам дека не е неоспорлив факт. Не функционираат сите така ... со тебе ќе сум повлечена, со Сатори комуникативна, со Божица идиот итн., само за да ги задоволам нивните барања за човек кого би можеле да го прифатат во нивна околина. Никогаш нема со три различни особи да бидам три различни ликови. Ојде фактот.:kajg:
Кога зборам за маска, не мислам на конкретниот личен пример. Затоа и нагласив дека лично јас се менувам со луѓето драстично, не и дека сите го прават тоа.

Но, за мене маската претставува и премолчување на нешта од куртоазија, конторлирање на гнев, усилена екстровертност, кога особата е природно повеќе интровертна, итн.
Значи моето поимање на маска се разликува од твоето, во тоа што јас за маска земам и некои поситни нешта, кои ти ги класифицираше како банални.
А, тие поситни нешта, ги прави секој. И психологијата, и обичното набљудување го потврдуваат тоа.
Да заклучам, т.е да се повторам. Јас и ти имаме различна дефиниција на поимот маска. Оттаму и различните убедувања околу неговата застапеност меѓу луѓето.

За да не дојде до забуни, како што веќе доаѓа, прво ќе го дефинирам поимот `маска`. Маска, според мене е секој посебен однос што одредена индивидуа го има со сите други индивидуи и општеството како целина. Не претставува криење или лажно прикажување на одредени работи туку прикажување на себе си во одредено светло во кое сакаме да бидеме видени. Како што кажа PSYtisfaction, кога не би ги носеле тие маски би си прделе по улица и би извршувале голема нужда на сред улица. Тоа би биле некои универзални маски кои сите ги носат затоа што така наложува општеството. Конкретни маски се оние кои ги ставаме кога комуницираме со одредена личност, затоа што секоја од тие личности има посебна претстава за нас. Следствено на тоа, носиме повеќе маски одеднаш, и сите ги носат. Ние сме само збир од сите тие маски, кои не е возможно да ги тргнеме или ставиме сите одеднаш. Можеби би можеле да ги тргнеме кога би живееле сосема сами без никакво општество и други луѓе во наша близина, но тогаш се појавува друго прашање - Дали во тој случај би биле луѓе?.
А, она што Fortune го дефинираше како маска, со драстични примери, исто така сите го прават, но во помали размери. Пример, кога човек се запознава со нови луѓе, сигурно нема да му ги открие сите слаби страни и маани. Тоа е држење на дистанца, но сепак е маска на некој начин.

Јас сум светол пример за разли4ни ли4ности... На у4илиште една ,дома друга , на тренинзи трета, у друштво сосем третаа... Секој пат сум разли4на

Не сум од тој тип на луѓе што лаже и се прави нешто што не е, во поголемиот дел од времето реагирам како што се чувстувам. Затоа мислам дека им е многу лесно на луѓето да ме запознаат. Ама, верувам дека кај сите постои она чувство, дека правиме нешто а не го чувствуваме тоа. На пример,баш прееска размислував за тоа, ќе ти дојдат роднини на гости, и ќе ти даат 200 денари 'за чоколадо да си купиш'. И ти, секогаш онака поради таа 'култура' и морал на кој сме навикнати, викаме, ама не, не треба, сварно нема потреба. А добро знаеме дека ако постоела таа можност да не ни ги дадат парите, не би ни ги ни понудиле, а сепак, од култура одбиваме. Глумиме дека не ги сакаме. А секој, без разлика од финансиската положба дома, верувам дека не би ги одбил, и би му се нашле, за било што. И ужасно се нервирам, зашто само ако кажам фала, знам дека на пример моите ќе ме погледнат и ќе речат не треба. Па, на тоа мислев, дека сите ставаме маска. Мислам, не е нешто страшно, ама ме нервира, зашто знам дека ако не го речам тоа, дека ќе мислат дека сум некултурна или било што.

Imam maski eden kup.
Ovaa za na forumov e najdobra :) DMT Dimethyltryptamine.

Ставањето маска на лицето претставува еден вид одбрамбен механизам.Има ситуации и луѓе пред кои едноставно не можеме а и сметаме дека не треба да ја покажеме својата внатрешност.Тоа е сосема ок според мене и е нешто што и јас самата го практикувам понекогаш.Едноставно не секој умее да не разбере,прифати и цени онакви какви што навистина сме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom