Kvendolin
чупе од бурдите
- Член од
- 24 март 2007
- Мислења
- 1.003
- Поени од реакции
- 75
Ослободување. Побрз чекор до мисијата-хипик.Што се случува кога ќе ви/им падне маската, кога ќе исплива она вистинското јас?
Тресење глупости. :kesa:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ослободување. Побрз чекор до мисијата-хипик.Што се случува кога ќе ви/им падне маската, кога ќе исплива она вистинското јас?

Секако дека ја употребувам, помалку, повеќе или ич, зависи од ситуацијата.Ја употребувате или не, ја користите за сменет (лажен) уанаби вистински приказ на вашата внатрешност и карактер пред луѓето во секојдневната комуникација или не...
Која е потребата од лажен (маскиран) приказ на работите?
Што се случува кога ќе ви/им падне маската, кога ќе исплива она вистинското јас?
Многу јасно и прецизно кажано.Да немав маска, пола од луѓето што ги познавам ќе ме мразеа, зошто без никакви маскирања ќе им ги кажував нештата што сакаат и не сакаат да ги чујат. Поради второво може и ќе добиев некој ќотек. Никогаш немаше да завршам средно, а од факултет ќе летав уште првиот месец, зошто немаше да можам да ги скријам гримасите на одвратност од некои професори и нивните постапки. Ќе имав малку, скоро ич пријатели. Луѓето би ме избегнувале, зошто ќе им прдев гласно и непритаено, ќе им ждригав у фаца и ќе им дигав мишка за да проценат коа последен пат сум се туширала. (би било нефер спрема неколку луѓе да не потенцирам дека истите некои од моиве безмасковни манифестации сепак ги трпат против своја воља) Не би можела да задржам ниедно работно место повеќе од недела, зошто ниеден шеф не е кокиче, а мојата света немаскираност би ме довела до изразување на моето свето мислење, што ќе ме доведе пак до отказ. Животот би ми бил мизерен ако немам маска.
Маските се добра работа. Секогаш носете си, а понекогаш, многу претпазливо и многу ретко, извадете ги. За да видат луѓето и некој друг Вие.Ама само пред одбрани луѓе.
Ја па си имам неколку.Маска за секоја пригода.
За секој човек, различна маска. Како он со мене, така мојата маска со него. Ако ми е некој пролазен во животот, ќе си ја држам маската, нема потреба да ми го види лицето. Ако ми стане близок, со тек на време сам ќе си направи слика за тоа како изгледам под маската, нема дури ни да има потреба да ја вадам.
![]()
Ја употребувате или не, ја користите за сменет (лажен) уанаби вистински приказ на вашата внатрешност и карактер пред луѓето во секојдневната комуникација или не...
Што се случува кога ќе ви/им падне маската, кога ќе исплива она вистинското јас?

Маската за која повеќето зборувате и јас не ја сметам за маска. Тоа за мене е многу поголем поим, кој не значи момент кога ми се плаче јас се смеам или момент кога ме боли стомак се однесувам нормално со муштериите на работа. Тоа е прикривање на работите, кои не се важни за другите и не им штетат, а ни нас не ни донесуваат нешто добро.Ја употребувате или не, ја користите за сменет (лажен) уанаби вистински приказ на вашата внатрешност и карактер пред луѓето во секојдневната комуникација или не...
Не, тоа не се граничи со лицемерие, туку токму тоа е. А лицемерието, само по себе мене ми се граничи со маската, која се става по потреба, во зависност од тоа со кого си, што треба да правиш и зборуваш, за да го постигнеш тоа што го сакаш во тој момент.Лично јас, сум човек кој прилично се менува во зависност од опкружението. Можам да се однесувам како три различни особи со три различни луѓе, на пример. Можеби тоа се граничи и со лицемерие, не знам.
Ок, нормално дека имам ставови и цели кои мислам дека и по цена на животот не би ги менувала. Но, за останатите нешта, се мењам ко камелеон во зависност од тоа кој е околу мене. И убедена сум дека главната причина за тоа лежи во потребата да ме прифатат, како и стравот дека ако се однесувам по мое ќе бидам отфрлена. И истово е лесно да се спознае и каже. Но, многу потешко да се промени. Веројатно цел живот ќе ме води таа потреба и тој страв.
Не, тоа не се граничи со лицемерие, туку токму тоа е. А лицемерието, само по себе мене ми се граничи со маската, која се става по потреба, во зависност од тоа со кого си, што треба да правиш и зборуваш, за да го постигнеш тоа што го сакаш во тој момент.
Кога јас би бирала тебе да те прифатам како личност со милион мани или личност која се труди и ми се претставува лажно за да ја прифатам, би го избрала тоа првото. Тоа е попоштениот начин за да некој некого навистина и засекогаш почитува и сака.
Точно е тоа, но воопшто нема врска со темава. Едно е јас без да ми се претставиш што мислам за тебе, а друго е ти дали се маскираш пред мене или не.Ама за жал не е така сите ние си создаваме представи за другите за нивната личност и тоа според нашите очекувања..Мислиме дека сме ги запознале вистинските луѓе,но се тоа е наша замисла за нив,и некогаш кога ќе почнеме да ја запознаваме вистинската личност викаме дека не разочарала дека цел живот била поинаква(а таа баш таква и била) и нејзе и останува или да прекине секаков контакт со нас или пак да продолжи понатака да ја става маската т.е личноста која ние самите сме ја создале,очекувајќи да не задоволи како и самата себе со тие комплименти кои следуваат од кога ќе ја стави повторно дека конечно се врати на старо онаа вистинската јас...И на крај доволно кажува поговорката:,,животот е маскенбал,а кога сите ќе ги извадат маските забавата престанува"...
Не е факт, а уште помалку неоспорлив кога има луѓе кои го докажуваат токму спротивното. :jaj:Како неоспорлив останува фактот дека буквално секој човек става и менува маски низ текот на животот.
Тоа зависи од начинот на кој индивидуата го дефинира поимот маска.Не е факт, а уште помалку неоспорлив кога има луѓе кои го докажуваат токму спротивното. :jaj:
Тоа зависи од начинот на кој индивидуата го дефинира поимот маска.
За некој истиот претставува едно, за друг нешто друго, трето итн.
Според она што јас си го поистоветувам со зборот маска, сфатен во контекст на темата, претходно кажаното од мене претставува неоспорлив факт.
За тебе, не е така.
Што е за очекување затоа што се работи за поим кој е субјективен, без конкретна, општоприфатена дефиниција.
Тоа зависи од начинот на кој индивидуата го дефинира поимот маска.
За некој истиот претставува едно, за друг нешто друго, трето итн.
Според она што јас си го поистоветувам со зборот маска, сфатен во контекст на темата, претходно кажаното од мене претставува неоспорлив факт.
За тебе, не е така.
Што е за очекување затоа што се работи за поим кој е субјективен, без конкретна, општоприфатена дефиниција.