Марс

• Креатор на темата Креатор на темата Божино
  • Време на започнување Време на започнување

Постои ли живот на марс ?

• Да, има висок степен на еволуција

Гласови: 22 15,4%
  • Да, но само некакви микроорганизми

Гласови: 91 63,6%
  • Нема никаков живот

Гласови: 30 21,0%

• Вкупно гласачи
    143
abe vaka voda se smeta deka ima pod polarnite kapi na mars. so uste ne e ispitano toa. a sigurno bi treba da ima tamu voda. vo zamrznata sostojba. a za bakterii i jas imam slusnato deka imat pronajdeno .. ama dali e vistina neznam

abe vaka voda se smeta deka ima pod polarnite kapi na mars. so uste ne e ispitano toa. a sigurno bi treba da ima tamu voda. vo zamrznata sostojba. a za bakterii i jas imam slusnato deka imat pronajdeno .. ama dali e vistina neznam

Pa toa mu se dokazuva na Nebo666 deka ako e pronajden bilo kakov zivot nemora da e toa inteligentno. Toa znaci deka bakteriite ili gabite ne pretstavuvat nikakov zivot :pos2:LoL:pos2:

na mars ima zivi sustestva koi ziveat pod karpite mraz

NEBO666, под поимот живот, не се подразбират, интелигентни облици на живот. ако е ко шо велиш ти, живот да се интелигнтните облици, тогаш, на нашава планета одма требит да ги исклучиме бактериите габите, па и растенијата.
на марс е ДОКАЖАНО дека имат живот.живот во форма на габи и бактерии.
за други планети, шо се неколку светлосни години оддалечени од нас, сигурно имат интелигентни суштества, ПОинтелигентни од нас.
Ne e dokazano deka na mars ima bilo kakvi formi na zivot,ako nekoj g dokaze toa,ke dobie nobelova nagrada,a za toa dali ima drugi intelegentni civiliziacii na drugi planeti,koi se so svetlosni goddini oddaleceni od nas,nikoj nema dokazi za toa.Covekot bara intelegentni formi na zivot,sto ke mu se gabi i bakterii od drugite planeti....

Jas nemam slusnato od oficijalni izvori deka imaat pronajdeno bakterii i kakvabilo forma na zivot,imam slusnato samo pretpostavki,sto neveruvam deka se vistiniti,zosto mars e mn blisku do zemjava....

Pa toa mu se dokazuva na Nebo666 deka ako e pronajden bilo kakov zivot nemora da e toa inteligentno. Toa znaci deka bakteriite ili gabite ne pretstavuvat nikakov zivot :pos2:LoL:pos2:

Jas ne pisav deka ako nekoi formi na zivot nemaat intelegencija,deka tie ne se zivi,amo pisav deka covekot traga po drugi intelegentni civilizacii,koi imaat razvieno tehnologija za komunikacija,a duri naucnicite pretpostavuvaat na koja frekfencija so radio branovi,drugite intelegentni civilizacii bi mozele da stapat vo kontakt,tie radio frekfncii postojano se snimaat,i se obrabotuvaat so super kompjuteri,a so programata SETI AT HOME,moze i nasiot kompjuter da gi obrabotuva,koga e uklucen skreen saver-ot

na mars ima zivi sustestva koi ziveat pod karpite mraz

mali se sansite da e mozno ova,a ti nemozes so sigurnost da kazes deka tamu ima zivi sustestva,mozes samo da pretpostavuvas,zosto nemas nikakvi dokazi za toa.

imam citano za ovoj meteor,odamna,sto se pretpostavuva deka e od mars,koj padnal na antartikot pred mn milioni godini,i na koj imaat najdeno ostatoci od zivot.Podocna naucnicite zaklucile deka so negovoto sedenje na zemjata,se zbogatil so belkovini,i drugi raboti potrebni za zivot...ako e toj meteorot za koj sto mislam deka e,zs neraazbiram angliski.

а ако е толку блиску марс до земјата зошто не можи да се посети ?

Na nekoi planeti nemoze das se pratat roboti poradi toa sto tie nosat bakterii i mozat da gi kontaminiraat organizmite so se tamu ili na planeta bez zivot da vidimo organizmi koi mie smo gi donele so robotot letaloto.... a da mislimo deka tia evoluirale sami na taja planeta

Посетена беше пред едно десетина години... од Чак Норис. Затоа сега на Марс нема живот.:pos:
а бе не се зборува така јавно за чак норис па на кајгана најпознат светски форум иииј жал ми е за тебе

он топик-дали има во план пат на човечки екипаж на марс ?

Ова е планета за која се верува дека пред милион години имало живот ! при посетата на марс од нашите драги астронаути се дојде до неверојатен пронајдок-ВОДА ! јас лично мислам дека и ден денеска има одредена врста на живот ако не олку развиана како човекот но сепак има некои микроби кои можат да бидат зачеток на нова еволуција и нов живот.Што мислите ? :salut:

Да одговорам на темата:

Има шанси да се пронајдат микроорганизми, и некои не толку развиени форми. - Такви се условите.

Јас мислам кога ке слетаме на марс, и кога ќе се испита нејзината површина по длабински дури тогаш ќе знаеме дали имало и дали има живот таму.

Интересно

Еве една интересна сторија за Марс:

„На 27 август планетата Марс ќе изгледа како Месечината.
27 август целиот свет чека на.............*
Планетата Марс ќе биде најсветла на ноќното небо, започнувајќи од август. Ќе изгледа исто голема колку полна Месечина гледана со голо око. Ова ќе кулминира на 27 август, кога Марс ќе биде 34,65 милиони милји (55,76 милиони километри) оддалечен од Земјата. Задолжително гледајте кон небото на 27 август во 12:30 наутро. Ќе изгледа како Земјата да има две Месечини. Следниот пат кога Марс ќе дојде волку близу е во 2287 година. Сподели го ова со твоите пријатели, зошто НИКОЈ ЖИВ ДЕНЕС нема да го види ова повторно.“

Веднаш да ви помогнеме: пораката воопшто не е точна. И не само што не е точна за 27 август, туку никогаш нема ни да биде.
%21Mars-hubble.jpg
Марс гледан со голо око никогаш нема да изгледа голем колку полна Месечина (освен, се разбира, доколку со вселенски брод не му се доближите, или да го гледате преку телескоп). Со една груба, но многу едноставна пресметка ќе ви покажеме дека не е можно Марс да се гледа толку голем. Марс е 6 800 km во дијаметар, а Месечината 3 500 km, што за нашата пресметка би зеле дека е двојно помала. Значи, за да ни изгледаат исто големи, Марс треба да е двојно подалеку од нас во однос на Месечината. Сега да видиме каква е вистинската оддалеченост.
Месечината е оддалечена околу 400 000 km од Земјата, а оддалеченоста на Марс значително се менува во зависност од моменталната позиција. Но, кога е во теоретскиот минумум, тој е оддалечен повеќе од 50 000 000 km, што би било 125 пати подалеку. Значи, Марс во тој момент би бил барем 62,5 пати помал од Месечината. Разочарувачки за тие што ја препраќаат пораката, зарем не?
Од оригиналната порака може да забележите дека никаде ја нема годината кога тоа ќе се случи. Најверојатно се работи за најблиското доблужување на Марс до Земјата на 27 август, но 2003 година. Тогаш се совпаднаа опозицијата и перихелот на Марс, поради што исклучително добро се гледаше во периодот август-септември 2003.
Зарем не забележавте тогаш дека Марс беше голем колку полна Месечина? ;-)
За крај мојот оптимизам дека не е точно дека НИКОЈ ЖИВ ДЕНЕС нема да го види Марс голем колку полна Месечина. Ако не сака планината кон Мухамед, Мухамед ќе оди кон планината... Некој кој можеби сега е дете, како член на првиот екипаж кој ќе слета на Марс, ќе ја има честа да го види Марс одблизу, па и да го допре.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom