Македонското православие, дали да се приклучи на унијатството?

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Зошто да тражиме господар насила?

Не бараме господар, бараме сојузник. Вака сме тампон зона...Ми скурчи да сме тампон зона во сите сфери!

Koga za ova Svetko polemizirase, na kurac mu se kacivte...ama togas i SeDESe bese na vlast.

Mislam deka e docna za toa, no ako seuste ima vreme, potpisuvam so dve race.

Nikakvo fajde ne gledame od ovaa situacija, plus vo de facto shzima sme.
Tuku i za toa imam razglabano na drug podforum.

Terajte.

Има време, само дали има волја.

И не се воздржувај да разглабаш повторно на истава тема, ако имаш волја.

Бтв нека повели Светко, јас не сум имал прилика да го читам за тоа.

Корлеоне, споредбата не ти е на место. Збориме за црковната политика, а не за бранителите.
Од политичка гледна точка овој прелог не само што би бил поволен за Македонија туку е и во вистинско време. Тука нема дилема. Какво е тоа православје кога и покрај тоа што сме малку плус омразени кај католиците, не се признаваме едни со други. Ама...јас сакам да потенцирам дека омразата на католиците спрема православните во многу прилики дошла до израз. До израз дошла и омразата во обратен смер... Да те потсетам дека во 2001 во Тетово не се бореа против тебе србски доброволци тука хрватски, и останати кои не се бореа против националното туку против верското. Зато кај народот ова ќе биди сватено како предавство. Во секоја смисла поблиски сме со Србите и Бугарите отколку со Гермаците. Да не бидам погрешно сватен

Не бараме господар, бараме сојузник. Вака сме тампон зона...Ми скурчи да сме тампон зона во сите сфери!

Во другите сфери да, но во црковната не е толку важно. Таа функционира и кога е изолирана.

Освен тоа, што подразбираш под приклучување на унијатството? Би значело ли тоа промена на црковните догми (надвор од календарот)? Би станал ли Папата глава на црквата или само сојузник?

И да бидиме под нивна јуриздикција ние ќе останиме во нивните очи Словени, Православни. Објаснувањето дека ние сме антички народ и немаме врска со соседите дополнително ќе ги иритира. Зато јас се сомневам дека овај потег би смнал нешто.

Само да се надоврзам за календарите... кои впрочем и се исти и со нивно спојување т.е прифаќање на грегорјанскиот календар ние ништо не би изгубиле... и онака по "старо" нашиот Божик е на 25ти декември.

И да бидиме под нивна јуриздикција ние ќе останиме во нивните очи Словени, Православни. Објаснувањето дека ние сме антички народ и немаме врска со соседите дополнително ќе ги иритира. Зато јас се сомневам дека овај потег би смнал нешто.

Ќе смени и те како ќе смени. Ватикан има огромна почит кон Македонија, најмногу поради тоа што од Македонија почнало ширењето на христијанството низ Европа, тоа нема кој не го знае. Не станува збор тука за потеклото, бидејќи Ватикан не се сомнева во нашето Македонско минато, наспроти Цариград кој го НЕГИРА, правејќи не нас, словени, бугари...небулоза!

Нема ништо да биде полошо, туку подобро од сегашнава ситуација.

А што ми фали вака.
Имаме цркава,Македонска православна црква.
И со треба да влеземе под Вселенската патријаршија.(пак под јужниов сосед)
Сами е најдобро.
Но црквите на балканот се сестрински и самите треба да ја удрат главата што се прави.Ама ние сме познати по самоуништувањето.

Хм дали Македонија дасе приклучи на унијатството? Од релгијска или политичка причина.Ако со тоа Македонија добива нема никаков проблем да се прифати . А за календарот незнам и несум сигурен кој е точниот. Но знам јулијанскиот календар е уствари календарот на АЛЕКСАНДАР, АЦЕ НАШ.А името го добива по јуле цезар , а се знае со кого се сексал, :vozbud:клеопатра така да цезар го прифакја календарот на александар а името го носи по него па нели бил император.:vozbud:

Lugje so vakvi temi i mislenja se najgolemi predavnici i ne ste poarni od torbeshite sto za pomal danok smenija vera. Zaboravivte deka edno od najgolemi pricini od sto stanavme prav oslavni e sto nejkevme da bideme pod vlasta na papata? Zboruvate da ne promenuvame ime po bilo koja cena ali sakate da smenite vera za nekolku dukati, sekoja cest ko taka se gleda kolku dlaboki koreni ima ovoj narod ko taka.
Za mene ima samo pravoslavie ili smrt.

Ps. Vatikanot ic ne ja zanima Makedonija, nitu ne priznava pod ustavnoto ime tuku samo gleda da go snema pravoslavieto i da bideme pod vlast na papata ne od sto imat pocit ili interes od nas.

Lugje so vakvi temi i mislenja se najgolemi predavnici i ne se poarni od torbeshite sto za pomal danok smenija vera.
Дечко не е се до верата туку како таа се практикува.Еве Србите,Грците и Бугарите се православни па правеле пустош низ Македонија со векови.И дали се тие добри само заради тоа што се православни.Со фанатизмот нема да бидеме ништо подобри од некои други верски фанатици туку ќе бидеме на исто рамниште со нив.
А се сложувам со тоа дека ватикан во нас гледа политичка фигура , а не дека многу не сака и поштува.

Дечко не е се до верата туку како таа се практикува.Еве Србите,Грците и Бугарите се православни па правеле пустош низ Македонија со векови.И дали се тие добри само заради тоа што се православни.Со фанатизмот нема да бидеме ништо подобри од некои други верски фанатици туку ќе бидеме на исто рамниште со нив.
А се сложувам со тоа дека ватикан во нас гледа политичка фигура , а не дека многу не сака и поштува.
Bidete sto sakate jas odamna trgnav race od ova ovca od narod, daq verski fanatik sum zosto sakam da ostanam pravoslavec..:icon_lol:
Se sobraa najgolemite albanofili, natovci i evropejci i sega ke prodavate lekcii kako bi bilo podobro da kleknime pod papata.
ne ovoj narod stvarno nemame dostoinstvo.

Ќе смени и те како ќе смени. Ватикан има огромна почит кон Македонија, најмногу поради тоа што од Македонија почнало ширењето на христијанството низ Европа, тоа нема кој не го знае. Не станува збор тука за потеклото, бидејќи Ватикан не се сомнева во нашето Македонско минато, наспроти Цариград кој го НЕГИРА, правејќи не нас, словени, бугари...небулоза!

Нема ништо да биде полошо, туку подобро од сегашнава ситуација.
Не сум ја забележал до сега таа почит што Ваткан ја имал спрема нас

Lugje so vakvi temi i mislenja se najgolemi predavnici i ne ste poarni od torbeshite sto za pomal danok smenija vera. Zaboravivte deka edno od najgolemi pricini od sto stanavme prav oslavni e sto nejkevme da bideme pod vlasta na papata? Zboruvate da ne promenuvame ime po bilo koja cena ali sakate da smenite vera za nekolku dukati, sekoja cest ko taka se gleda kolku dlaboki koreni ima ovoj narod ko taka.

Ps. Vatikanot ic ne ja zanima Makedonija, nitu ne priznava pod ustavnoto ime tuku samo gleda da go snema pravoslavieto i da bideme pod vlast na papata ne od sto imat pocit ili interes od nas.

Значи и ти си предавник, затоа што пресметувањето на деновите, саатите, месеците е според грегоријанскиот календар. А тука гледам немаш проблем.

Значи, ништо не се менува во примената на православната вера, обреди и обичаи, тоа што се менува е исфрлање на шуткањето на МПЦ од страна на православните „браќа“ срби, и православните „браќа“ грци, на кои што им ја дадовме таа религија. А сме биле, сме и пак ќе бидеме нас нив.

Единствено тие кои што настојуваат да останеме во тоа друштво помеѓу србите, русите и грците, се предавници на Македонија.

Bidete sto sakate jas odamna trgnav race od ova ovca od narod, daq verski fanatik sum zosto sakam da ostanam pravoslavec..:icon_lol:
Se sobraa najgolemite albanofili, natovci i evropejci i sega ke prodavate lekcii kako bi bilo podobro da kleknime pod papata.
ne ovoj narod stvarno nemame dostoinstvo.
Па тој што нема достоинство си ти затоа што православниот свет не те признава дека постоиш и ти уште ги сакаш нив.Јас не реков дека треба да се приклучиме на Ватикан туку дека треба да дејствуваме самостојно под нашата Црква

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom