Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Не е ова на мајка ми па да не смееш да се вклучиш во дискусија.

Има, реков, ако прочита, многу фактори. Милчин е еден, ама голем. Социјалниот фактор, економскиот, политичкиот, се се тоа пречки кои се надминливи.

А надминливи се.

Кога ќе имаш дете ќе сфатиш дека е најубаво нешпто на свет и дека курцање и искачање и ред други работи се споредни и небитни потоа. Ништо лично, општо велам.

Затоа и се чудам што не раѓаат, туку дремат на форуми или по сорос НВО-а. Или не бараат помош за шмелцот ;)

ОК тоа ти се твои лични размислувања, секое мислење од било кого го почитувам ............. но зашто со оваа работа/тема го мешаш оној Милчин старчето ......... гледам си го спомнал .......... кој ку* фактор е тој во државава ........ или тие некои си таму Сороси-Мороси ........... каква врска имаат тие со темава стварно не ми е јасно .............. инаку се согласувам многу фактори играат улога во оваа работа .............. но економските прилики/неприлики мислам дека се еден од најбитните фактори, секако и ред други фактори си играат улога !

ОК тоа ти се твои лични размислувања, секое мислење од било кого го почитувам ............. но зашто со оваа работа/тема го мешаш оној Милчин старчето ......... гледам си го спомнал .......... кој ку* фактор е тој во државава ........ или тие некои си таму Сороси-Мороси ........... каква врска имаат тие со темава стварно не ми е јасно .............. инаку се согласувам многу фактори играат улога во оваа работа .............. но економските прилики/неприлики мислам дека се еден од најбитните фактори, секако и ред други фактори си играат улога !

Милчин ми е на пенал дека е нелустрирам антимакедон.

Сите фактори кои се споменуваат се изговор.
не мора мерцедес, а дури ни фиќо по секоја цена, најмалку по цена на дете. Или петтособен стан. Знам луѓе сречни се и во еднаипол одаја со родителите.
Итн.

Милчин ми е на пенал дека е нелустрирам антимакедон.

Сите фактори кои се споменуваат се изговор.
не мора мерцедес, а дури ни фиќо по секоја цена, најмалку по цена на дете. Или петтособен стан. Знам луѓе сречни се и во еднаипол одаја со родителите.
Итн.

Не е поентата да се има мерцедес, ниту пак стан од 100 квадрати .................. но и не е поентата да се стиска човек и со жена и со дете/деца заедно со мама и тато во едно и пол собиче ............ значи оптимум услови се потребни средина ............. јас лично на пр. не сакам да живеам во луксуз, не обожавам луксузи, но исто така и не сакам мизерни услови, туку некаков просек/оптимум, за другите незнам секој сам за себе си знае најдобро ........... али секој со својата среќа и по својот пат .......... секој си има различни желби, очекувања, сфаќања, услови...

Не е поентата да се има мерцедес, ниту пак стан од 100 квадрати .................. но и не е поентата да се стиска човек и со жена и со дете/деца заедно со мама и тато во едно и пол собиче ............ значи оптимум услови се потребни средина ............. јас лично на пр. не сакам да живеам во луксуз, не обожавам луксузи, но исто така и не сакам мизерни услови, туку некаков просек/оптимум, за другите незнам секој сам за себе си знае најдобро ........... али секој со својата среќа и по својот пат .......... секој си има различни желби, очекувања, сфаќања, услови...

А бе биѓаа, секој со своите мисли и размисли, мада каде има љубов и пола одајче е палата.

А бе биѓаа, секој со своите мисли и размисли, мада каде има љубов и пола одајче е палата.

Можда(а можда и не) ............. незнам ........... лично не верувам во љубов .......... :sick:

Од каде испаднаа жените криви за падот на наталитетот?

Во светски рамки, така и во Македонија, стерилитетот игра исто така огромна улога. А погоди кај кого е најчест? МАЖИТЕ!

Дали биле еманципирани или не, ако ти си способен мажјак (во сите погледи - да почитуваш жена, да не си зависен од неа, да си способен да зачнеш дете), сигурно ќе најдеш некоја. Не вака вас сите други ви се криви освен самите вие.

И да не ги потенцирам останатите добро изнесени аргументи од страна на луѓе како Мачорка и Anne Boleyn. Црпката треба да ти е испиена да не ја препознаеш едноставната логика на она што го кажаа.
Падот на наталитетот во целиот свет е тесно поврзан со еманципацијата на жените.Сега ретко која ќе сака да роди повеќе од 2 деца......порано кога од дома не мрдала и единствена работа и било да раѓа и да ја чува куќата сите имале по 4-5-6-7 и повеќе деца.
Тоа е факт,но ние имаме и друг поголем проблем.Не се жените криви за оваа состојба во која сме ние .Кога секоја би родила колку сака деца ние без проблем би ги надоместиле загубите,па дури и би имале некој раст.Само кај нас и тие што сакаат да раѓаат немаат услови,а така ние не можеме ни стапката на замена да ја одржиме.Ние ниту стагнација немаме......

Иначе ова со стетилитетот не знам како е клучен фактор и игра огромна улога во тоа што имаме лоша демографска слика.Можеби е зголемен бројот на стерилните,но со модерната медицина има и начини дел од нив да добијат деца,а и пак не е тоа масовно да е пола популација стерилна па да е толку голем фактор.Па и од лично искуство еве.
Јас до сега само 1 пар знам што имаше проблеми да зачне,а и тие одеа по клиники не знам што се правеа и на крај направија дете. Другите сите си изнаштанцаа од 1-3 деца без проблеми....

Падот на наталитетот во целиот свет е тесно поврзан со еманципацијата на жените.Сега ретко која ќе сака да роди повеќе од 2 деца......порано кога од дома не мрдала и единствена работа и било да раѓа и да ја чува куќата сите имале по 4-5-6-7 и повеќе деца.
Тоа е факт,но ние имаме и друг поголем проблем.Не се жените криви за оваа состојба во која сме ние .Кога секоја би родила колку сака деца ние без проблем би ги надоместиле загубите,па дури и би имале некој раст.Само кај нас и тие што сакаат да раѓаат немаат услови,а така ние не можеме ни стапката на замена да ја одржиме.Ние ниту стагнација немаме.......

Во бракот учествуваат двајца, не одлучува само жената колку деца ќе сака да роди т.е. да имаат, ниту пак само мажот одлучува ...... значи тоа е взаемно планирање, заедничка одлука .......... т.е. планирањето на семејството го прават двајцата брачни партнери(и мажот и жената) ............. и како тоа мислиш порано жената не мрдала од дома, да така било до пред 100 год. точно, но каква врска има тоа со денешнината ............. сакаш да кажеш дека и денеска жените/девојките несмеат да излегуваат од дома, несмеат да се образуваат, да одат на работа ..... не те сфаќам ............. викаш дека треба да се укине образованието на жените, жените да не смеат да одат на работа и воопшто да не излегуваат од дома, барем така те сфатив ........... се со цел нели повторно да раѓаат по 10-15 деца ............. ајдеееее ........... друже мислам дека малку ја претера сега !

сакаш да кажеш дека и денеска жените/девојките несмеат да излегуваат од дома, несмеат да се образуваат, да одат на работа ..... не те сфаќам ............. викаш дека треба да се укине образованието на жените, жените да не смеат да одат на работа и воопшто да не излегуваат од дома, барем така те сфатив ........... се со цел нели повторно да раѓаат по 10-15 деца ............. ајдеееее ........... друже мислам дека малку ја претера сега !
Што бладаш друже? Озбилно, читај малце со разбирање.
Фактот е дека падот на наталитетот е доста поврзан и со еманципацијата на жената,но не реков дека сакам да се врати на тоа време и ниво.Не ми е желба да не образуваат жените,да ги чуваш дома само - напротив.Не ми требаат 7-8 деца и не ми треба жена да ми дреме дома и да раѓа ко да е на норма.....Што беше нејасно во постот ? Стварно не знам што ти беше нејасно.......

Ајде уште еднаш да појаснам....

Од кога улогата на жената не е само да седи и да чува куќа (читај еманципација) од тогаш и фертилитетот и наталитетот се опаднати.Е сега тука се сложувам и мажот има улога.Во исто време и на него веќе не му е цел живот само да пасе офци или да иде на печалба и да се враќа само колку да ја напумпа пак жената.....Целиот тој процес на либерализација има најмногу придонесено за падот на наталитетот.
Тоа е факт и не гледам ништо лошо во тоа.......
Опаднат наталитет не мора да значи и катастрофален.......место во просек 4.5 деца во фамилија,со 2,2/3 просек веќе имаш ти благ раст.Ние кон тоа треба да теженееме,да овозможиме услови за секој колку што сака деца да може да има......
Наталитетот кај нас е толку опаднат што е катастрофа.....е тука веќе и условите и стандардот играат улога.
Треба да се вратиме на нивото од пред 20-30 години,а тоа можеме да го постигнеме со подобар стандард и подобра социјална политика.На нас не ни треба нивото од пред 60+ години......башка тоа е невозможно и ако сакаме да го постигнеме.

p.s Постот погоре и Шкорпион и Divider го лајкнале :ROFLMAO::icon_mrgr:

Што бладаш друже? Озбилно, читај малце со разбирање.
Фактот е дека падот на наталитетот е доста поврзан и со еманципацијата на жената,но не реков дека сакам да се врати на тоа време и ниво.Не ми е желба да не образуваат жените,да ги чуваш дома само - напротив.Не ми требаат 7-8 деца и не ми треба жена да ми дреме дома и да раѓа ко да е на норма.....Што беше нејасно во постот ? Стварно не знам што ти беше нејасно.......

Ајде уште еднаш да појаснам....

Од кога улогата на жената не е само да седи и да чува куќа (читај еманципација) од тогаш и фертилитетот и наталитетот се опаднати.Е сега тука се сложувам и мажот има улога.Во исто време и на него веќе не му е цел живот само да пасе офци или да иде на печалба и да се враќа само колку да ја напумпа пак жената.....Целиот тој процес на либерализација има најмногу придонесено за падот на наталитетот.
Тоа е факт и не гледам ништо лошо во тоа.......
Опаднат наталитет не мора да значи и катастрофален.......место во просек 4.5 деца во фамилија,со 2,2/3 просек веќе имаш ти благ раст.Ние кон тоа треба да теженееме,да овозможиме услови за секој колку што сака деца да може да има......
Наталитетот кај нас е толку опаднат што е катастрофа.....е тука веќе и условите и стандардот играат улога.
Треба да се вратиме на нивото од пред 20-30 години,а тоа можеме да го постигнеме со подобар стандард и подобра социјална политика.На нас не ни треба нивото од пред 60+ години......башка тоа е невозможно и ако сакаме да го постигнеме.

p.s Постот погоре и Шкорпион и Divider го лајкнале :ROFLMAO::icon_mrgr:

E сега те сфаќам и се согласувам !

Експертите, пак, се доцни дека состојбата е многу лоша. Предупредуваат дека младата популација во денешно време стапува во брак во повозрасни години, а дел од нив дури и задоцниле.
- Со самото тоа не постојат услови и можност да имаат трето, четврто или повеќе деца. Младите може да се мотивираат само преку вработување, повисоки плати, сигурност на работното место, решавање на станбеното прашање, подолго породилно отсуство и слично. Според моите анализи и согледувања, навистина состојбата е лоша – изјави демографот Дончо Герасимовски, поранешен директор на Државниот завод за статистика. Тој вели дека со години се зборува за тоа дека наталитетот опаѓа, бројот на учениците, особено во основните училишта се намалува, дека селските населени места исчезнуваат, дека е потребно да се изработи квалитетна и стручна стратегија која нема да остане само на хартија. Потребни се конкретни мерки и активности кои ќе создадат услови и верба во државата, особено кај младата популација.​
Додека да изработиме стратегија која нема да остане само на хартија,ќе не снема..За првото болдирано да не правам муабет, стандардна-клише експертска реченица.
Долгорочни стратегии не прават во 5 до 12.Нас ни треба решение кое ќе донесе резултат на краток рок за воопшто да можеме да размислуваме за долгорочни стратегии.Стандардно-нестандардно,конвенционално-неконвенционално,праведно-неправедно,не е важно -важно е да даде резултат.

Знам луѓе сречни се и во еднаипол одаја со родителите.

tumblr_mbpbmk1NiJ1qixtck.jpg

Не го поти...шо ќе ти се слики кога не ги знаеш. ене ги, живеат у Буњакоец, со родителите, по две деца имаат. Во 60 квадрата. Не една фамилија, поќе са.
Не го поти и тапи, оштар е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom