Pochetocite na novoto makedonsko carstvo se navestuvaat ushte so oslabnuvanjeto na Prvoto bugarsko Carstvo pod chija okupacija togash se naogjala Makedonija vo 10. vek. Imeno, po smrtta na bugarskiot car Simeon, na chelo na bugarskiot prestol doagja negoviot sin Petar. Pritoa ne treba da ne bunat hristijanskite iminja na ovie bugarski carevi, pa da gi poistovetuvame niv so bugarskite Sloveni (Anti). I Simeon i Petar si bile etnichki turko-mongolski Bugari; car Simeon e roden sin na knez Boris, koj pak e roden sin na turko-mongolskiot bugarski han Presijan, koj na vremeto zhestoko vojuval so Slovenite (Venetite).
Po vremeto na Simeon Bugarija znachitelno oslabnuva. Vo 963 godina vo Makedonija se kreva vostanie od komitopulot Nikola i negovite sinovi David, Aron, Mojsej i Samoil, koi se otcepuvaat od Bugarija. Vo 968 godina izbuvnuva vojna pomegju Rusija i Bugarija. Ruskiot knez Svjatoslav vo istata godina ja pustoshi Bugarija, no brgu se povlekuva poradi napadot na Pecheneite na Rusija.
Oslabenoto Bugarsko Carstvo e prinudeno da se pomiruva so Vizantija, a kako zalog za mirot, carot Petar gi dava svoite dvajca sinovi Boris i Roman vo Carigrad. No, vo 969 godina umira car Petar, shto doveduva do bezvlastie vo Bugarija. Vizantija go vrakja sinot na Petar -- Boris II -- za da ja prevzeme carskata kruna, no toj nabrgu se svrtuva protiv Vizantija.
Sega Bugarija e sojuznik na Rusija protiv Vizantija, no dozhivuva poraz od vizantiskata vojska, koja brgu ja osvojuva bugarskata prestolnina Preslav. Nesomneno deka Bugarija dozhivuva poraz i poradi nejzinata oslabenost od prethodnoto vostanie vo Makedonija. Carot Boris II e zaroben i odveden vo Carigrad, kade javno mu e simnata krunata i istata e dadena na chuvanje kaj Crkvata. Po ova Bugarskoto carstvo e zavzemeno od Vizantija.
Na novata makedonska drzhava prv vladetel e komitopulot Nikola, koj vladee so ovaa drzhava do 968 godina. Od 968 do 977 godina na chelo na drzhavata e negoviot sin David, no po negovata smrt, kako i po smrtta na Aron i Mojsej, na chelo na drzhavata zastanuva Samoil.
Ako Samoil bil pripadnik na turko-mongolskite Bugari, koi dotogash vladeele so Bugarija, toj svojata prestolnina bi ja smestil vo Pliska ili Preslav, t.e. megju svoite etnichki brakja, a ne vo Prespa i Ohrid. Ponatamu, negoviot tatko ne bi ja nosel titulata komitopulot, tuku nekoja od togashnite turko-bugarski tituli (kavhan, boil i sl.). ...