Македонскиот Цар Самоил

• Креатор на темата Креатор на темата Бат'Киро
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Охоооо и нјамаме историја?!? Измислена била б'лгарската историја?!?Да започвам ли да доказвам,че имаме и то завидна 1300 години,че ако не и повече?Само ште спомена нјаколко имена.
Кубрат,Аспарух,Тервел,Крум,Омуртаг,Борис І,Симеон Велики,Пет'р,Борис ІІ,Иван Асен,Иван Шишман и оште много,които нјама нужда да споменавам,заштото не ги знаете всичките.Като се замислја до тук са 11.И тези с'с сигурност са б'лгарски.Оште искате ли?Нужно ли е да прод'лжавам?ја сега нјакој от вас да ми изброи 11 македонски владетелја.

еден факт е поразителен за вас затоа што јазикот кој го говорите не е ваш туку украден од славјаните а вашиот сте го заборавиле (угаро-фински јазик ) . А како сте вие татаро-монголско племе со славјански јазик ?

astrion напиша:
Абе има факти еден милион ама нели е малце понижително да им објаснуваме на татарите(луге со измислена историја) кои бидејки немаат историја ја крадат нашата и да го негираат нашето постоење,дај молим те,а типот па долу ај ако незнаеш историја не коментирај.Е не тебе да те оставам да коментираш со татарите за мојот идентитет,тоа е како јас да ти докажувам дека си хомосексуалец а ти не си.Или си?
јас сум македонец како и ти и немам проблем со мојот идентитет , тоа го имаат нашите соседи татаро-монголците кој се прават славјани и зборуваат славјански јазик , ставиле славјански имиња а го задржале името - бугари

Колко п'ти трјабва да се каже за да се разбере.Татарите в Б'лгарија с'штествуваха до Х век.След това нај-много са славјаните и технијат език се налага сред пра-б'лгарите и траките.Както става сега с Албанците в Македонија.След години македонскијат език ште изчезне малко по-малко и ште се използва предимно албанскија.Нека да не забравјаме,че Кнјаз Борис І даде благословија на учениците на Кирил и Мутодиј-Наум,Сава и Ангелариј да творјат в Охрид(тогава в територијата на Б'лгарија).Без да разреши Борис,никој нјамаше да твори в Охрид.Без да даде пари Борис І и Симеон Велики за манастири и книжнина нјамаше да има славјанска писменност,нјамаше да има толкова манастири и ц'ркви в Охрид.Нјамаше да може да се служи на славјански език в ц'рквите,заштото именно Б'лгарија извојува признаването на славјанскија език за богусложение.
Славјанскија език се нарежда трети след старогр'цкија и латинскија в ц'рквите. Чакам нјакој да ми изброи 11 македнски царе.

Astrion, ne znam na kogo se odnesuva tvojot post, a i postovive so tatarskite likovi se so detska sodrzina. Shodno bi sakal da dadam uste eden primer za sustestvuvanje na istoriska Makedonija. Ovoj pat da vidime kakva vrska ima Makedonija so srpskite vladeteli i srpskata drzava. Spored nekoi srpski istoricari, se do Bitola bile "srpski zemji", a od Bitola podole se naodjala Makedonija koja bila grcka (ova e vsusnost "bugarskiot" argument samo vo srpska verzija).

Vazno e da se pojasni povtorno deka zhitelite na "Vizantija" t.e na istocnata rimska imperija se narekuvaat Romei, a tie bez razlika dali zboruvalke grcki NE SE Grci!

Primer: za vreme na srpsko-vizantiskata vojna vo 1333–34 god., vizantiskiot namesnik Sirgijan pobegnal kaj Car Dushan. Se kriel cela godina vo Carigrad i potoa upatil pismo do Imperatorot Andronik III od Ebveja vo koj go moli za milost i za "parce zemla na koja bi se naselil so zenata i decata, negde vo Makeodonija, na krajnite granici na romejskoto podracje" ("Μετά δ' ένιαυτόν έστειλεν εξ Εωβοίας γράμματα τω βασιλεΐ, δεόμενος δοθήναί οι συμπάθειαν και χώρόν τίνα προς οϊκησιν άμα γυναικί τε και τέκνοις που τάς εσχατιάς των κατά Μακεδονίαν 'Ρωμαϊκών ορίων” - Gregorae, I, str. 489).

Andronik II go odbil, i ovoj pobegnal kaj Car Dusan so koj stanal mnogu blizok. Mu vetuval na Dusan deka ke mu pomogne "da ja podcini romejskata oblast Makedonija na Tribalite (Srbite), ako kralot nemu mu pomogne da zavladee so Romeite” (Gregorae, str. 490).

Grigora licno patuva na misija vo sprpskiot dvor vo 1326 godina. Za preminot preku rekata Struma veli: "site znaat deka Struma e neproodna reka za peshaci i za konjanici, bidejkji taa e najgolemata reka od tie sto protekuvaat niz Trakija i Makedonija" (Gregorae I, str. 375).

Znaci mnogu precizno e kazazno kade e Makedonija!

Za vreme na svojot prestoj vo Strumica, Gregora opisuva deka "crkovnata sluzba, strojnoto peenje i melodicnosta na svetite pesni nemaat nikakvo znacenje za ovdesnite lugje bidejkji tie se sluzat so varvarski jazik i nivniot karakter slici na zemjodelski" (Соrrеѕроndаnсе de Niciphore Gregoras 33; ГИБИ, ХI, 150).

Јас не сум Струмјанин,јас сум Брсјак татко ми е од Прилеп

ink напиша:
Колко п'ти трјабва да се каже за да се разбере.Татарите в Б'лгарија с'штествуваха до Х век.След това нај-много са славјаните и технијат език се налага сред пра-б'лгарите и траките.Както става сега с Албанците в Македонија.След години македонскијат език ште изчезне малко по-малко и ште се използва предимно албанскија.Нека да не забравјаме,че Кнјаз Борис І даде благословија на учениците на Кирил и Мутодиј-Наум,Сава и Ангелариј да творјат в Охрид(тогава в територијата на Б'лгарија).Без да разреши Борис,никој нјамаше да твори в Охрид.Без да даде пари Борис І и Симеон Велики за манастири и книжнина нјамаше да има славјанска писменност,нјамаше да има толкова манастири и ц'ркви в Охрид.Нјамаше да може да се служи на славјански език в ц'рквите,заштото именно Б'лгарија извојува признаването на славјанскија език за богусложение.
Славјанскија език се нарежда трети след старогр'цкија и латинскија в ц'рквите
. Чакам нјакој да ми изброи 11 македнски царе.

ако хан Омуртаг и неговиот син хан Аспарух биле татари а вие ги присвојувате како свои знаци и вие сте татари .

не се грижи македонско име нема да загине а ни јазик.

граделе цркви манастири и давале пари не само бугарите , туку и србите и грците се со цел да се присвои македонскиот народ како свој.

кажи ми колку денеска познаваш лица кој се викаат Омуртаг ?

Омуртаг не е син на Аспарух.Нши не си присвојаваме никој,заштото почитаме Аспарух и Кубрат за с'здатели на тази д'ржава.В'преки,че сме славјание,ние нјама да забравим кој е с'здал д'ржавата ни.В 680 славјаните са нјамали своја д'ржава.И преди това с'што са нјамали.Ние,днешните б'лгари нјамаме ништо обшто с татарите.Не сме славјани и изповјадваме православието и пишем на кирилица.А относно ц'рквите в Македонија от б'лгарите,никој нито за миг не е мал намерение да притопјава хората там.Факт е че учениците на светие братја са покровителстванни от кнјаз Борис І.Давано им е пари за д амогат да превеждат книги на славјански,до обучават свештенници за православието и прочее.Така,че ние не сме крали ништо от никого.Нашата д'ржава е дала нај-много за славјанската писменност от всички славјански д'ржави.

ink напиша:
1.Омуртаг не е син на Аспарух.Нши не си присвојаваме никој,заштото почитаме Аспарух и Кубрат за с'здатели на тази д'ржава.В'преки,че сме славјание,ние нјама да забравим кој е с'здал д'ржавата ни.В 680 славјаните са нјамали своја д'ржава.И преди това с'што са нјамали.Ние,днешните б'лгари нјамаме ништо обшто с татарите.Не сме славјани и изповјадваме православието и пишем на кирилица.А относно ц'рквите в Македонија от б'лгарите,никој нито за миг не е мал намерение да притопјава хората там.Факт е че учениците на светие братја са покровителстванни от кнјаз Борис І.Давано им е пари за д амогат да превеждат книги на славјански,до обучават свештенници за православието и прочее.Така,че ние не сме крали ништо от никого.Нашата д'ржава е дала нај-много за славјанската писменност от всички славјански д'ржави.

1. тоа некогаш не сум го кажал.

хан Омуртаг не учествувал во создавање на бугарската држава , тој е само татко на хан Аспарух .

и не ми наброј колку познаваш лица што го носат името на вашиот бугарски цар (хан) Омуртаг

Избришани се денешните мислења напишани на бугарски. Според правилата, доколку сакате да партиципирате на форумов - мора да пишувате македонски.

Сега назад на темата, сите неврзани или не македонски коментари ќе бидат избришани.

Пириватри, С. Самуилова држава. Београд, 1997 г, САНУ

Tука нема ни еден Македонец..направил ги е за смев сите македонски псевдоисторичари од типот на Ташковки - платени Титови мекерета

Дали ja има преведена и издадена на македонски, хаха ? Знае ли некоj ?
Посочени са сите изворни документи.

Последна опомена пред БАН!
ПИШУВАЈ МАКЕДОНСКИ.

Taka e koga nedefiniran "Bugar" nudi politiziran Srbin (Pirivatric e srpski diplomat vo Grcija) kako avtortet. Pirivatric porano vo SANU se obide da diskutira i za vizantijskata tema Morava pa povtorno bese nokautiran. I pokraj upotrebata na pogrdnoto ime "bugarska" za Morava, Pirivatric gi narekuva "srpski zemji", no, cudo nevideno, Makedonija spored istata klasifikacija bila bugarska?!

Da povtoram kako nepobiten fakt deka ne postoi nitu eden izvoren dokument od celiot Sreden vek, vo koj Makedoncite se deklarirale kako Bugari! Isto taka ne postoi ni eden izvoren dokument od toa vreme vo koj pisuva deka Samoilovoto Carstvo se vikalo Bugarija. Samuil dosol na vlast po vostanieto sto bilo podignato bas vo Makedonija i upravo protiv bugaro-azijatskite carevi. Otkako dosol na vlast, Samuil kako osnovacki centar na svojata drzava ja postavil Makedonija, a ne Bugarija i prevzel drugi merki sto ja razlikuvale negovata drzava od prethodnoto Bugarsko Carstvo (hanstvo).

Tie klucni fakti Pirivatric gi prenebregnuva! A dali gi zema vo obzir opisite na vizantiskiot istoricar Nikifor Grigora pogore kade tocno se opisuva kade e Makedonija i se spomenuvaat Makedonci? Mislam ne, toa i negoviot mentor Ferjancic go prekjutuva kako vistinito... :-)))

да бе, пренебрегнува клучни факти, а кавханите Теодор и Дометиан са подробно опишани..платено бугарско мекере е овоj Србин..пишува и за некакви ичургу-боили во Самуловото царство..и слични глупости

Bre bre bre ova b'garcinjava mnogu se popalija be.Abe drugarce jas nesto da ti kazam.Ti tolku da bese siguren deka Samuil e Bugarin i spored tebe cel svet toa go znael ti nemase da dojdes na ovoj forum i da se raspravas so nas "makedonskite neznalici".Zatoa sakam jas ti mene da mi dades nekolku jaki fakti potkrepeni so izvori,a ne so vasite bugarski tolkuvanja.

ink напиша:
Охоооо и нјамаме историја?!? Измислена била б'лгарската историја?!?Да започвам ли да доказвам,че имаме и то завидна 1300 години,че ако не и повече?Само ште спомена нјаколко имена.
Кубрат,Аспарух,Тервел,Крум,Омуртаг,Борис І,Симеон Велики,Пет'р,Борис ІІ,Иван Асен,Иван Шишман и оште много,които нјама нужда да споменавам,заштото не ги знаете всичките.Като се замислја до тук са 11.И тези с'с сигурност са б'лгарски.Оште искате ли?Нужно ли е да прод'лжавам?ја сега нјакој от вас да ми изброи 11 македонски владетелја.

pa makedonskata drzava sozdadena e uste 7 vek pred nasata era a vasata drzava prv pat se spomenuva vo 8-9 vek od nasata era. i sega koj ima pogolema istorija? no ova se oficijalni fakti dodeka spored ponovite istrazuvanja i tvrdenja uste mnogu poodamna drevnite makedonci imale organizacija kako drzava.a pola od ovie misiri sto mi gi napisa ne vredat ni gram kolku perdika,aminta,aleksandar 1 filhelen i edni od najmoknite vladeteli za koi nekogas stanuvalo zbor filip 2 i ALEKSANDAR 3 MAKEDONSKI i da te podsetam togas makedonija se protegala do indija i toa e rekord po golemina na edna drzavna organizacija sto postoela do denes.Car Samoil isto taka moze u zub da gi stavi pola i poveke od tie misiri sto si gi napisal.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom