Македонскиот Цар Самоил

• Креатор на темата Креатор на темата Бат'Киро
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Cekaj, tie odat etapno. :lol: Oni pocnuvaat so grckite tezi za anticka Makedonija, no toa e vekje izliteno pa niv samo gi spomenuvaat "u prolaz". Potoa odime na srednovekovna Makedonija za koja tvrdat deka nemalo Makeodnci (uz naznaka deka Samoil e Bugarin :) ili ako imalo tie bile "regionalni". Otkoga kje im se pokazat istoriski izvori koi decidno spomenuvaat Makedonci, se prefrluvame na 18 i 19 vek na poznatite ekvilibristiki so terminot "Bugar". Tuka se e srpska i kominternovska rabota. :lol: Potoa odime na relativizacija na ulogata na Bugarija vo Vtora svetska vojna itn. itn. Ima tuka uste mnogu pod"argumenti", ama tolku se glupi i dosadni sto sega pocnavme samo da im gledame seir.

"Аз смјатам, че всички апостоли изпратени от С'рбија, Б'лгарија, Г'рција и другаде, са чужди агенти. Ние сме македонци; може нјакој да симпатизира на с'рбите, други на г'рците, б'лгарите и т.н., но това не ни ангажира да предаваме нашите народни интереси на тија на които симпатизираме ... Македонија не е нито ср'бска, нито гр'цка, нито б'лгарска." - Dimitar Rusinski.

[quote="nitkov]

(закон) часног и христољубивог македонског цара стефана, српског, бугарског, мађарског, далматинског, арбанаског, влашког и независног владара других регија и земаља....

да, да, немало македонска круна. бе много си смјешна, много....
једини начин да се неко прогласи царем био је да узме круну бившег царства са територија на којем влада. стефан душан је узео самуилову круну и постао македонски цар, баш као што је и самуило узео бугарску круну и постао бугарски цар.[/quote]

Според Нитков :

1. самуило узео бугарску круну и постао бугарски цар /OK/
2.стефан душан је узео самуилову круну и постао македонски цар !

демек, круната на Самуил е бугарска, а Душан е земал круната на Самуил /бугарската круна/ и станал македонски цар ! това е абсурд, Нитков

А каква е била круната на победениот од Стефан Душан бугарски цар Михаил Шишман ?

"македонског цара стефана .. и независног владара других регија и земаља.."
нарек'л се е по името на териториите, коишто владее..това е јасно

Круната се дава од патриарх на царот. От кој патриарх е дадена "македонската" круна на Стефан Душан ?

Зборовите "бугарски", "бугари" си имат точно значение за националност и по византијско и по турско време, не ми збори дека Турците са били толку глупави та да не знајат какви народи е имало во нивната империја.
Византијците са правили разлика мегу Бугари и Срби, па дури и мегу Срби и Хрвати уште од 9 век

Нитков, византија в 12 век е една многонационална страна, в којато живејат поне 20 -30 омешани етнически групи. Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р, не знам што мораш да ми докажеш с това
all_salonikapeople_speek_clear_slavic.jpg

Не си ми отговорил на прашането:
Ако Самуил е македонски цар и враг на Византија, то какви са тиа
македонски фестивали в'в византијскија град Солун в 12 век?

-------------------------------------------------------------------------------------
...Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р, не знам што мораш да ми докажеш с това...
-------------------------------------------------------------------------------------

Ti znaesh bidejkji beshe tamu vo toa vreme. :roll: Ili onaka po inercija kazhuvas? :lol:

Se raboti za sudir na dve makedonski dinastii. Ednata e vo funkcija na Vizantiskata Imperija koja saka da ja povrati vlasta nad cel Ilirik. Drugata saka da se proshiri se do Solun, no bidejkji Vizantija e pojaka, se proshirtuva na sever do Dalmacija. I vo medjuvreme vodat vojni dodeka ednata ne ja pobedi drugata.

Nishto nevideno, i porano dve drugi makedonski dinastii vojuvale - Seleukidite i Ptolomeite.

Мисирка, би ли посочил от кој средновековен изворен документ се знае, че династијата на Самуил е "македонска".
Досештам се, че не е е от битолскија надпис...ама от кој може да е ?

Vidi "Zografska istorija" od Otec Spiridon. :-))) I potoa vednash javi na centralata vo Sofija za da ve instruiraat so kakvi frazi da napadjate. Nikolaj ne znae vekje od koj agol da trgne.

"В противовес на Екзархијата и нејните домогванија, в противовес на домогванијата на всички други чуждестранни пропаганди, преследвашти... разпок'сването на Македонија...издигнаха самостојателни цели на движението - образуване от Македонија на самостојателна област с'с свое автономно управление ...п'рвоапостолите дадоха јасно да се разбере от всички, че Организацијата ште служи само на Македонија и на никоја друга д'ржава. Македонската д'ржава нјама да принадлежи ни на Б'лгарија, ни на С'рбија, нито на Г'рција, а ште принадлежи само на македонците, като цјало. И от там лозунга: ”Македонија само на македонците!” В името на тези исканија Организацијата призоваваше к'м борба целокупното македонско население”.

katia напиша:
Според Нитков :

1. самуило узео бугарску круну и постао бугарски цар /OK/
2.стефан душан је узео самуилову круну и постао македонски цар !

демек, круната на Самуил е бугарска, а Душан е земал круната на Самуил /бугарската круна/ и станал македонски цар ! това е абсурд, Нитков

није апсурд! самуило је морао узети бугарску круну да би се прогласио царем јер је бивше царство са тих простора било бугарско. стефан душан је морао узети самуилову круну да би постао цар, а назван је македонским царем јер је самуилово царство било македонско. зар ја пишем на кинеском језику да ме не можеш разумјети? уосталом, већ ти два пута постам слике софијског и равначког преписа душанова законика. тамо лијепо пише македонски цар. да нећеш можда да кажеш да су то фалсификати?

katia напиша:
А каква е била круната на победениот од Стефан Душан бугарски цар Михаил Шишман ?

не знам каква врска има тоа со самуил. ватс д поинт?

katia напиша:
"македонског цара стефана .. и независног владара других регија и земаља.."
нарек'л се е по името на териториите, коишто владее..това е јасно

да, у праву си, то ти цијело вријеме говорим. круна нема везе са националности. нити је душан био македонац, нити је самуил био бугарин.

katia напиша:
Круната се дава од патриарх на царот. От кој патриарх е дадена "македонската" круна на Стефан Душан ?

од српски и од бугарски (мислим да се звао симеон) заједно.

katia напиша:
Зборовите "бугарски", "бугари" си имат точно значение за националност и по византијско и по турско време, не ми збори дека Турците са били толку глупави та да не знајат какви народи е имало во нивната империја.
Византијците са правили разлика мегу Бугари и Срби, па дури и мегу Срби и Хрвати уште од 9 век
није истина, ти се правиш луда, навео сам ти "милион" примјера да збор "vulgari" није означавао бугарску националност. немој ми рећи да то ниси видјела. хајде ми дај неки доказ да је у византијско вријеме збор vulgari означавао националност. много сакам да видим тоа.
што се тиче турака, они нису водили никакву евиденцију о националној припадности народа у отоманском царству јер њима то није било важно. њима је једино била битна религија. тако су за њих сви православни под јурисдикцијом грчке патријаршије били грци. што, наравно, није истина. било је и македонаца и бугара и влаха под јурисдикцијом грчке цркве. могу ти навести и примјер босне, одакле ја долазим. наиме, тадашње муслиманско становништво је евидентирано под турци, што ни у којем случају не одговара истини, у босни турака нема. исто тако за вријеме отоманског царства, термини "бугарин" и "грк" нису имали никакво национално значење већ су представљали одређене социокултурне категорије:

During the Ottoman period, therefore, terms like "Bulgarian" and "Greek" were not used to designate different ethnic or national groups; they were used to designate different sociocultural categories in what Hechter (1978) has called a system of "cultural division of labour." In this system of ethnic stratification the process of upward social mobility by which a Slavic-speaking peasant or a Vlach-speaking shepherd entered the merchant class was indistinguishable from the process of Hellenization." When a farmer or a shepherd became a merchant, he was no longer a "Bulgarian" or a "Vlach"; he became a "Greek". During this time ethnicity was "the modality in which class [was] lived" (Hall et al. 1978:394).

овај цитат сам већ постао, али ти га или не видиш или се правиш луда.
да резимирамо...самуил је био македонски цар, а његова држава је, по ријечима острогорског, највећег бизантолога свих времена, била моћно македонско царство

много те воли и љуби твојот босанац :wink:

nikolai dimov напиша:
Нитков, византија в 12 век е една многонационална страна, в којато живејат поне 20 -30 омешани етнически групи.
Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р, не знам што мораш да ми докажеш с това

Не си ми отговорил на прашането:

са том сликом ти доказујем да је солун славјански, тј. македонски. фино пише да "да сви солуњани говоре чисто словенски".

nikolai dimov напиша:

македонци су живјели и у солуну, солун и јести македонски град. ти очигледно желиш рећи да, ако је самуилово царство било македонско (а било је) немогуће је да у солуну живе македонци пошто солун није припадао самуиловом царству већ византији. па зар није и сам бизантски цар василије македонац?

nikolai dimov напиша:
Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р, не знам што мораш да ми докажеш с това

1185

"Woe, woe, the city of Salonika is captured, I say, the metropolis of the Macedonians." Ephraimi Chronologici caesares; Ed. J.P. Migne - PG 143 , Paris 1891, p.198.

море, не лупај глупости.....1185. солун је метропола македонаца, а ти кажеш да никад није био македонски осим за вријеме александра.

krakra напиша:

битолски натпис је исто што и воденски-фалсификовано смеће. сви ти натписи су писани истим језичним стилом и истом формом.
ево једно хипотетичко прашање...ако је самуило заиста био бугарин, зашто је онда то било потребно "доказивати" фалсификатима? зашто једноставно не говорити истину? :wink:

са том сликом ти доказујем да је солун славјански, тј. македонски. фино пише да "да сви солуњани говоре чисто словенски".
Да, в Солун са живјали много славјани, дори в 19 век ако не се л'жа,
е имало 3 б'лгарски училишта в града и нито едно македонско. Какво ти казва това?
Но Солун никога не е бил част от нјакоја б'лгарска д'ржава, нито п'к
е бил част от нјакоја хипотетична македонска д'ржава.Или?
nikolai dimov напиша:
Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р

1185

"Woe, woe, the city of Salonika is captured, I say, the metropolis of the Macedonians." Ephraimi Chronologici caesares; Ed. J.P. Migne - PG 143 , Paris 1891, p.198.

море, не лупај глупости.....1185. солун је метропола македонаца, а ти кажеш да никад није био македонски осим за вријеме александра.
[/quote]
А би ли ми посочил на која македонска д'ржава е бил метропола Солун в 1185?? В 1185 година не с'штествува македонска д'ржава.Или?
Какво ти казва това?

па зар није и сам бизантски цар василије македонац?

Нитков, това че Василиј бил от македонската династија с'всем не го прави македонец - приписваш на едно географско определение етнически характер. Поздрав.

nikolai dimov напиша:
Да, в Солун са живјали много славјани, дори в 19 век ако не се л'жа,
е имало 3 б'лгарски училишта в града и нито едно македонско. Какво ти казва това?

лол , од каде инфо дека во Солун имало 3 бугарски училишта , а ни едно Македонско ? ? :P

а Нитков добро ти рече за кој период ти кажува , а тоа не е 19 век

...това че Василиј бил от македонската династија с'всем не го прави македонец - приписваш на едно географско определение етнически характер.

Tatar, povtorno e vreme za "reality check"! Ne li gledash deka lichish na majmun zaradi takvite tvoi prethodni izjavi za "geografsko, ne etnicko opredelenie" koi gi pobivme so barem 5 srednovekovni izvori?!

Vo 10. vek, Konstantin VII Profirogenit, koj opisuvajkji gi "Slovenite" od temata Strimon, gi spomnuva i Makedoncite shto ja naseluvaat taa tema i go naseluvaat regionot. Profirogenit ne veli Strimjani, ako vekje "geografski" bi gi obelezhil lugeto shto ziveat tamu, tuku bash MAKEDONCI! Znaci etnonimot Makeodnci se upotrebuva za lugje i nadvor od temata Makedonija.

Solun od sekogas bil Makedonski grad i nikakov drug - FAKT! Vasil II Makedonski e Makedonec, so poteklo od temata Makedonija kjade shto mnogu Makedonci bile iseleni. Srednovekovniot istoricar Mihail Psel pishiva deka vo Vizantija imalo i makedionska politicka partija vo 11 vek predvodena od Lav-Makedonecot.

Dosta ti beshe, ajde sega na oranje.

P.S. Vo Solun nemalo Bugari, no zatoa pak imalo bugarski Egtzarhiski ucilishta! :lol: I se ushte se zanesuvaat deka Bugarite se "Sloveni". :shock: :lol: :lol:

nitkov напиша:
krakra напиша:

битолски натпис је исто што и воденски-фалсификовано смеће. сви ти натписи су писани истим језичним стилом и истом формом.
ево једно хипотетичко прашање...ако је самуило заиста био бугарин, зашто је онда то било потребно "доказивати" фалсификатима? зашто једноставно не говорити истину? :wink:

да, ама не. разликата между битолскија и воденскија надпис е точно в стила и правописа. срешту битолскија надпис нјама аргументи и затова се обавјава за фалшификат.

Воденскија е писан нај-веројатно през 19 век и този којто го е писал, е знаел че Самуил е б'лгарски цар. Писан е от нјакој в Егејска Македонија, којто тогава е знаел историческата истина за Самуил.

Misirkov напиша:
Solun od sekogas bil Makedonski grad i nikakov drug - FAKT!

Мисирка, мислам дека е време за малко "reality check".
Между 14 и 20 век Солун се намира в Османската Империја -Факт!
В 1185 Солун се намира в Римската империја - Факт.
Би ли ми казал, кога Солун се е намирал в границите на нјакоја от ваште хипотетични македонски д'ржави?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom