на Nikolai Dimov не му текна да напише нешто повеќе 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
katia напиша:Според Нитков :
1. самуило узео бугарску круну и постао бугарски цар /OK/
2.стефан душан је узео самуилову круну и постао македонски цар !
демек, круната на Самуил е бугарска, а Душан е земал круната на Самуил /бугарската круна/ и станал македонски цар ! това е абсурд, Нитков
katia напиша:А каква е била круната на победениот од Стефан Душан бугарски цар Михаил Шишман ?
katia напиша:"македонског цара стефана .. и независног владара других регија и земаља.."
нарек'л се е по името на териториите, коишто владее..това е јасно
katia напиша:Круната се дава од патриарх на царот. От кој патриарх е дадена "македонската" круна на Стефан Душан ?
није истина, ти се правиш луда, навео сам ти "милион" примјера да збор "vulgari" није означавао бугарску националност. немој ми рећи да то ниси видјела. хајде ми дај неки доказ да је у византијско вријеме збор vulgari означавао националност. много сакам да видим тоа.katia напиша:Зборовите "бугарски", "бугари" си имат точно значение за националност и по византијско и по турско време, не ми збори дека Турците са били толку глупави та да не знајат какви народи е имало во нивната империја.
Византијците са правили разлика мегу Бугари и Срби, па дури и мегу Срби и Хрвати уште од 9 век
nikolai dimov напиша:Нитков, византија в 12 век е една многонационална страна, в којато живејат поне 20 -30 омешани етнически групи.
Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р, не знам што мораш да ми докажеш с това
![]()
Не си ми отговорил на прашането:
Ако Самуил е македонски цар и враг на Византија, то какви са тиа
македонски фестивали в'в византијскија град Солун в 12 век?
nikolai dimov напиша:Ако Самуил е македонски цар и враг на Византија, то какви са тиа
македонски фестивали в'в византијскија град Солун в 12 век?
nikolai dimov напиша:Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р, не знам што мораш да ми докажеш с това
krakra напиша:Досештам се, че не е е от битолскија надпис...ама от кој може да е ?
Да, в Солун са живјали много славјани, дори в 19 век ако не се л'жа,![]()
са том сликом ти доказујем да је солун славјански, тј. македонски. фино пише да "да сви солуњани говоре чисто словенски".
[/quote]nikolai dimov напиша:Солун никога не е бил македонски, освен по времето на Александ'р
1185
"Woe, woe, the city of Salonika is captured, I say, the metropolis of the Macedonians." Ephraimi Chronologici caesares; Ed. J.P. Migne - PG 143 , Paris 1891, p.198.
море, не лупај глупости.....1185. солун је метропола македонаца, а ти кажеш да никад није био македонски осим за вријеме александра.
па зар није и сам бизантски цар василије македонац?
nikolai dimov напиша:Да, в Солун са живјали много славјани, дори в 19 век ако не се л'жа,
е имало 3 б'лгарски училишта в града и нито едно македонско. Какво ти казва това?
nitkov напиша:krakra напиша:Досештам се, че не е е от битолскија надпис...ама от кој може да е ?
битолски натпис је исто што и воденски-фалсификовано смеће. сви ти натписи су писани истим језичним стилом и истом формом.
ево једно хипотетичко прашање...ако је самуило заиста био бугарин, зашто је онда то било потребно "доказивати" фалсификатима? зашто једноставно не говорити истину? :wink:
Misirkov напиша:Solun od sekogas bil Makedonski grad i nikakov drug - FAKT!