Македонски бугари, прашање до нив...

Статус
Затворена за нови мислења.
А јаничарите, кој ги е.е , имун сум на нивното величање на туѓи држави. Ако се горди Бугари, нека одат во Бугарија да живеат, нека паламудат таму колку Македонија е Бугарска, нека не остават да си ја тераме живеачката овде.

Чакај, чакај, как така да си ходјат? РМакедонија е тјахната родина.
Значи даден егејски македонец ако каже публично на г'рците - аз с'м македонец, а не гр'к, значи "нека одат во Скопja да живеат, нека паламудат таму колку Елада е Скопска". Така ли?

поентата е што неки овде во нашата државичка - што имаат имаат доста заради колишта или шопинг си го дадоа газето под "ќирија" или се побугарчија ! - тие ги плукаме моментално !

ама това опира до личен избор, до freedom of personal choice. Хората могат да гласуват с р'це, на избори, ала могат да гласуват и с крака и да искат да се приобштјат (придружат) к'м друго обштество и да ходјат да живејат другаде (myself included). Не може да трепете или преследвате хора заради това!

поентата е дали ти ќе плукаше бугари ако земаја романски , гејски , турско пасоши ?

не, би ми било непријатно, но не бих 'плјукал' ако вземаха рум'нски, турски пасоши (както много имат). И второ не, не това е поентата! Поентата не са б'лгарските пасоши, ами МАКЕДОНСКИТЕ! Там е проблема, там е вашија проблем. Европа не ги иска всички вас, с вашите македонски паспорти! Зашто? - това е големија в'прос, и аз с'м писал тука зашто, ама това е за друга тема..

Jebote Bugar vi otvara ochi ... :uvo:

Pa tie be pasosi nikoj ne gi dava bez pari na angro sto mislite idete Vie na soping u Sofija i te tegnat na ulica za rakav i ti vikaat iskash pasaport ?

3 do 4 god se ceka takov pasos ako e legalna procedura i cini od 500 do 1500 evra ako e za pobrzo...

I vikate tie sto se za soping ...sto kupuvaat koli... sto ne skrshite nekoj Bugarski dzip na tie ... ajde be Tarzani ...ili ke ostane samo na kolnenje i plukanje ?

More Bugarite zapnale da ne asimiliraat,so site sili ne napagjaat,sega ke ni gi pushtat i zenite da ne zavedat,sekogash zenite vo spionazata bile pouspeshni od mazite?!

Се извинувам за касниот одговор , ама дури сега завршив работа. На Винстон да му кажам како стојат работите со поканата - се праќа покана од овде дека некој те кани да му дојдеш на гости за две недели или месец и тоа дека те кани гарантира дека ке ги плати сите евентуални трошкови за тебе кога ке бидеш овде. Со овој документ одиш во Ук амбасадата и кајуваш дека сакаш да одиш на гости да си го видиш другарот. во 99 посто од случеите добиваш туристичка виза бидејки те кани Ук државјанин. Од кога ке дојдеш тука си барааш работа на црно и толку. Дури јас немам право на легална работа .
На тоа дека беше кажал дека е лага че не можеш да се откажеш од Бг државјанство ке му кажам каква е процедурата. За да се откажеш мора да упатиш писмено баране до председателот на државата и да чекаш тој да го одобри тоа. А шансите ти се помалце од еден посто. таму на сајтот дека беше псотирал се гледа дека нема на никој издадено отказ на државјанство во последните неколку недели.
А на Бугарите што плукат по мене во форумот сакам да им порачам да го проголтат фактт дека и во Бугарија има Македонци. Тие најмногу ги боли од мене зошто според нивната Бугарска теза Македонците са измислени и создадени од Србите , па сега јас им се трн во очи , бидејки Срби во Пиринска Македонија нема . Затоа ги боли толко , ама сакам да им кажаам да користат Вазелин и да се навикнат. :vozbud::vozbud::vozbud:

Се извинувам за касниот одговор , ама дури сега завршив работа. На Винстон да му кажам како стојат работите со поканата - се праќа покана од овде дека некој те кани да му дојдеш на гости за две недели или месец и тоа дека те кани гарантира дека ке ги плати сите евентуални трошкови за тебе кога ке бидеш овде. Со овој документ одиш во Ук амбасадата и кајуваш дека сакаш да одиш на гости да си го видиш другарот. во 99 посто од случеите добиваш туристичка виза бидејки те кани Ук државјанин. Од кога ке дојдеш тука си барааш работа на црно и толку. Дури јас немам право на легална работа . . :vozbud::vozbud::vozbud:

A prijatele da te prasam sea :

1. ti koa ke ostanes na crno i koga ke te snema... drzavata ne go globi posle toj od UK ????

2. moze nevraboten da dobie turisticka viza za UK ????

Jas kolku znam ne prijatel sveti prijatel bidi ti ako ne si vraboten nema vlez vo UK ... al ajde te molam daj nekoj primer sto kako ste povikale nekoj od Makedonija na ovoj nacin ???

3. Ako moze ni kazes kolku e saatnica minimum na crno i kakva rabota se naoga na crno eve da ne se zaebe nekoj otide misli med i melko ima i posle place ko malo dete tamu ako e na crno ...

Fala sfati go postot dobronameren samo me interesira info :smir:

Ajde da najdeme alternativa lugeto da ne zimaat Bugarski pasosi

Факт е дека и егзархијата и патријаршијата купувале свои членови.Има голем број македонци во костурско кои се приклучиле на патријаршијата.А зошто им се приклучиле на грците.Затоа што биле убави,говореле ист јазик,се идентификувале со нив...не бе дечко.

Не, Комита. Let us get the facts straight. Да вземем като пример костурските селјани. Те до 1767 г. са си били под Охридската архиепископија. Каква ти патриаршија, какви пет лева... После патриаршијата завзема властта от Цариград. Питани ли са били тези селјани дали ја сакат патриаршијата? - Не. Давала ли е патриаршијата пари на селјаните за да гласуват за неја? - Не, и не ги е питала какво те искат.

И какво стана с твоја аргумент, нешто се изгуби логиката?... Не може да сравнјавате apples and oranges, патриаршијата и екзархијата. За екзархијата турците са искали избори и 2/3 мнозинство на христијаните да се придружат к'м неја. Патриаршијата може да се сравни знаеш ли с какво? - С една "ц'рква" по-близо до ваша милост, дето комунистите ја направиха между 1959-1967 г. Сетете се к'де това..

Парата и материјалните добивки го правеле тоа.Истото го правела и вашата егзархија,а подоцна и српската црква.

Ихх...кој крај да го фатам сега:toe:.Абе не пишувајте бе "браќа" бугари!Јас не ве мрзам,меѓутоа никогаш нема да прифатам да бидам брат со луѓе кои од векови сакаат да ме асимилираат,со луѓе кои ни зедоа територија со балканските војни,со луѓе кои ни беа непријател во втората светска војна...Како да бидам "брат" со некој таков.Па дај те бе бугари бркајте работа,не ми продавајте памет.Јас студирам во оваа држава,ќе завршам овде,ќе придонесувам за Македонија,не таа за мене...после дождот,секогаш доаѓа сонце...
Не го валкајте и она што е чесно македонско останато

Се извинувам за касниот одговор , ама дури сега завршив работа. На Винстон да му кажам како стојат работите со поканата - се праќа покана од овде дека некој те кани да му дојдеш на гости за две недели или месец и тоа дека те кани гарантира дека ке ги плати сите евентуални трошкови за тебе кога ке бидеш овде. Со овој документ одиш во Ук амбасадата и кајуваш дека сакаш да одиш на гости да си го видиш другарот. во 99 посто од случеите добиваш туристичка виза бидејки те кани Ук државјанин. Од кога ке дојдеш тука си барааш работа на црно и толку. Дури јас немам право на легална работа .

позволете и аз да се намесја, т'ј като имам опит в това отношение с non-EU citizens. Пресен, отпреди 2-3 месеца: За туристическа виза освен писмена покана искаха и други документи от мене. Пратих моите банкови statements, оригиналните, за последните 6 месеца (мај и 3 са достат'чни, но за всеки случај пратих 6), както и толкова monthly pay slips (за заплатите ми). (На работа с'м си легално от нач. на 2001 година, а от 2005 с'м и permanent resident, with indefinite leave to remain in the UK. Но искаха и фотокопие от паспорта ми.) В поканата сложих декларација, че имам sufficient funds, че поемам всички разходи (трошкови) и че нито посетителја, нито аз ште recourse to public funds. Всичко пратих, само дето mortgage certificate-a не го пратих.

Какво станало в англијското консулство? - Те само погледнали мојата покана, слабо ги заинтересувала. Искали нај-много свидетелство от местоработата на апликанта - че има работа, колко получава. Това е нај-важното. Без него даже отказали да приемат документите.

На тоа дека беше кажал дека е лага че не можеш да се откажеш од Бг државјанство ке му кажам каква е процедурата. За да се откажеш мора да упатиш писмено баране до председателот на државата и да чекаш тој да го одобри тоа. А шансите ти се помалце од еден посто. таму на сајтот дека беше псотирал се гледа дека нема на никој издадено отказ на државјанство во последните неколку недели.
А на Бугарите што плукат по мене во форумот сакам да им порачам да го проголтат фактт дека и во Бугарија има Македонци. Тие најмногу ги боли од мене зошто според нивната Бугарска теза Македонците са измислени и создадени од Србите , па сега јас им се трн во очи , бидејки Срби во Пиринска Македонија нема . Затоа ги боли толко , ама сакам да им кажаам да користат Вазелин и да се навикнат. :vozbud::vozbud::vozbud:

Се извинувам за касниот одговор , ама дури понегогаш зборуват поенти дека сапробугарски,кога е вопрос за вистината :

http://www.pogledi.co.yu/100godina/sc.php

"....Много мање упућени знају да је МВРО (ВМРО) била искључиво бугарска организација. .............."

"...........У времену од 1890. до 1893. године, Бугари су са својим комитским четама предузимали неке акције у Македонији, али те спорадичне акције нису дале очекивани резултат, па су неколико Бугара (Д. Грујев, Г. Делчев, Хр. Матов, Д. Татаров и П. Тошев) основали 1893. године у Солуну већ помињану револуционарну МВРО (ВМРО), са циљем да се изборе за аутономију Македоније, а затим да је прикључе Бугарској. .......""Народној енциклопедији" у издању Библиографског завода у Загребу 1929. године, пише: "Бугарски четници и војводе прикупљали су за циљеве бугарске комитске организације и порез... Бугари су отпочели своје четничке акције у Македонији читаву деценију пре нас..." (Мисле ваљда на Србију.) Др Милош Московљевић у "Речнику савременог српско-хрватског књижевног језика", Београд 1964\66. године, каже: "Четник, добровољац у саставу нередовних оружаних чета, које су се бориле пре Балканских ратова за ослобођење од Турака... Комита, српски или бугарски четник, који се у некадашњој европској Турској борио за ослобођење. Синоним - комита. Четништво, комитски покрет за ослобођење од Турака"................

A be tatarista, pak pocnavte da se kotite so juzeri za da truete ovdeka!

A be tatarista, pak pocnavte da se kotite so juzeri za da truete ovdeka!
Па тоа е..Заврши летото, им заврши одморот,собраја парица од голден песоците и ред други дестинации,и сега добија нови задачи на форумов и на целиот сајбер простор..:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom