Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Не го разбирам тој мазохизам: СТБ веќе две години нема исплатено ни денар дивиденда кога имаше најголеми очекувања за тоа. Не се знае ни дали воопшто ќе исплати доколку почнат загуби и забрани поради кризата, но акционерите имаат и натаму верба во грчките апаши повеќе него во Господа

Не го разбирам тој мазохизам: СТБ веќе две години нема исплатено ни денар дивиденда кога имаше најголеми очекувања за тоа. Не се знае ни дали воопшто ќе исплати доколку почнат загуби и забрани поради кризата, но акционерите имаат и натаму верба во грчките апаши повеќе него во Господа
Што мешаш верба и господ сега? Мислиш грците не сакаат дивиденда?

Па па па..
Редици и редици за гориво плус, па залихи се полнат, се троши бензини како никогаш до сега, се полнат државните резерви... ќе биде интересна 2022, едвај чекам да ја видам статистиката на крајот од годината. Лани ми се чини беше 70% од увозот беше на ОКТА, со цениве и предизвиците ништо чудно да ја зголемат на 85%...

Инаку исто како што пишав пред недела дена, еве сега и се оствари, државата може да си ги намали нивните маржи (даноци) кој ја формираат крајната цена, но не и на приватниот сектор.

Еве како изгледаа тоа сликовито, да видиме колку мрсна година ќе има...

20220307_221138.jpg

Пак ќе кажам енерџи ис КИНГ, се гледа како се се врти околу дериватите!

Државата може да си ја намали или зголеми нивната маржа, а тоа само ќе се рефлектира кон крајниот потрошувач, како што и имаше случаеви порано

OKTA во МК сеуште не произведува, Хеленик за разлика буши и тоа на 7 блока моментално и 3 им се добиени лиценци и се во фаза на развој!!

Настрана производството кое не го разбираш, незнам колку си запознаен со трговијата со дериватите, таа се прави по специјални договори кој се временски врзани месечни, 3 месечни (најчести) и 6 месечни по однапред договорени цени и количини...
Количините што ОКТА ќе ги продава за месеците јан до мај, се најверојатно договорни во декември - така маржата ќе им порасне во поглед на порастот на цените.

Нај тазе пример ти е 2020, кога фјучерсите на ВТИ дојдоа до -30$ односно контракт холдерите плаќаа да за нњкој да им ги преземе контрактите бидејки во спротивно они требаа да ја преземат нафтата по тие договорени цени, а не беа спреми за тоа...

Другиот дел беше порастот во маржите споредено со користење на нафтовод и користење на цистерни .

Така да и те како следат златни денови за ОКТА

STB e novoto PKB, gi tovari dobivkite vo book i ne se zamara. Uste da si isplatat bonusi za dobro rabotenje i....ups :pos:

Svetskive berzi dlaboko vo zeleno .Valda utre ne ocekuva ubav rast
Автоматски споено мислење:

Barelot paga u momentov 110

Таман берзанските играчи изнакупуваа нафтни компании, а оно суровините паднаа

Зарем не заслужуваат бонус, СТБ и ПКБ, за таков перформанс на вака килав пазар како нашиот??

STB e novoto PKB, gi tovari dobivkite vo book i ne se zamara. Uste da si isplatat bonusi za dobro rabotenje i....ups :pos:

Denov pocnuva u zeleno .Aziskive berzi dlaboko vo zeleno

Barelot se stabilizira na 110

Svetskive berzi dlaboko vo zeleno .Valda utre ne ocekuva ubav rast

Barelot paga u momentov 110
Цело време сум на refresh. До кај е зеленото?

#за брат ми прашувам

Fcera bea i sabajlevo aziskite denes evropskite se u crveno ama fcera rastot im bese troduplo od denesniot pad

Citas post od vcera d komentiras denes

:)

Fcera bea i sabajlevo aziskite denes evropskite se u crveno ama fcera rastot im bese troduplo od denesniot pad

Citas post od vcera d komentiras denes

:)
Не бе бачко, сакам да ти воочам колку едноставното шо го гледаш е всушност прекомплицирано. ТТФ гасот падна oд 3700 на 1.627 (144 MW) ,струјата на HUPX од 540 на 307 а нафтата 128 на 116 и пак цела ЕУ ти е завиена во црвено (дреч, комплет). УСА вчера заврши со рели знаеќи денес дека ќе го јадат со CPI репортот сеа у 3 саат. МСЕ од трета страна ти е ниедна вера, како криптото нешо. Село гори баба се чешла. Македонскиов сентимент ни Џим Симонс не може да го пробие не па ти ф'черашен. :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom