Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
abe sho e so UNI ?? u rublji da ne drzat assets? :)
gleam i na MPT i OKTA u marzi im cepkale , dosta dinamicno se dvizat rabotive

Да имаше асална КХВ па да истражи дали имало фронтранинг, т.е. каква све екипа се натоварила со УНИ пред да почне Сава фондот да купува

Да имаше асална КХВ па да истражи дали имало фронтранинг, т.е. каква све екипа се натоварила со УНИ пред да почне Сава фондот да купува
Некое искуство со Fortrade mk

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Koga TNB treba da soopsti predlog odluki za sobranie ?
Site objavija KMB,ALK, i dr. ,TNB si molci,a isto i MPT.
Автоматски споено мислење:

Dali i voopsto planiraat dividenda ovie dve kompanii ????

Кој ми ги читал постовите, имал можност да направи фантастичнa капиталнa добивкa. Имено, акцијата која до сега се продаваше по 1.000 денари парче, на 9 месечниот извештај има направено околу 76.20 милиони денари добивка. Секогаш четвртиот квартал им е најдобар, па има шанси да стигнат со 80 или 90 милиони денари добивка оваа година.

Компанијата има вкупно 22.000 акции од кои 10% се веќе откупени сопствени акции. Така да добивката за оваа година ќе биде блиску 4.000 денари по акција. И да речиме дека сум бил скромен со преоценката дека може да оди на x10.

Не 80 или 90 милиони, туку факинг 106,2 милиони денари нето добивка. Тоа поделено со 20.000 акции кои се во сопстеност на акционерите излегува дека добивката е 5310 денари по акција. Се уште на последнта цена на тргување од 1000 денари произлегува дека p/e = 0,188, a p/b = 0,07 дури и пониско ако се земат во обзир ткупените сопствени акции. Ovo nema u Beogradu!

1647260145202.png

Не 80 или 90 милиони, туку факинг 106,2 милиони денари нето добивка. Тоа поделено со 20.000 акции кои се во сопстеност на акционерите излегува дека добивката е 5310 денари по акција. Се уште на последнта цена на тргување од 1000 денари произлегува дека p/e = 0,188, a p/b = 0,07 дури и пониско ако се земат во обзир ткупените сопствени акции. Ovo nema u Beogradu!

Прегледај го приврзокот 325114
Со толку мал број на акции делува како семејна компанија. Тешко да се влезе, уште потешко да се излезе. Не исплаќа дивиденда, нема тргување. Тоа значи дека нема начин како цената да и дојде во близина на реалната вредност на акцијата.

Акција од тој тип што долго ја гледав, а претпоставувам дека сите ја гледале во одреден момент, само што оваа дава дивиденда е БИМ, ама нема влегување во вакви компании.

Само како инфо за кредитирањето на банките.

Со толку мал број на акции делува како семејна компанија. Тешко да се влезе, уште потешко да се излезе. Не исплаќа дивиденда, нема тргување. Тоа значи дека нема начин како цената да и дојде во близина на реалната вредност на акцијата.

Акција од тој тип што долго ја гледав, а претпоставувам дека сите ја гледале во одреден момент, само што оваа дава дивиденда е БИМ, ама нема влегување во вакви компании.

Тешко е да се влезе. Затоа имам и пишувано коментари тука на форумов, дека ептен ми е мака, што во еден момент немав ликвидност, а 2-3 дена дремеа на продажна страна над 300 акции по цена од 1.000 денари. Од друга страна, не мислам дека од оваа акција тешко е да се излезе. Со овие резултати и показатели, во секое време ќе може да се продаде на цена од 1.000 - 5.000 денари по акција. За разлика од други компании, овде имам позитивно искуство со менаџментот, така да ќе видиме што носи времето.
Автоматски споено мислење:

Ретко ми е мака што не сум купил на Берза, пошо најчесто купувам ако има количина по добра цена од акциите кои ми влегле во селекција.

Многу ми е мака, што вчера поминаа 363 акции од TEHN (Технокомерц), или 1.65% од компанијата, а јас не сум купувачот.

Се уште оваа е истата цена по која директорите ги купуваа акциите од вработените. на p/e околу 1, и на p/b околу 0,1.

Една од акциите со можност да оди x10 на MSE.

П.С. Ако купувачот е некој од тука нека се пријави, да му честитаме.

Последно уредено:
Нема исприка за ПКБ со 25% послаб резултат од најковидосаната 2020 година. Тука ми цртавте инстринсик анализи и ме убедувавте дека акцијава е елдорадо со 4ка П/Е. Овој букот од 37к денари можете да си го урамите дома уше вечер.

#Испoлнувањето на финанскиот план за 2021 е извршен со 94,5% во делот на приходите од продажба и 71% во делот на добивката (n)??? (како овие у собрание пред ребаланс) :)

# Наредна година пак обновувајте флота за 34миљони

Последно уредено:
Нема исприка за ПКБ со 25% послаб резултат од најковидосаната 2020 година. Тука ми цртавте инстринсик анализи и ме убедувавте дека акцијава е елдорадо со 4ка П/Е. Овој букот од 37к денари можете да си го урамите дома уше вечер.

#Испoлнувањето на финанскиот план за 2021 е извршен со 94,5% во делот на приходите од продажба и 71% во делот на добивката (n)??? (како овие у собрание пред ребаланс) :)

# Наредна година пак обновувајте флота за 34миљони
kolku od ovie 80 miljoni ke si dodeli kutreto za nego, pitanje je sad!?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom