Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
СТБ е 1250+ моментално, над 30% раст, плус неколку дивиденди собрано попатно.
Проблемот е што тебе ти е криво што си продал на 900 денари и ги заглави парите по ЕУ авто загубари, па сега глумиш Калимеро.

Јас знам дека слаб си логика...
Со Дивиденди( една или две) + Со максимална цена + три од карти и пак немаш повеќе од 50% за 3 години . . .
За тоа време комерцијална банка направи 400% :D ...
Грими и Јас купувавме СТБ на 130, 180, 200 денари, а не на 950 :D :D . . .
Додека ние водевме битки за дивиденда и транспарентво работење . . . . ти за СТБ немаше чуено . . . Можеш и записниците од А.С. да ги прочиташ и нешто да научиш . . .

Престани да цензурираш, некој во тие постови вложил труд и таму има што да се научи . . .
Тоа што тебе не ти се бендисуваа некои ставови не значи дека имаш право на цензура . . .
Со тој пристап ги снема многу познати акционерски ликови кои ја познаваа материјата . . .

п.с.
Авто загубари ???? Ќе покаже времето исто како кај Стопанска . . . Пак ќе ти се смееме :D:D ...
Они се во НАТО и ЕУ, нема зима за нив ;)...

Благодарам за одговорот, Тендо.
Тогаш не ми е јасно зошто ТНБ порасна до 20000 во петокот, иако годишната беше задоволителна, ама до толку да порасне некако не ми оди во глава, па некој ако има разумно решение нека подели, ама не од типот дека сите чекаат диводенда од 2500+ денари....

Некој таа СТБ ја изнакупувал по 200 денари во 2012. и до 2016. кога достигнала 950 за 4 години заработил 375%, а потоа некој ја купил на 950 и во следните 4 години заработил со дивиденди околу 60%.

Меѓутоа, дури ни ова не ја отсликува вистинската разлика затоа што во првиот случај МБИ10 (ќоравата кокошка) пораснал за 0%, а во вториот за 200%! Се надевам дека сега ви е појасно зошто јас и други толку многу се ку.назиме колку многу сме подобри од просекот, а некои што фатиле некој денар у задните 5 години и си мислат дека се генијалци - се всушност полоши од просекот.

А она кога си влегол во Пекабеско пред 4 години и си направил НУЛА или МИНУС ако си останал до денес. Ова те прави исто генијалец нели?
Башка си МИНУС и ако гледаш по капитал на задржана добивка. Оти отидоа 100милиона кај дебелиот у награда.

Ah tvoive povrati shampionski, mozda nekoj od novive decki stvarno ke ti poveruva.
Ne ima nekoi odamna sto sme tuka,mozda i nekoj drug ke se seti.
Odamna beshe ama se sekjavam za STB deka iskoci na okulu 600 den.( pred kvantniot skok ,vo 2017 pocna da raste od okulu 600 na 900-950. do 2017 ne bila nikogas 950 den anyway)
Se sekjavam dobro poshto I togash imashe tantrum po forumive, smarashe dolgo vreme, vakvi bile ,takvi bile, ne trebala tolku da raste, menagmentot nesho ne ti se svidjal, subbordiran kredit imale sumnjiv nesho itn. Samo ne se sekjavam dali beshe tuka ili na moj novac.
posle toa si fati redot so pkb fala bogu se skrasi :lolzz:

На МојНовац некои од Хрватите беа умислиле којзнае зошто дека јас сум ги распродал акциите од СТБ за по 600 денари. Јас им понудив на тие двајца облог: да депонираме колкава сакаат кладбена сума кај некоја нивна брокерка за којашто се фалеа дека им давала доверливи инфромации, а јас ќе им платам авионска карта и хотел со 5 ѕвездички во Скопје и да отидеме да ја провериме мојата состојба во ЦДХВ на одредени датуми, со што би се проверило дали сум ги продал или не и победникот да го земе облогот. Нормално, какошто и се очекува од такви блеферски глуперди, никој не прифати.

Меѓутоа, одредени македонски глуперди помислиле дека хрватските глуперди биле у право, што резултира со истоветни тврдења на @Hub :lolzz: Пошо можеби некогаш некој што ги чита овие небулози ќе треба да ми довери пари на управување, ќе си го потврдам кредибилитетот и ќе постирам извод со продажните налози од СТБ.

Просто е неверојатно како човекот во буквално секоја ситуација си ја покажува неедуцираноста и одлепеноста од реалноста кајшто чистите факти ги негира само за да му се вклопат во замислата дека сум продал прерано или остварил помали профити. Такашто, @Hub, на 5-6 ситуации си ја покажа простотијата и малициозноста, а таа, како носот на Пинокио, им е видлива на сите освен на тебе. Петпати рипна, петпати се утепа бе! Уште колку пати треба да ти поставам огледало да си ја видиш својата глупост?? :tapp:

Screen Shot 2021-02-14 at 20.19.26.png

Пошо можеби некогаш некој што ги чита овие небулози ќе треба да ми довери пари на управување,
smeni terapija druze. jas da sum na tvoe mesto sam na sebe ne bi si doveril pari da gi zaglavam negde.
ke izvadel sostojba od cdhv za odredeni datumi :lolzz:.

Шо е работата со ЗКПО Зик Пелагонија ги барале акциите да ги купат на акционерите .акцијата ќод 3000 порасна на 4000 некој комплекс Александрија скопско поле Енерџи компании Камчев Панделески Самсонеко па Буре весник вика Заев нешто ,шое работата да ли некој знае ,Дали ке ги купват дали ке оди под стецај и дали ке расти на берза акцијата .?

Nema nisto novo sem sto se razburicka rabotava do daska i pocna krajna vojna boshko buha protiv eden kup germanci pa cekame buha da ja frli bombata i se da ide kako ona vo sjo i da zavrshi treta svetska vojna kaj sto tito i cento ke pravat novo zasedanie na asnom :)
Zik pleagonija i sbt ke bidat vo fokus ama najbitnoto e dali vmro ke ostane na vmrovcite ili ke zavrshi kako desna polutka na zaev ili ortodoksno vmro so hard kor sdsm ke pravat nova vlada ?
Nikoj ne veruvashe deka na kraj ke se raduva narodot ako se pomirat branko i micko :)

smeni terapija druze. jas da sum na tvoe mesto sam na sebe ne bi si doveril pari da gi zaglavam negde.
ke izvadel sostojba od cdhv za odredeni datumi :lolzz:.

Ти му викаш има проблем што ја негира реалноста и покажува елементарно незнаење, а он у следни два реда повторно негира реалност и прикажува елементарно незнаење :popce: Ме чуди како во блиското опкружување немаш никого што ќе те соочува со вакви работи и ќе ти го прсне меурот. Нејсе, низ постовите како на чинија има сервирано 7-8 вакви примери, па луѓе ќе си прочитаат и ќе си изведат заклучок кому колку му сече црпката.

Да не се замараме со фиктивни прерани продажби на акции, туку со една реална. Памтам дека Сава фондот имаше акции од ЗПКО, па се понадевав дека во новонастанатава ситуација конечно македонските идни пензионери ќе остварат посериозна капитална добивка, ама тие сепак ги продале пред Нова Година по 3.000.

Screen Shot 2021-02-15 at 08.58.31.png

Исто така, стара вест е дека распродавале и Алкалоид и Реплек, ама некако од тоа не се разви форумска дискусија пошо беше среде кризата, па може сега со студени глави да се проанализира

Благодарам за одговорот, Тендо.
Тогаш не ми е јасно зошто ТНБ порасна до 20000 во петокот, иако годишната беше задоволителна, ама до толку да порасне некако не ми оди во глава, па некој ако има разумно решение нека подели, ама не од типот дека сите чекаат диводенда од 2500+ денари....
Јас би го барал одговорот во зголемената побарувачка. Сведоци сме на голем раст на фондовската индустрија кај нас, а тие фондови треба некаде да ги пласираат средствата.Од друга страна бројот на висококвалитетни акции на МСЕ не е зголемен, а ТНБ според сигурност, ликвидност,транспарентност, корпоративна култура и принос е сигурно меѓу првите 2-3.
Простор за раст има ако се земат во предвид просечните П/Е и П/Б на МСЕ кој изнесуваат 12,6 и 1,5 додека пак кај ТНБ изнесуваат 9,95 и 1,25

Еј што доживеавме. Брокеров ми вика таргет за селл на банки во ЕУ пб над 0,6. Во златна Северна Македонија се трејдаат на пб 1,3 и се бара акција повеќе!

Што знам може стварно нашиве банкари се најпаметни? И можеби е можно во економија со -15% пад во Кв 2 да нема нефункционални кредити?

Македонија (Северна) и се’ е можно!

Јас би го барал одговорот во зголемената побарувачка. Сведоци сме на голем раст на фондовската индустрија кај нас, а тие фондови треба некаде да ги пласираат средствата.Од друга страна бројот на висококвалитетни акции на МСЕ не е зголемен, а ТНБ според сигурност, ликвидност,транспарентност, корпоративна култура и принос е сигурно меѓу првите 2-3.
Простор за раст има ако се земат во предвид просечните П/Е и П/Б на МСЕ кој изнесуваат 12,6 и 1,5 додека пак кај ТНБ изнесуваат 9,95 и 1,25

Да гледаа луѓе тие работи, немаше моментално една компанија што почнува на П и завршува на екабеско да се тргува по П/Е = 4,1 и П/Б = 0,41 :lolzz:

Индексот се пумпа до бесвест, тоа само слеп човек не може да го види:

Screen Shot 2021-02-15 at 13.17.18.png

Маркет и во СБТ и ЗПКО изгледа има вистина во муабетите за кавгата помеѓу сопствениците

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom