Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
На МКД добро би ѝ дошла конкретна шок терапија преку еден меѓународен валутен борд
Ова е колку да се каже нешто, Македонија има многу успешна монетарна политика и стабилен курс во текот на целото постоење на Денарот како валута.

Ne do tolku double face .... Ali vtor zolt za vlasta I sega imaat samo 6meseci za ispiracuvanje na vidlivi rezultati (kumuvanje suruvanje na abolicii pravna Drzava ekonomija) ...ako ima vidlivi rezultati vo sekoj pogled togas ili dobra pobeda ili totalen debakl... Na stand by naredni 3meseci.... Pa ili totalno povlekuvanje od se vo mkd ili upucuvanje do posleden denar na berza.... Sarlatenje narod ne prasta I tocno sekogas e vo pravo.... Opozicijata isto ima vreme da se prestruktuira inaku vakva kakva sto e copy paste na grujo ke ostane na ova nivo so plus osipuvanje na glasovi.....najboji varijanta e da pukne spregata sdsm-dui-drpmne....

На МКД добро би ѝ дошла конкретна шок терапија преку еден меѓународен валутен борд, експертска влада, вистинска либерализација на енергетиката (до ниво на граѓанска), финтеч секторот, легализација на лесни дроги, проституција и корупција (на соодветен начин, да, дури и тоа)... Просто, еден блицкриг против партократскиот рингишпил и менталитетот на клиентелистичка критика на сè што постои.

... и дигитализација (роботизација!) на управните постапки ...

Mene izborive mi izgledaat kako ramen danok ama kaj i da e ke se vrati po glava ovoj dodadeniot :)
Ne za dzabe kazale starite so sto se zanimavas toa ke te nickosa!!!

Изборите поминаа, шамари на сите страни, берзата тапа . . . вообичаено за неа во последните неколку месеци . . .
Следна пречка ДАТУМ :D:D:D.
Ќе има ДАТУМ за преговори со ЕУ, оној лани што го добивме :D:D:D???
Како ќе влијае датумот ако го добиеме, а како ако не го добиеме . . .
Германија технички неможе да ни додели датум, а Франција несака ни да чуе ;).
https://tv21.tv/mk/germanija-tehnic...i-osmani-ke-nastojuvame-s-do-posleden-moment/

Како јас гледам, загарантираниот Датум не бил така цврсто гарантиран . . .

Какви ли све експерти, политички полтрони полни со себе и партијата ги пумпаа лани очекувањата . . . . Има ли од оваа дистанца некој коментар??? Колку пораснаа акциите со промена на името, НАТО, ЕУ и ако добро ве разбрав лани сега ако не добиеме датум берзата ќе потоне ?????

Од толку голема еуфорија лани до ваква апатија последниве неколку месеци не ми е сфатливо . . .

p.s.
Јавно се извинувам што ја промашив КМБ. Ја проектирав на 100 евра, а стигна до 5700 денари . . . . Инаку прогнозата беше кажана кога КМБ беше под 4000 денари.

Дури и да добиеме датум за почеток на преговори со ЕУ, влезот би бил дури за 5-8 години. А за НАТО се славеше небаре сме влегле, а далеку сме барем година дена додека сите членки да го ратификуваат влезот во своите собранија. Турција дури најавува дека ќе не' блокира додека не ги испорачаме ѓуленистите...

Среќа во сета оваа несреќа е што економијата и на глобално и на локално ниво си гази, што би требало да се преслика во добри резултати, профити и валуации.

Nema vrska nasava berza so svetskata ekonomija tuku so lokalnata mentalna siromastija !!
KMB ne ste ja promasile taa sekako ke bide 6000 do kraj na godinata isto kako sto site banki ke si gazat zaradi uslovite koi sto drzavata slepo gi odobruva a e istata najgolem potrosuvac na evtini pari !!
ALK zapnaa da si ja dokupat a i fondovite kako sigurna akcija si ja preferiraat pa oteche nebare nekoj ke ja kupi po ovaa cena ????
MTUR sledi malku pogolem udar od pricina sto definitivno mora da se izvadat parite na sonce i da si ja dobie pravata vrednost !!
MPT ocigledno najdobro profitirase od promena na vlasta da zivee TELMA :)
I da ne go zaboravime GRAnit nasata gordost koja sto e povtorno vo sprega so drzavniot aparat bonus e KMB .
Ostanuva da vidime sto so OHB dividenda i TNB jas licno smetam deka ovie dve pozitivno ke ne iznenadat pa ocigledno nekoj znae poveke stedi na vreme da si dokupi na poevtinko ;)
A da iznenadwn sum sto sepak TTK si gazi na 1380 ocigledno nekoj doznal za prodazbata na 2000 denari isto tolku i od rigidniot odnos sprema UNI koja raboti kako mercedes a nema toa odraz na cenata na akcijata ?

Nema vrska nasava berza so svetskata ekonomija tuku so lokalnata mentalna siromastija !!
KMB ne ste ja promasile taa sekako ke bide 6000 do kraj na godinata isto kako sto site banki ke si gazat zaradi uslovite koi sto drzavata slepo gi odobruva a e istata najgolem potrosuvac na evtini pari !!
ALK zapnaa da si ja dokupat a i fondovite kako sigurna akcija si ja preferiraat pa oteche nebare nekoj ke ja kupi po ovaa cena ????
MTUR sledi malku pogolem udar od pricina sto definitivno mora da se izvadat parite na sonce i da si ja dobie pravata vrednost !!
MPT ocigledno najdobro profitirase od promena na vlasta da zivee TELMA :)
I da ne go zaboravime GRAnit nasata gordost koja sto e povtorno vo sprega so drzavniot aparat bonus e KMB .
Ostanuva da vidime sto so OHB dividenda i TNB jas licno smetam deka ovie dve pozitivno ke ne iznenadat pa ocigledno nekoj znae poveke stedi na vreme da si dokupi na poevtinko ;)
A da iznenadwn sum sto sepak TTK si gazi na 1380 ocigledno nekoj doznal za prodazbata na 2000 denari isto tolku i od rigidniot odnos sprema UNI koja raboti kako mercedes a nema toa odraz na cenata na akcijata ?
Не би рекол дека нема врска со глобалната економија МСЕ. Зошто во 2008/9 и 2012/13 колабираше МСЕ? Премногу е голема веројатноста да е не е чиста коинциденција.

Работи панелот на Е-ПДД за годишната даночна пријава и истата е генерирана на дел од луѓето. Може да си проверите со вашите податоци за најава.

Визуелно и практично панелот изгледа одлично, дури има и детален преглед [emoji106]

MSE e selska snaa sto samo zatoa sto e devojka moze da ja sporeduvame so drugite a i nie kako kraj na svetot malku poveke kasnime od tie sto gi komparirate !!
Kaj nas kamatite seuste pagaat kaj niv veke pocnaa da se kacuvaat ???
Kaj niv berzata pobudale po ekononskata kriza nie se usravme od sreka na 20% rast ???
I da ne e koincidencija i kaj nas se vika berza
so taa razlika sto prometot nas e kako samoposluga vo evropski grad :)

MSE e selska snaa sto samo zatoa sto e devojka moze da ja sporeduvame so drugite a i nie kako kraj na svetot malku poveke kasnime od tie sto gi komparirate !!
Kaj nas kamatite seuste pagaat kaj niv veke pocnaa da se kacuvaat ???
Kaj niv berzata pobudale po ekononskata kriza nie se usravme od sreka na 20% rast ???
I da ne e koincidencija i kaj nas se vika berza
so taa razlika sto prometot nas e kako samoposluga vo evropski grad :)
ОК завршен муабет, тураме клуч на темава и сите одиме на NYSE. Сега можеме...

Изборите поминаа, шамари на сите страни, берзата тапа . . . вообичаено за неа во последните неколку месеци . . .
Следна пречка ДАТУМ :D:D:D.
Ќе има ДАТУМ за преговори со ЕУ, оној лани што го добивме :D:D:D???
Како ќе влијае датумот ако го добиеме, а како ако не го добиеме . . .
Германија технички неможе да ни додели датум, а Франција несака ни да чуе ;).
https://tv21.tv/mk/germanija-tehnic...i-osmani-ke-nastojuvame-s-do-posleden-moment/

Како јас гледам, загарантираниот Датум не бил така цврсто гарантиран . . .

Какви ли све експерти, политички полтрони полни со себе и партијата ги пумпаа лани очекувањата . . . . Има ли од оваа дистанца некој коментар??? Колку пораснаа акциите со промена на името, НАТО, ЕУ и ако добро ве разбрав лани сега ако не добиеме датум берзата ќе потоне ?????

Од толку голема еуфорија лани до ваква апатија последниве неколку месеци не ми е сфатливо . . .

p.s.
Јавно се извинувам што ја промашив КМБ. Ја проектирав на 100 евра, а стигна до 5700 денари . . . . Инаку прогнозата беше кажана кога КМБ беше под 4000 денари.

150 евра ја проектираше до 2020 ако памтам убаво, али нема веза :) , иначе и тогаш беше ко сега 5200/5300 не беше испод 4000 ден.

А ако не добиеме датум нема да пропадне берзава ама ќе си стагнира уште една година, ко минатава.
Иначе у време на Грујо немавме ни датуми ни бутур ама се скоро дуплираше на година/две берзава. Сеа на толку курчење од властва-пепел, и економија и берза и инвестиции и просечна плата се е у стагнација/пад...

Ajde nemoj taka bitno oni ja primile porakata od narodot :) :) :)
Ne se ni svesni deka kaj i da e ne samo sto ke ja primat tuku i na glas ke im ja procitaat !!!
Na tolku jadenje gurabiii i falenje kako oni ja kacile platata nekako gi nema ni onoj retardiraniot a i site glavni za ekonomijava ?
Opnaa progresiven danok sega ni tie pari sto gi zemaa gi nema sto znaci dzaBe raduvanje plus pad na prosecna plata !!!
Ovie dve godini zemaa arac po firmi se napolni kasata si gi podelija parite sega ostana uste da gi obesime sto ne izlazaa za 5te miljardi sto ne gi vratija od lopovite !!!

150 евра ја проектираше до 2020 ако памтам убаво, али нема веза :) , иначе и тогаш беше ко сега 5200/5300 не беше испод 4000 ден.

А ако не добиеме датум нема да пропадне берзава ама ќе си стагнира уште една година, ко минатава.
Иначе у време на Грујо немавме ни датуми ни бутур ама се скоро дуплираше на година/две берзава. Сеа на толку курчење од властва-пепел, и економија и берза и инвестиции и просечна плата се е у стагнација/пад...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom