Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Кога процесот ќе приврши тогаш ќе се знае точно која е цената, дали ќе има денда и.т.н. . . . све мислам дека ќе има корекција на цена . . .
Мислеш дека после пола година или година дена Шпаркасе ќе каже понудата од пред година дена за 6300 не важи, сега сакаме да ја купеме за....Некако ми е несериозно кога Французите веќе се договориле

Go gledam Q1 na KMB i stvarno ne mi e jasno od kade toj optimizam

Falat 530M vs lani. Ako gledame trailing, zborime za pod 1,5 B PRED DANOK, znaci neto dobivka 1,2-1,3 B...ako ne iskrsne nekoja rezervacija vo megjuvreme.

Krediti namaleni, kamatni prilivi namaleni...prasanje dali i ovie proekcii ke se ostvarat.

A dogodina ke sledi rezervacija na 900M kredit kaj TPLF, koj ke potrae dur da se naplati, plus kamatnite prihodi ke prodolzat da pagjaat, posto politiziranata NBRM gi spusta referentnite nebare veke sme vlegle vo EU

Suma sumarum, momentalnata cena e previsoka. SELL

Оптимизмот е само заради тоа што банкава дава дивиденда, нема друг чинител за оптимизам, посебно што убаво си приметил дека многу од чинителители за дбивка се во минус(кредити, камати .. намален прилив) ... плус резервации што е морално ..., да се слагам дека треба да има некоја корекција.
Денес гледам почнува со 5250, па потоа и нешто плус значи некој баш и не дозволува да се изврши таа природна корекција по објавениот резултат вчера.
Инаку сега треба да се процени колкав треба да биде тој пад, за да акцијата пак биде атрактивна за купување, вака без да правам убава анализа(на работа нема многу време за анализа) мислам дека се под 4800-4900 треба да се купува, ако дозволат некои толку да падне.

Речиси ниту една прогноза што се напиша на форумот (цена и дивиденда) за ОХБ не излезе како точна.

Stvarno ne gi razbiram onie sto sega prodavaat OHB., na 6180, koga zagarantirana minimalna cena e 6300, a plus ima moznost da se zeme i dividenda.Izbrzan poteg vo sekoj slucaj verojatno vo nalet na panika,ili pak znaat nesto sto nie drugite ne znaeme. Vo sekoj slucaj 6300 e poveke od 6180.
Razberi gi, 6180 + (dividenda MPT/KMB )> 6300 ;)
Ете ја прогнозата :D

Stvarno ne gi razbiram onie sto sega prodavaat OHB., na 6180, koga zagarantirana minimalna cena e 6300, a plus ima moznost da se zeme i dividenda.Izbrzan poteg vo sekoj slucaj verojatno vo nalet na panika,ili pak znaat nesto sto nie drugite ne znaeme. Vo sekoj slucaj 6300 e poveke od 6180.

Има миљон ризици: продажбата можеби нема да се реализира, можеби ќе е одолговлече којзнае колку време, можеби имало грешно или лажно известување, можеби ќе биде по пониска цена којашто сигурно зависи од работењето на банката у меѓувреме, можеби има лоши резултати, можеби има голем отпис, можеби сакаат да инвестираат во нешто друго што ќе им донесе поголем принос....

Имајќи ги предвид горе наведените ризици, дисконтот од 3-4% до ветените 6.300 денари ми делува дури и пренизок.

Ќе се обидам да ти помогнам. На некои им е подобро да земат 6130 во април отколку 6290 во септември.

:цицки:

НЛБ е на чекор до цената која што јас си ја имав поставено како ниво за продажба.

Последно уредено:
Еве и сега нека се испостави дека следуваат одлични резултати или мрсна дивиденда од ТНБ, јас да сум регулатор или финансова полиција би ги прочешлал сите трансакции и маминото мајче би им го е*ал на сите што купувале у овој период!

Еве и сега нека се испостави дека следуваат одлични резултати или мрсна дивиденда од ТНБ, јас да сум регулатор или финансова полиција би ги прочешлал сите трансакции и маминото мајче би им го е*ал на сите што купувале у овој период!

Ako smeam da se izvinam sto kupiv denes druze ? Pa ti sto cekas da ti kaze nekoj za da znaes ? Ova se vika berza I vcera kupija eden kup akcii na 5330 Kmb pa denes imase prodazni I na 5250? Ako ti drzi gazot vadi pari I kupuvaj kolku sto gledam ima nalog samo na 15600 za TNB taka da ne placi !!!

Kje se svestat poleka poleka na fazi eve vaka:
Za q1 pad fo 4800
Za q2 pad do 4400
Za q3 pad do 4000

Оптимизмот е само заради тоа што банкава дава дивиденда, нема друг чинител за оптимизам, посебно што убаво си приметил дека многу од чинителители за дбивка се во минус(кредити, камати .. намален прилив) ... плус резервации што е морално ..., да се слагам дека треба да има некоја корекција.
Денес гледам почнува со 5250, па потоа и нешто плус значи некој баш и не дозволува да се изврши таа природна корекција по објавениот резултат вчера.
Инаку сега треба да се процени колкав треба да биде тој пад, за да акцијата пак биде атрактивна за купување, вака без да правам убава анализа(на работа нема многу време за анализа) мислам дека се под 4800-4900 треба да се купува, ако дозволат некои толку да падне.

Зошто бе брат? Акцијата овој период се качи само 3%.!? 15500-16000

Kje se svestat poleka poleka na fazi eve vaka:
Za q1 pad fo 4800
Za q2 pad do 4400
Za q3 pad do 4000

Ovaa prikazna sum ja slusnal uste pred mesec sakajki da napravat krsh pred objava na tromesece ama nesto Hari gi izmoca muabetite :) :) :)
Neka produzi vaka KMB pa ke placeme sto ne sme si kupile na ovaa raspordazba !!!

Штета, РЕПЛ целосно го изгуби пазарот во Русија.
Истовремено, таму АЛК ги зголеми продажбите за 59% до ниво од ~5 мио ЕУР (Q1).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom