Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
A Vas koj ve sprecil da investirate?? Jas poznavam a i jas imam investirano vo cripto valuta. POstoi li zakon deka nesmees da imas smetka vo dr drzava pa cela MK javno ima smetki niz cel svet pa i po offshore destinaciite...

Постои - се вика Закон за девизно работење.

Не само во развиените земји туку и во батал земји како Грузија ми се изначудија кога им кажав дека ние законски можеме да инвестираме само во нашата земја и сега од поново можеме и во локалните, иако SeeLink сеуште технички не функионира баш најдобро. Катастрофа е тоа што немаме можност да инвестираме надвор во акции или во ETF фондови како физички лица. И да, не можеме само ние, кои имаме само еден пасош, сите овие белосветски хоштаплери околу нас, немаат никаков проблем и со имањето на сметки и со инвестирање надвор... Така да со овие законски мерки, остануваме црна дупка во светот на тоа поле и парите на граѓаните наместо да се оплодуваат преку раст на цените на акциите од Apple, Tesla, Microsoft, си тапкаат на место заглавени во депозити по смешни каматни стапки.

И уште нешто се прави баш дупла штета, бидејќи не можат луѓево да инвестираат легално во технолошките гиганти, тие одбираат алтернативи и виреат кај нас разно разни крипто пирамидални шеми од типот на OneCoin, Kairos, ... и што уште не.

СДСМ тешко може да разбере они го воведоа Грујо уште помалце дека секоја економска реформа мора да започне со слободен проток на капитал и стока. Се друго е како да градиш кука на песок. Така да статистички веројатноста нешто да тргне напред е мала.

Денес имав неуспешен обид за купување стб на 870 цената ама цената била фатаморгана, еден дечко кај брокерите ми вика тебе не ти доагја памет пак се ценкаш за 30денари, а за 4 месеци завршува 2017.

а за 4 месеци завршува 2017.

Не верувам дека на крај на 2017 ќе дадат нова дивиденда, ако на тоа алудираш. Или пак дека ќе се продаде до тогаш. На што поточно мислиш?

Денес имав неуспешен обид за купување стб на 870 цената ама цената била фатаморгана, еден дечко кај брокерите ми вика тебе не ти доагја памет пак се ценкаш за 30денари, а за 4 месеци завршува 2017.
Stvarno daj pojasni sto mislis so toa deka ima uste 4 meseci do kraj na 2017

dividenda pak da se podeli , so ogled deka nema aber od prodavanje cim im odlozija na nlb slicno ke bide i za niv, ostanuva zalozbata na menadzmentot na stb sekoj visok zarabotka da se deli ovaa godina bi trebalo da e poveke od 127 den bidejki za nijansa bilansite se podobri od lani.

Kolku sto racunavme denes grkot ja isplakja bankava od dividenda namesto od prodazba da zeme pari do sega se isplateni 87 000 000 milioni za dividenda so narednata ke bidat nad 110 milioni evra za 2-3 godini bankata gratis ke mu ostane bez da ja prodade bidejki dobivkata raste i kreditnoto portfolio so nejze. Samo sto poveke akcii imase na prodazba pred isplatata nego sega gledam se tenci nagore kako odi.

Постои - се вика Закон за девизно работење.

Ајде малку и околу законот, јас од информации од медиуми од пред 10-15 години имав во глава врежано дека е забрането купување акции на странски берзи, т.е. кривично дело. Сега повторно го читам законот и никаде не наоѓам член во кој директно е наведена таква забрана, односно дека со таков потег се прави прекршок кој потоа подлежи на казни.

Те молам друже ако добро ја познаваш материјата образложи подетално каде е зајебот?

мтур растура со промет 500к еур. до сега

што би рекла Бетка: Шта чекаааш? :)

stb.png

Вмро не успеаа да го изедат бикот на МСЕ [emoji3]

мтур растура со промет 500к еур. до сега

Според мене вистинско прашање во моментов е дали тоа НЛБ пензиски фонд продава за да влезе во АЛК, ТНБ и сл.?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom