Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Ako fersped e 200 000 togas MPT treba da ide nad 100 000 den :)

Moze li nekoj da mi kaze kako sega stoi KMB. i kolkava priblizno bi bila dividendata ovaa godina ?

Фершпед како тргнал, изгледа ќе си дојде пак ‘‘на свое‘‘...како за инат на Христијанче (Алфа берзанска анализа) кој денес беше пак насмеан - од 6-ка до 6 -ка... кариес!

Фершпед како тргнал, изгледа ќе си дојде пак ‘‘на свое‘‘.

Па Штерјо им покажа кој коси а кој вода носи, кој истовари на 200+ илјади се офајди. Останатите со прстот во уста.

Колку ме пратите и почитувате на форумов, не знам. =) Сега е време да ме послушате и купете некоја акција од Макпетрол...
--- надополнето: 13 јануари 2014 во 16:48 ---
На што ја базираш оваа претпоставка?

Каматите во банките одамна се паднати... Ова со фершеп сите што пратиме берза знаеме каква игра беше... Следна акција што ќе ја форсираат е МПТ (по мое мислење е пик бр1, бр2 ТПЛФ) Каматите се тиња не видена, не се исплати ни во денари да штедиш! Да не зборам што постои ризик едно сабајле коа ќе се разбудиш да дознаеш дека не е курсот веќе фиксен. (тој де јуре не е фискен ни сега, по закон е флуктуирачки, ама де факто фиксен) Што би правеле тие со милиони евра капитал а не ги играат од власта? Што би правел ти да си на нивно место?!
Свесно не влегов во технички и фундаментални анализи... знаеш зашто =) Според сите параметри, јас кога купував акции требаше да растат. И стварно растеа на светските берзи, да купев било каде до сега ќе бев барем X 1,7-2 а сега сум околу 25% минус.

Sto mislite kako ke se odvivaat rabotite so MPT. i KMB ? Se pretpostavuva li kolku dividenda ke dade KMB. ovaa godina ?

Последна понуда за обуката „Финансиско моделирање во Excel“

http://educorner.mk/?page_id=227

xd9d.jpg

Што мислите за SBT моментално е околу 1300 ден. и е на најниско ниво
дали вреди да се инвестира во акции во таа Банка

Dobro de berzadzii ja prati li nekoj uste ovaa berza,se zamolcavte nesto ? Dajte nekoj komentar za KMB. i MPT ako nisto drugo vo KMB.nesto se slucuva li, ke imali dividenda ?

Dajte nekoj komentar za KMB.

Според денешниот пад најверојатно нема да има дивиденда. Навикнавме веќе инсајдерските информации да се најнормална работа за нашава берза. И после се чудиме зошто берзата има промет колку селска кооперација.

Според денешниот пад најверојатно нема да има дивиденда. Навикнавме веќе инсајдерските информации да се најнормална работа за нашава берза. И после се чудиме зошто берзата има промет колку селска кооперација.

Односно зошто делува на селска томбола, како што кажа британскиот принц Чарлс при неговата посета на Македонија во 1990-те години, сакаше да кажеш.

Лично јас не гледам никакво слободно движење на капиталот, ниту на Македонската Берза, ниту во македонската економија.

Кога државата е најголем работодавач и кога економијата станува се позависна од јавни проекти, не може да се очекува капиталот слободно да се движи низ пазарот и низ економијата.

Денес живееме во социјалистичко општество кое ја носи маската на капитализмот, слично како во Кина каде што Кинезите го живеат сосема спротивното - живеат во капиталистичко општество кое ја носи маската на социјализмот.

Официјално Македонија е капиталистичка држава, додека неофицијално и понатаму се држи до старите социјалистички норми.

Кина од друга страна, официјално е социјалистичка држава, а неофицијално се држи до капиталистичките норми до тој степен што во некои области делува многу повеќе покапиталистичка во споредба со капиталистичкиот запад, кој е се повеќе протекционистички, а не капиталистички.

А како што знаеме, протекционизмот е карактеристика на социјализмот, на нацизмот, на фашизмот и на империјализмот, но дефинитивно не е карактеристика на капитализмот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom