Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Стопанска банка пак дојде на ниво на кое што вреди да се размислува за продажба на акциите

Банките си продолжуваат со стабилниот раст, што е видливо и од последниот извештај на НБРМ за вкупните депозити и кредити за јули 2019
juli2019.png

По месечниот раст во јуни, вкупните кредити во јули се намалија за 0,8%. Месечното намалување е одраз на поголемиот износ на извршени задолжителни отписи на сомнителните и на спорните побарувања во овој месец, под влијание на регулаторни промени. Од аспект на одделните сектори, месечниот пад се должи на намалените кредити на корпоративниот сектор, при благ раст на кредитирањето на секторот „домаќинства“. Доколку се направи корекција за извршениот отпис, вкупното кредитирање на месечна основа бележи раст од 0,3%. На годишна основа,растот на вкупните кредити изнесува 6,8%, како резултат на годишниот раст на кредитирањето кај двата сектора. Ова претставува забавување на годишната динамика, како одраз на регулаторните промени, без чиј ефект вкупниот годишен кредитен раст изнесува 8,2%.

Последно уредено:
Ме мрзи да копам но пред доста време со години навака неколку пати имав пишано дека кога ќе влеземе во НАТО мби 10 ќе биде 4к. Денес не влеговме во Нато но официјално ќе влеземе многу скоро ... Месеци се во прашање индексот денес е 3.999,51 што се заокружува без децимали на 4к.

Vo stilot na transparentnosta na gospodinot @bosko007 :

Prodadeno MPT... ne deka ne vredi za ovie pari, vredi povekje, ama ednostavno imam nekoi drugi (ludi :cool: ) idei za prenamena na parite kade potencijalniot prinos bi bil nekolkukratno pogolem...

P.s. a da, I ovie marksistite od ministerstvo za finansii, neka cekaat danok na kapitalna dobivka, kje imaat za zemanje od mene 2028-ma vo Q3...:zloo:

Vo stilot na transparentnosta na gospodinot @bosko007 :

Prodadeno MPT... ne deka ne vredi za ovie pari, vredi povekje, ama ednostavno imam nekoi drugi (ludi :cool: ) idei za prenamena na parite kade potencijalniot prinos bi bil nekolkukratno pogolem...

P.s. a da, I ovie marksistite od ministerstvo za finansii, neka cekaat danok na kapitalna dobivka, kje imaat za zemanje od mene 2028-ma vo Q3...:zloo:
Во име на транспарентоста сподели дел од твоите луди идеи....може и ние да се придружиме во инвестирањето... :)

Во име на транспарентоста сподели дел од твоите луди идеи....може и ние да се придружиме во инвестирањето... :)
Следејќи го Декис мислам декс преферира грчка салата :) Очекувам окта, може усје не верувам жито лукс и повторен влез во стб ама нека си се изјасни сам

Бреј ама убав берзански ден, сите тргувани акции до сега во зелено. :)

Да не сме го влегувале во унијата море јеј?!?
охи, ова расте због тројанскиот намештај на Златица по БИГ СИЗЕ мерка:cool:

Коментари за извештајот на СТБ и мислење за моменталната цена да пише некој.

И јас сум во селл моде, неодамна продадов 1/4 акциите од ТЕЛ, а во процес се и ТНБ и ГРНТ

Не знам уште колку ќе седам на МСЕ, ама берзата станува скапа, а процедурите, со даноците на дивиденда и капитална, све посложени, и тоа ме тера да си барам чаре на други места.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom