Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
АЛК дивиденда 180 денари рок 22.04.2014 . Кај Алк ми се допаѓа континуиран дивиденден раст. Стабилна добивка. Континуиран раст на добивка. Низок долг.
Иако баш и не е ефтиничка за сегашни услови на пазарот. Али Ај да го цитирам Бафет подобро скапа ама добра акција од ефтина ама лоша.

Дали знаете нешто во врска со пријавувањето на дивиндедите во ујп бидејки и така е платен данокот пре глупаво е да се пријавува за бешто што е платен, мене баш не ми се исплаќа да дојдам само за да ја пријавам дивидендата очекувам коментари позз.

Глупаво или не ти иди пријави си ја дивидендата. Данокот ти е платен, само земи потврда од компаниите од каде си земал дивиденда, пополни даночна пријава во 2 примерока и отиди до УЈП. Еден примерок за нив еден за тебе. Обично не ги казнуваат тие што не поднесуваат пријави, но казната е 500 евра, па да не ти се намислат.[DOUBLEPOST=1394755015][/DOUBLEPOST]
АЛК дивиденда 180 денари рок 22.04.2014 . Кај Алк ми се допаѓа континуиран дивиденден раст. Стабилна добивка. Континуиран раст на добивка. Низок долг.
Иако баш и не е ефтиничка за сегашни услови на пазарот. Али Ај да го цитирам Бафет подобро скапа ама добра акција од ефтина ама лоша.
Искрено и мене ми се допаѓа, бидејќи дивидендата секоја година изнесува 4-5% што е повисоко во однос на каматите за 1 година. Сепак очекував акцијата на Алкалоид да почне да расте, ама изгледа додека е Мукаетов ќе тера вака....А оптимист сум за комерцијална банка дека во наредната година ќе имаат раст. Оваа година решија да отпишат поголем дел од нефункционалните кредити и затоа се во оваква состојба (што не значи дека нема да наплатат некои и од нив) но сепак подобро оваа година да ги решат за да може почиста сметка за догодина.

Искрено и мене ми се допаѓа, бидејќи дивидендата секоја година изнесува 4-5% што е повисоко во однос на каматите за 1 година. Сепак очекував акцијата на Алкалоид да почне да расте, ама изгледа додека е Мукаетов ќе тера вака....А оптимист сум за комерцијална банка дека во наредната година ќе имаат раст. Оваа година решија да отпишат поголем дел од нефункционалните кредити и затоа се во оваква состојба (што не значи дека нема да наплатат некои и од нив) но сепак подобро оваа година да ги решат за да може почиста сметка за догодина.
Нема да ме изнендади ако КМБ има добри резултати во 2014та. АЛК има е/п од 10% не е премногу ама сепак е подобро од 3-4% од банка. Цената на АЛК е доста стабилна. Има и еден друг фактор апсолутните вредност на добивката имаат тренд на раст нешто што го нема во апсолутни вредности на камата на фиксна основица.
Сега за Русија АЛК има голем извоз таму. Може да има мали проблеми ама колку што гледам ситуацијата се стабилизира Америве и компанија не и воведоа санкции може да има проблеми ама обично фармација е најрезистентна на економски кризи. Како и да е треба пак да се пази на Украина.

Америве и компанија не и воведоа санкции може да има проблеми ама обично фармација е најрезистентна на економски кризи. Како и да е треба пак да се пази на Украина.

Америте го чекаат референдумот на Крим што е во недела. Санкции ќе има,прашање е во каква форма, дали само дипломатски или и економски.

Малку ми е мака што не инвестирав малку повеќе во Алкалоид туку парите ги насочив кон Комерцијална банка....но сепак на долг рок мислам дека овие две компании се добра инвестиција

АНАЛИЗА: Како работеа банките во 2013?
Профитот на банките поголем за 58%!
Александар Јанев
getImageThumbnail.axd

Банките несомнено добро работат и во време на криза кога кредитирањето е сведено на минимум. ПОдатоците покажуваат дека сите банки заедно лани оствариле профит од 37,6 милиони евра лани, што е дури 58,2% повеќе споредено со годината претходно. Овој голем пораст на профитот во банкарскиот сектор е остварен во услови кога кредитирањето е зголемено за само 6,4% на годишно ниво, додека, пак, вложувањата на банките во државни хартии од вредност пораснале за дури 25%, на фантастични 605 милиони евра. Ако на оваа сума се додадат уште 414 милиони евра што се извлечени од банките во трезорот на Народната банка преку благајничките записи, излегува дека сумата што е инвестирана во државни хартии од вредност надминува една милијарда евра.

Банките несомнено добро работат и во време кога кредитирањето е сведено на минимум. Податоците покажува дека сите банки заедно оствариле профит од 37,6 милиони евра лани, што е дури 58,2% повеќе споредено со годината претходно. Најголем раст на добивките бележат средните банки, додека, пак, групата мали банки која со години работеше со големи загуби, минатата година го сведе негативниот финансиски резултат на помалку од милион евра. Кај големите банки е евидентирано намалување на добивката, но тоа се должи на влошените финансиски резултати на Комерцијална банка лани поради послабата наплата на кредитите и чистењето на билансите.

Овој фантастичен пораст на профитот во банкарскиот сектор е остварен во услови кога кредитирањето е зголемено за 6,4% на годишно ниво, додека, пак, вложувањата на банките во државни хартии од вредност пораснало за дури 25%. Според податоците од Народната банка, заклучно со декември, банките купиле државни записи и обврзници што ги издава Владата за финансирање на државниот буџет во вредност од 605 милиони евра. Ако на оваа сума се додадат уште 414 милиони евра што се извлечени од банките од Народната банка преку благајничките записи, излегува дека сумата што е инвестирана во државни хартии од вредност надминува една милијарда евра. Што само е потврда за конзервативното работење на банките со најмал можен ризик.

Годишните финансиски извештаи што ги доставија банките до Македонската берза покажуваат дека банкарите лани буквално навалиле по државните хартии од вредност...

Целиот текст може да го прочитате во бизнис магазинот КАПИТАЛ од 14 март 2014 година (петок).

Браво за нив, за акционерите .!. дивиденда
Делумно се согласувам со тебе. Дивиденда е добра работа. Ама подобро добра добивка без дивиденда од дивиденда без добра добивка.

Делумно се согласувам со тебе. Дивиденда е добра работа. Ама подобро добра добивка без дивиденда од дивиденда без добра добивка.

А добивката им е од државните хартии од вредност, државата ги частела со наши пари :D
Јака работа е да се збогатат во МКД нема што, на зголемено кредитирање од 6,4%, да имаш пораст од 25% на добивка алал да им е и јас би играла така.

А добивката им е од државните хартии од вредност, државата ги частела со наши пари :D
Јака работа е да се збогатат во МКД нема што, на зголемено кредитирање од 6,4%, да имаш пораст од 25% на добивка алал да им е и јас би играла така.
Генерално тие пари се од депозити. И не е пораст на добивка од 25% туку окулу 60% додуше 2012 беше лоша година 2013 беше подобра.

Генерално тие пари се од депозити. И не е пораст на добивка од 25% туку окулу 60% додуше 2012 беше лоша година 2013 беше подобра.
Убаво пишува во текстот на што се должи зголемената добивка:
„Банките несомнено добро работат и во време кога кредитирањето е сведено на минимум. Податоците покажува дека сите банки заедно оствариле профит од 37,6 милиони евра лани, што е дури 58,2% повеќе споредено со годината претходно. Најголем раст на добивките бележат средните банки, додека, пак, групата мали банки која со години работеше со големи загуби, минатата година го сведе негативниот финансиски резултат на помалку од милион евра. Кај големите банки е евидентирано намалување на добивката, но тоа се должи на влошените финансиски резултати на Комерцијална банка лани поради послабата наплата на кредитите и чистењето на билансите.

Овој фантастичен пораст на профитот во банкарскиот сектор е остварен во услови кога кредитирањето е зголемено за 6,4% на годишно ниво, додека, пак, вложувањата на банките во државни хартии од вредност пораснало за дури 25%. Според податоците од Народната банка, заклучно со декември, банките купиле државни записи и обврзници што ги издава Владата за финансирање на државниот буџет во вредност од 605 милиони евра. Ако на оваа сума се додадат уште 414 милиони евра што се извлечени од банките од Народната банка преку благајничките записи, излегува дека сумата што е инвестирана во државни хартии од вредност надминува една милијарда евра. Што само е потврда за конзервативното работење на банките со најмал можен ризик.“

Убаво пишува во текстот на што се должи зголемената добивка:
„Банките несомнено добро работат и во време кога кредитирањето е сведено на минимум. Податоците покажува дека сите банки заедно оствариле профит од 37,6 милиони евра лани, што е дури 58,2% повеќе споредено со годината претходно. Најголем раст на добивките бележат средните банки, додека, пак, групата мали банки која со години работеше со големи загуби, минатата година го сведе негативниот финансиски резултат на помалку од милион евра. Кај големите банки е евидентирано намалување на добивката, но тоа се должи на влошените финансиски резултати на Комерцијална банка лани поради послабата наплата на кредитите и чистењето на билансите.

Овој фантастичен пораст на профитот во банкарскиот сектор е остварен во услови кога кредитирањето е зголемено за 6,4% на годишно ниво, додека, пак, вложувањата на банките во државни хартии од вредност пораснало за дури 25%. Според податоците од Народната банка, заклучно со декември, банките купиле државни записи и обврзници што ги издава Владата за финансирање на државниот буџет во вредност од 605 милиони евра. Ако на оваа сума се додадат уште 414 милиони евра што се извлечени од банките од Народната банка преку благајничките записи, излегува дека сумата што е инвестирана во државни хартии од вредност надминува една милијарда евра. Што само е потврда за конзервативното работење на банките со најмал можен ризик.“
Го прочитав текстот :)

Што се случува во топлификација има ли некој информации ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom