Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Додека ние се зае.ваме, финансиската индустрија се шири! Плати од 20-60 бона, ама веројатно бргу ги качуваат по примањето. Еве кој сака да им аплицира да ги стави на мака да мора да измислуваат како да го одбијат па да може да тужи за поништување на конкурсот :vozbud:

Screen Shot 2021-01-27 at 10.51.38.pngScreen Shot 2021-01-27 at 12.36.46.pngScreen Shot 2021-01-27 at 12.37.24.png

Screen Shot 2021-01-27 at 12.38.09.png

31 милиони евра , и оваа година згази КМБ

Боооо, останати приходи од дејноста 1,8 миљарди :shook::shook: Што продале бе овие среде корона за да направат толкави???

Боооо, останати приходи од дејноста 1,8 миљарди :shook::shook: Што продале бе овие среде корона за да направат толкави???
Значителното зголемување на добивката пред исправка на вредноста главно произлегува од зголемувањето на останатите приходи, односно приходите од капитална добивка од продажба на преземен имот по основ на ненаплатени побарувања од клиентите Прототип ДООЕЛ Скопје, Технометал Вардар АД Скопје и ФКН Неготино.

ненаплатени побарувања од клиентите Прототип ДООЕЛ Скопје, Технометал Вардар АД Скопје и ФКН Неготино.

Лани преземени средства имале 40 миљони, а оствари 1,8 миљарди од нивна продажба. Еве баш ме интересира како е ова можно?? Може и некој зналац од НБРМ да одговори

Комерцијална растурила ??? Од сите бројки само една се гледа и таа се коментира!!
Е после кога ќе има нови 5 сушни години немој да ја плукаме . . .
Да не им е владата нема да знаат што да прават со кешот . . . Се во обврзници го пласираат . . . Благодарение на блескавата влада која енормно се задолжува КМБ живее . . . Но еден ден тоа ќе секне, а они немаат систем кој ќе генерира кредитен раст... Ќе ги сомеле конкуренција...
Ако се смени власта оде воз у кукуруз . . .
Кредитите стагнираат, приходите се намалуваат и наскоро ќе станат 5 банка по издадени кредити, а едно време беа број еден . . .
И тоа многу скоро ќе бидат прошишани од некогаш минорната Халк банка . . . А да не ги споредувам со СТБ и НЛБ . . .
Живеат на стара слава . . . продаваат заостанат имот, а кога ќе исчистат што после . . .
Од кредитен раст се живее, а тој е минорен во последните 8 години ( со исклучок на лани мислам) . . .
Комерцијална живее на стара слава, полека но сигурно ги губи позициите ....
Што после е вистинското прашање???
Но има тука уште некоја година добра дивиденда. Не знаат како да кредитираат, па така адекватноста не им е загрозена . . На краток рок изгледа е една од подобрите прилики на МСЕ. А цената може и 10.000 денари да стигне додека има кој да плаќа е ОК.

п.с.
Колку за информација, споредете ги кредитите и приходите од камати и провизии со останатите 2 големи банки ???
Вратете се 12 години наназад (2008) да ги погледнете истите бројки кај сите 3 банки и ќе видите колку КМБ растура во овој период . . . Само кешот растура, а тој сам по себе е трошок :D ....

Znaci citajki go bilansot na uspeh vidlivo e deka vo rezervacii otishla dobivkata od idnata godina ili od 588 milioni lani ovaa godina se istite 1330 ili okolu 800 milioni denari pretopena dobivka kako rezerva za idnata uspeshna godina zacrtana povtorno kako ovaa deke oe bide !!! :)
Автоматски споено мислење:

Mnogu mudro spored celata situacija i strategija da ne se napravi boooom na berzata so dovivka od okolu 45 miliona evra posto taka cenata bi otoshla vo nebo !!!

Како го кажувате ова чиниш сами одлучуваат за резервациите во врска со кредитите. Си има правила како истите се рангираат и за која оцена колку процент обезвреднување е потребно.

И јас мислев дека е невозможно постојано да се вадат на продажба на одземени средства, но ете тоа го прават 3 години по ред.

Тоа е стил на работа, погледнете ја Прокредит. Таму нема што да продаваат зошто при кредитирањето пробуваат да го сведат на минимум ризикот од ненаплатливост.

Како го кажувате ова чиниш сами одлучуваат за резервациите во врска со кредитите. Си има правила како истите се рангираат и за која оцена колку процент обезвреднување е потребно.

И јас мислев дека е невозможно постојано да се вадат на продажба на одземени средства, но ете тоа го прават 3 години по ред.

Тоа е стил на работа, погледнете ја Прокредит. Таму нема што да продаваат зошто при кредитирањето пробуваат да го сведат на минимум ризикот од ненаплатливост.

Se gleda deka si nov vo biznisov :)
Tri telefona i neredovni uplati na kamata i odi vo rezervacii i op sledna godina se e vo red i se knizi dobivka :)
Knigovodstvo e zanaet :)

Насловов како од фaнтазиите на @therealgream :pos:

Насловов како од фaнтазиите на @therealgream :pos:

Вакви глупости ниту ме интересираат, ниту читам, ниту пак овде сум пишувал за нив. Откај па ова има врска со мене??

Вакви глупости ниту ме интересираат, ниту читам, ниту пак овде сум пишувал за нив. Откај па ова има врска со мене??
Не велам дека ти си го напишал само дека сонуваш за вакво нешто како со GameStop. Во секој случај мала шала на твоја сметка, сори :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom