Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
https://observer.com/2017/06/when-we-make-money-in-the-stock-market-must-someone-else-lose-money/
Малку посликовито и помодифицирано објаснето за наш амбиент :D
Трпе имал компанија (TRK) чиј профит не растел, но бил стабилен, да речеме 10 мил. евра. Од друга страна Цобе имал месен конзорциум (PKB), кој правел рекордни профити секоја година, последната 40 мил. евра. Арно ама, акцијата на TRK била доста атрактивна за инвеститорите, а и носела добри добивки, додека ПКБ стагнирала, додуше со месеци воопшто не била тргувана. Прашањето е зошто? Една од причината е бидејќи Трпе секогаш го реинвестирал профитот во развој на нови технологии, човекови ресурси, проширување на капацитетите, докупувал акции итн. што им давало слика на инвеститорите дека тоа е фирма која е тука за долг рок, која се грижи за вработените, има општествена одговорност и со право нејзината акција расте. Од друга страна, иако Цобе води поголема фирма со поголем потенцијал, тој себеси се гледа како деспот кој сака само да земе, а не да даде, па затоа и угледот на неговото име, акција и фирма се лоши.

da pominuvam so sekoja investicija kako sto pominav posledniov krug so tnb ne mi treba poveke, i srce treba da se cuva. 5/2020 @16100-16400 01/2021 @18800-19218. not bad. iskreno i izvestajot imase dosta vlijanie da napustam do 19k

Извештајот излегол откако си ги продал акциите. Како си можел да знаеш дека направиле помала добивка него лани??

Извештајот излегол откако си ги продал акциите. Како си можел да знаеш дека направиле помала добивка него лани??
po predhodniot kvartal bese za ocekuvanje
ne jasno ostana sto so dividendata od lani
i se vodev po izvestajot hold, do 19k

po predhodniot kvartal bese za ocekuvanje
ne jasno ostana sto so dividendata od lani
i se vodev po izvestajot hold, do 19k

Па кога наводно си ги купил, имале уште поголем меѓугодишен пад на профитот од 30%. Што те навело да помислиш дека у короната ќе се оправат, наместо уште повеќе да пропаднат?

vo toj moment mi izgledaa evtini vo sporedba so se ostanato,imaa naj spor povratok na cenata po golemiot pad, sto se pokaza kako dobra procena;)

Последно уредено:
vo toj moment mi izgledaa evtini vo sporedba so se ostanato, sto se pokaza kako dobra procena;)

Скоро секоја друга акција имала поголем раст во предметниот период, вклучувајќи го и мочаното Пекабеско, такашто не гледам како купувањето на ТНБ било добра проценка?

Скоро секоја друга акција имала поголем раст во предметниот период, вклучувајќи го и мочаното Пекабеско, такашто не гледам како купувањето на ТНБ било добра проценка?
ne bi rekol. PKB bila 12360 a sega ne znaeme kolku e poshto eve nekoj probuva da prodade na 14 a nekoj da kupi na 8k edno 6 meseci :)

ne bi rekol. PKB bila 12360 a sega ne znaeme kolku e poshto eve nekoj probuva da prodade na 14 a nekoj da kupi na 8k edno 6 meseci :)

Па тоа е самата суштина што ја зборам за индексираните акции: 20-30 луѓе се заиграле берза и со свои пари ги пумпаат мислејќи дека заработуваат, а ситни овчички им се приклучуваат канализирани од брокерите. У понеделник може да ги купам тие ПКБ на 14.000 и 15.000 и уште повеќе да „порасне“. Веројатно најпаметна работа што оваа група што се судиме со Кутревци може да ја направи е секој со по 10.000 евра координирано да купува и да ја потераме накај 30.000. Попат ќе се накачат уште миљон овци шпекуланти и за месец дена и на 40.000 ќе им се гледа како евтина :lolzz:

Па тоа е самата суштина што ја зборам за индексираните акции: 20-30 луѓе се заиграле берза и со свои пари ги пумпаат мислејќи дека заработуваат, а ситни овчички им се приклучуваат канализирани од брокерите. У понеделник може да ги купам тие ПКБ на 14.000 и 15.000 и уште повеќе да „порасне“. Веројатно најпаметна работа што оваа група што се судиме со Кутревци може да ја направи е секој со по 10.000 евра координирано да купува и да ја потераме накај 30.000. Попат ќе се накачат уште миљон овци шпекуланти и за месец дена и на 40.000 ќе им се гледа како евтина :lolzz:
Seems legit, samo treba na kraj da imas na kogo da gi prodades i da iskocis so profit, toa e najteskiot del od prikaznata so ne likvidni akcii. sega ako sakas da iskocis so kesh mozes na 8k a toa te nosi vo crveno preku 40% (zborime za istiov period)

Seems legit, samo treba na kraj da imas na kogo da gi prodades i da iskocis so profit, toa e najteskiot del od prikaznata so ne likvidni akcii. sega ako sakas da iskocis so kesh mozes na 8k a toa te nosi vo crveno preku 40% (zborime za istiov period)

Па не купувам јас за 2-3 месеци купи-продај, туку со слободни пари и со намера да ги чувам вечно затоа што компанијата е феноменална. Најискрено сум разочаран што од педесетина мали акционери пола година не се најде ниеден со толкав дефетизам да продаде по 8.000 или пониско за докуп.

Па не купувам јас за 2-3 месеци купи-продај, туку со слободни пари и со намера да ги чувам вечно затоа што компанијата е феноменална. Најискрено сум разочаран што од педесетина мали акционери пола година не се најде ниеден со толкав дефетизам да продаде по 8.000 или пониско за докуп.
drug stil imame, jas sakam da proknizam profit od vreme na vreme.
inaku za istiot period samo kmb bi bila po profitabilna investicija od likvidnite(TNB blisku vtora)
*replek od ne likvidnite.

Абе сметководителот сакав да ми каже :pos:

Гледам дури и Пекабеско повеќе пораснало од ТНБ за периодот
Не стигнав да ти пишам, а чувствувам непотребна иронија во постот [emoji846]

Претпоставувам дека е нешто како што ти одговориле ама сакав да видам подетално како се прикажани во ревизорскиот зошто банките и осигурителните компании имаат специфичен начин на водењето на деловните книги.

Епа дај вие неколку отерајте ги нагоре а ние неколку што не се тужиме да си ги продадеме на 30000 па после и една кафана ќе частиме

Епа дај вие неколку отерајте ги нагоре а ние неколку што не се тужиме да си ги продадеме на 30000 па после и една кафана ќе частиме

Ситни риби сме и ние и вие, едино Слободан има интересна количина. Ако добро следеше на собранието, еден од малите акционери му понуди да му го откупат уделот по истата цена по којашто тој става фирмата да врши откуп. Ако некогаш реши да го продава, еве дури и јас со многу помалку бирократски процедури за прв викенд ќе отидам да го пичнам Пекабеско кај контакт у Цирих, а гарантирам дека уште у понеделникот ќе му искешираат 6,5 миљони евра по великодушни 15.000 денари од акција.

Ситни риби сме и ние и вие, едино Слободан има интересна количина. Ако добро следеше на собранието, еден од малите акционери му понуди да му го откупат уделот по истата цена по којашто тој става фирмата да врши откуп. Ако некогаш реши да го продава, еве дури и јас со многу помалку бирократски процедури за прв викенд ќе отидам да го пичнам Пекабеско кај контакт у Цирих, а гарантирам дека уште у понеделникот ќе му искешираат 6,5 миљони евра по великодушни 15.000 денари од акција.
Аа нејќе така Цобе :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom