Македонија-Словенија 25.01. 16:30 h(1/8 финале на СП)

• Креатор на темата Креатор на темата Tomasino
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе се пласира во четвртфинале?

• Вкупно гласачи
    180
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
6-0 одбрана како и до сега само да испаѓаат одвреме навреме со лесен фаул да ги прекинуваат и да им ја враќаат топката на 9м и ќе паднат Словенците со 2-3 разлика..

Рио идемеее :oeoeoe:
Ако играме одбрана како до сега, ќе не напунат.

Мора на многу повисоко ниво да биде концентрацијата, и Кире даде изјава вчера дека ако сакаме да поминеме понатаму мора да ги задржиме на 23-4 гола.
Премногу оптимистички се според мене 23 гола, али ако се самоуверени дека можат толку добра одбрана да изиграат, ајде да ги видиме. :icon_mrgr:

Ова е скопјанецот иницијатор на навивачката финта со весниците

Ѓорѓи Галетановски, меѓу скопјани познат како Кралот Чомбе, е иницијаторот на навивачката финта со весниците, на денешниот натпревар на светското првенство во ракомет меѓу Македонија и Австрија...

http://kurir.mk/sport/rakomet/18713...-inicijator-na-navivackata-finta-so-vesnicite

#Еден е Чомбе :kezec:

Одбрана 6-0 би била опасна, но 3-2-1 уште поопасна, селекторот најубаво знае, ми се доипадна одбраната со тунис кога затвараа со двајца на лева или десна страна поиспаднати, некоја модифицирана 4-2 и пак се вракаа на 6-0 и тоа 6-0 но поиспаднати сите 6 играчи на 7-7,5м

Pitali smo selektore reprezentacije Slovenije i Bosne i Hercegovine, Slavka Golužu i Dragana Markovića, kako vide balkanski obračun u osmini finala Svetskog prvenstva između Makedonije i Slovenije, koji je na programu od 16.30 u nedelju. Obojica su „stali“ na stranu makedonskog tima, koji je na ovom prvenstvu do sada prikazao više, pobedivši u četiri od pet mečeva u grupi B:

– Za mene je Makedonija apsolutni favorit. Mislim da je jednostavno Makedonija bolja reprezentacija.

Iako su Slovenci zvanično četvrta reprezentacija na planeti?

– Nema to veze. Situacija je takva, vidim da Slovenci imaju nekih problema, i zbog povreda, nije kompletna. Opet, biće to teška utakmica, sigurno da će biti puno nervoze. Ulog je veliki – mišljenja je Slavko Goluža.

Njegov kolega sa bosanske klupe, Dragan Marković, nije toliko decidiran u podršci Makedoniji kao njegov kolega, ali i njegove misli idu u tom pravcu:

– Makedonija je u blagoj prednosti, ali nisam siguran da je favorit. Slovenija je jako nezgodan rival za sve protivnike, pa će tako biti i za Sloveniju. Dolazi im Cehte na levom beku, da proba da reši problem sa šutom spolja. Biće to neizvesna utakmica. Dajem blagu prednost Makedoncima, pre svega, zbog problema Slovenaca sa pozicijom levog beka. Deluju jako uigrani, odlično su odigrali sve mečeve na visokom nivou – kaže Marković.

До сега, освен со Хрватска (каде не гласав воопшто), цело време гласав дека ќе тепаме. И така излезе. Па така и сега одам по рецептот што се покажа успешен.:icon_mrgr:

Шала на страна, иако Словенија и успехот на претходното првенство си носи голема тежина и предизвик, мислам дека сме дораснати на оваа задача и можеме да победиме.

Верувам во момците, верувам дека можат, нека биде што биде.

Вуги нека замеша прсти, нека каже некои тајни, нека не биде тапа.:icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr: (СЕ ШАЛАМ, дека јас сум озбилната нАли на форумов, па морам да си потенцирам очигледно. :ROFLMAO:)[DOUBLEPOST=1422109552][/DOUBLEPOST]
Pitali smo selektore reprezentacije Slovenije i Bosne i Hercegovine, Slavka Golužu i Dragana Markovića,

................

– Makedonija je u blagoj prednosti, ali nisam siguran da je favorit. Slovenija je jako nezgodan rival za sve protivnike, pa će tako biti i za Sloveniju. Dolazi im Cehte na levom beku, da proba da reši problem sa šutom spolja. Biće to neizvesna utakmica. Dajem blagu prednost Makedoncima, pre svega, zbog problema Slovenaca sa pozicijom levog beka. Deluju jako uigrani, odlično su odigrali sve mečeve na visokom nivou – kaže Marković.

:cautious::cautious::cautious::cautious::cautious::cautious::cautious:

Леле грешки у чекори...:D:D:D:D

Последно уредено:
Ако играме одбрана како до сега, ќе не напунат.

Мора на многу повисоко ниво да биде концентрацијата, и Кире даде изјава вчера дека ако сакаме да поминеме понатаму мора да ги задржиме на 23-4 гола.
Премногу оптимистички се според мене 23 гола, али ако се самоуверени дека можат толку добра одбрана да изиграат, ајде да ги видиме. :icon_mrgr:

Според мене нема никакви шанси Словенците да ги задржиме на 23 гола, они на Шпанците дадоа 26, на Катар 29 на Бразил 33 на Белорусија 34 итн.
Според мене ако успееме да ги задржиме на 28 некаде ќе биде одлично, а ние верувам ќе одиме околу 30-31 некаде

Немаат класа бекови шутери ама затоа имаат брзи продорни бекови кои според мене ке изнудат многу исклучувања . Мечот ке го решат загубените топки кои што очекувам да бидат над 15 од страна Словенците , баш поради тоа што многу ''пимплаат'' и ке бидат приморани на повеќе додавања поради тоа што имаме добра одбрана и играме бавен ракомет без брз центар тоа ке ги мачи најмногу.

Ќе нè згазат како ориз требење.

Видете ја статистикава на Словенија и се ќе ви е јасно како треба да изиграме:
http://qatar.innocode.no/en/statistics

Словенија е тим на екстремна статистика. Идат во крајности со бројкиве.
Неверојатен податок е дека во 5 натпревари, од 9 метри имаат дадено само 6 гола од 31 шут (19% ефикасност). Нема ни приближно друга репрезентација со вакви бројки. За споредба ние сме 36/91 (40%).
Исто така впечатлив податок е бројката за FAST BREAKS. 40/51. Значи од вкупно 160 гола што ги дале, дури 40 се од контри. Секој 4 гол!

И за на крај, внимавајте на бројкава за BREAKTHROUGHS. 40/44! 91%! Нема ни приближно слична репезентација по број на шутеви. Втора репрезентација е Чиле со 25. Е толку се екстремни!

Од ваквите бројки произлегува едноставен одговор на тоа каква одбрана треба да поставиме. Плитка 6-0 одбрана!
На плитка 6-0 ние играме најдобро и одбраната е најгуста. Треба да принудиме да шутираат од 9 метри, што според статистиката се екстремно лоши.

До сега, освен со Хрватска (каде не гласав воопшто), цело време гласав дека ќе тепаме. И така излезе. Па така и сега одам по рецептот што се покажа успешен.:icon_mrgr:

Шала на страна, иако Словенија и успехот на претходното првенство си носи голема тежина и предизвик, мислам дека сме дораснати на оваа задача и можеме да победиме.

Верувам во момците, верувам дека можат, нека биде што биде.

Вуги нека замеша прсти, нека каже некои тајни, нека не биде тапа.:icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr::icon_mrgr: (СЕ ШАЛАМ, дека јас сум озбилната нАли на форумов, па морам да си потенцирам очигледно. :ROFLMAO:)[DOUBLEPOST=1422109552][/DOUBLEPOST]

:cautious::cautious::cautious::cautious::cautious::cautious::cautious:

Леле грешки у чекори...:D:D:D:D

mind games :misticen:

Одлична анализа за играчите на @Tomasino ама морам да кажам дека воопшто не се согласувам за одбраната. Јас и тоа како мислам дека треба да си тераме со нашата 6-0, и тоа што поплитко тоа поарно. Ако почнат да излегуваат Јоновски и Маркоски понапред (како што малку и отповеќе излегуваат) ќе го изгубиме натпреварот бидејќи скоро сите бекови на Словенија се многу брзи и големи се шансите еден куп исклучувања да направиме. А со многу исклучувања нема шанси да добиеме некој како Словенија кој живее од брза игра, брзи влезови, контри и брзо правење вишок.

Според мене логиката за победа над Словенија е проста:

1. Да се оди на блок и што е можно поплитко да се бранат евентуални влезови на бековите.
2. Да се остават на шут од 9 сите бекови па нека решаваат тие против нашите голмани (иако нашите голмани се слаби од 9). Бековите апсолутно не им се шутери скоро и да немаат гол дадено од надвор (се е контри и влезови). Евентуално може малку тоа да се промени Цехте ако го вметнат во екипата, специјално го долетаа од Словенија вчера ама прашање е колку е подготвен, сигурно бил повреден штом не бил од старт во екипата.
3. Што е можно помалку измени одбрана - напад и веднаш трчање назад без оглед на исходот на нападот. Словенците гарант ќе пробаат и со брз центар.
4. Маркирање на Гајиќ во транзиција. Манасков како знае и умее мора да го брка Гајиќ назад. Не смее никако да му избега. Без него контрите не им се толку опасни.
5. Не смееме да влеземе во натпреар со наттрчување. Мора да се забави темпото, Словенија има подолга клупа од нашата.

Да беше Лино тренер, гарантирав со животот дека ќе ги добиевме ... Сметам дека баш неговата филозофија е лекот за овие run@:uzi: екипи

манасков со Чупиќ имаше генерална проба за играње одбрана :-) утре со Гајиќ ќе видиме дали ја научи лекцијата.. сепак мислам дека ќе успееме да ги добиеме Словенците до 2-3 гола разлика, а ако се разбранат голманите разликата може да е и поголема :-)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom