Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Абе јас го поздравувам овој потег да се тужи хелас али и кажувам дека и другата страна има аргументи во своја корист и дека од сето ова само ќе се одложи решавањето на спорот со името што најмногу и користи на таа влада која е на власт. така да кога ќе се смени власта ќе видием што ќе прави новата и тогаш нив ќе ги критикувам или фалам за тоа што го работат.

Ова е апсолутно одличен потег, јас не гледам друго решение. И мислам дека тужбата и преговорите за името се две сосема различни работи. Ако го добиеме спорот, тогаш би можеле да влеземе во НАТО и ЕУ без да го решиме проблемот за името. А кога би влегле во НАТО и ЕУ нема да бидеме инфериорни во однос на Грција која нема да има повеќе со што да не уценува. Тогаш ќе можеме само да побараме гласање во ОН за името, и комплетно да ја поразиме Грција.
Иначе Зоте не се секирај, нема владата да се смени во блиска иднина, не гледам кој друг би дошол на власт, едноставно опозицијата е премногу несериозна за да ги освои симпатиите на граѓаните. Со секој нивни следен потег само ја јачаат власта а си го намалуваат својот углед.

Најверојатно бидејќи се надеваа дека ќе влеземе како “бјрм“ во НАТО, а претходно не би имале основа за тужба бидејќи сеуште немаше практично попречување/спречување од страна на Грција.

Според редот на работите.

Pa dobro ama trebaa da bidat spremni i da ja podnesat vedash po samitot.Kako i da e podobro nekogash otkolku nikogash:smir:

Pa dobro ama trebaa da bidat spremni i da ja podnesat vedash po samitot.Kako i da e podobro nekogash otkolku nikogash:smir:

Се сложувам, но треба да се имаат предвид изборите во Јуни и сето попратно случување околу предизброрието итн.

Тужбата е поднесена на време, не мислам дека е поднесена доцна. Едноставо ова не е некоја мала работа, треба повеќе време за да се согледаат сите детали од тужбата, да се консултираат врвни експерти кои треба да ја проучат ситуацијата. А мислам ништо не мења дали таа е поднесена неколку месеци порано или подоцна.

Тоа нешто на страната на Грција е безкичмењастата гарда како оној погоре.
Груевски уште на Илинден посочи дека и натаму ќе го интернационализира македонското прашање пред сите институции за непочитување на правата, кои Грција како членка на ООН е обврзана да ги почитува.
Затоа нема никакво изненадување што се решил на тужбава, која не е спремана за 2-3 недели за потребите на рејтингот.
Вакви работи се многу сериозни, а развојот по тужбава може да ја опфати и следната Влада која ќе дојде за 4 години.

Главните земји од НАТО пактот со исклучок на Поранешна Отоманска Гејлада, изјавија ЈАВНО дека Македонија ги има исполнето сите барања кои НАТО и ги поставиле за полноправно членство на Македонија.. А овие одродниците, на чело на Тито Петковски, кој се прави дека многу е знаен и паметен човек, а од друга страна е продадена душа....

Сигурно дека секое појавување на суд е сериозна и обмислена предходно работа.Само дали е добро замислена и обмислена тоа е знак прашање?Македонија не направила ништо доколку остане да чека само на одлуката од овој суд.Македонската влада треба да покрене уште 10 слични тужби,поплаки и да побара релевантни мислења за овој наизглед банален спор кој излезе фатален за Македонија и Македонскиот народ.Можеби Тито е засегната страна во случајот и едноставно му е сеедно како ќе се викаме,но поради барем малку политички рејтинг за едно има право,4-5 години се премногу оваа држава да чека мислење за кое никогаш нигде не станало ни збор дека треба некаков Меѓународен суд да решава или не.
Името на еден народ и една Држава не може да биде определено со мислење на било каков Меѓународен Суд,особено доколку тоа е име,кое тој народ и таа територија го користеле со векови,практично одкако знаат за себе.:toe:

Abe ve citam i vi se cudam na pametot.
Aj da vidam koj kje mi odgovori na ovie prasanja :
- Dali Makedonija dobi pokana ?
- Dali Grcija stavi Veto ? (imase nekoe glasanje kade sto bea site ZA osven Grcija ? )
- Dali ova moze da se tretira vo sudot vo Hag kako neispolnet uslov na patot kon nato.
Obidete se da odgovorite kako bilo koj graganin na svetov a ne kako makedonci.
Da ne se razbereme gresno. Mojot licen stav e ist kako na povekje od pola chlenovi na forumov. Fuck NATO i EU, ama koja e alternativata i kako ponatamu ?

P.S. Do ova nemase da dojde ako ne se smenese vlasta vo 2006. Ova e odgovor na redicata provokacii pocnuvajki od aerodromot preku skulpturite pred vladata pa se do znameto na Golema Makedonija pred koe se pokloni licno premierot na grobot na Goce i grckoto zname so kukast krst postaveno niz celo Skopje na tri dena pred samitot. Nam, odnosno nim mislam na patiskite poslushnici na DPMNE so osmo oddelenie im ostana samo ona " ej so ubavo im napravi Grujo", " lee coece ama im go spusti ", "car e ej , stvarno gi supci kako mali deca" itn. itn.
Istoto se slucuva i poslednive meseci so "pismata do nepoznato drugarce" i kapakov so tuzbata.
Neli im bese jasno vo vladata svetot na cija strana e posle debaklot so pismata za egejcite ? DA bea na nasa strana sega CNN i BBC kje verglaa turbo vo nasa korist kako 99 za Kosovo.
Shupaci partiski mozhat li da go razberat ova ?

Многу ми е смешно кога гледам дека Тито, Заев и Бранко мислат дека со критиките за тужбата ќе си го подигнат рејтингот. Напротив, мислам дека ќе си скратат од рејтингот. До сега немаат понудено логично решение за проблемот. Викаат дека треба да се насочиме кон преговорите а не да тужиме. Па ние не сме се откажале од преговорите иако мислам дека тие се само фарса. Никој од нив не кажал како би го решил тој проблемот. Никој од нив не кажал некои свој предлог кој би бил прифатлив за Грција. А знаеме само што е прифатливо за Грција. Така да освен предавнички и очајни изјави никако на друг начин неможе да се оценат нивните изјави.

- Dali Grcija stavi Veto ? (imase nekoe glasanje kade sto bea site ZA osven Grcija ? )
- Dali ova moze da se tretira vo sudot vo Hag kako neispolnet uslov na patot kon nato.
Da ne se razbereme gresno. Mojot licen stav e ist kako na povekje od pola chlenovi na forumov. Fuck NATO i EU, ama koja e alternativata i kako ponatamu ?

P.S. Do ova nemase da dojde ako ne se smenese vlasta vo 2006. Ova e odgovor na redicata provokacii pocnuvajki od aerodromot preku skulpturite pred vladata pa se do znameto na Golema Makedonija pred koe se pokloni licno premierot na grobot na Goce i grckoto zname so kukast krst postaveno niz celo Skopje na tri dena pred samitot. Nam, odnosno nim mislam na patiskite poslushnici na DPMNE so osmo oddelenie im ostana samo ona " ej so ubavo im napravi Grujo", " lee coece ama im go spusti ", "car e ej , stvarno gi supci kako mali deca" itn. itn.
Istoto se slucuva i poslednive meseci so "pismata do nepoznato drugarce" i kapakov so tuzbata.
Neli im bese jasno vo vladata svetot na cija strana e posle debaklot so pismata za egejcite ? DA bea na nasa strana sega CNN i BBC kje verglaa turbo vo nasa korist kako 99 za Kosovo.

Сепак кога “тиквата е скршена“ треба да ја искористиме и да направиме “тикварник“,во спротивно ќе ја фрлиме на “буниште“.
Ако ме разбираш што сакам да кажам,ако не размисли малку поубаво и ќе ме разбереш.:toe:

Има нешто што е на страна на хелас, а тоа е дека и да го добиеме спорот хелас пак може да ни стави вето зашто како членка на нато го има тоа право и може да наведе било каква причина за тоа.

A shto mislilte i da dobieme kje pomineme so ova tuku taka i zgora na se kako nadvor od EU i NATO chlenstvo?E duri togash nikogash nema da vlezeme EU.

P.S. Ovaa tuzba i te kako e zakasnata i nisto drugo nema da napravi tuku samo ke ne oddaleci i ke gi odolgovleci rabotite vo korist na Grcija.

Во заклучокот од НАТО самитот убаво пишува дека Македонија ги исполнува сите услови и кога ќе го реши проблемот со името со Грција ќе добие покана. Ова значи кршење на времената спогодба.
Мислам дека ова е доволен основ да се покрене тужба. Многу светски експерти мислат дека имаме реални шанси да го добиеме овој случај, така да не гледам зошто ние имаме потреба да им кажеме дека ние си ја познаваат својата работа.

Твојот личен став го адаптираш по потреба, немој да ти чепкам по постови и пак да ти се смееме како тоа 26 земји од ЕУ не признале под Уставно име, и останатите глупости.

Што имаат врска скулптурите пред Владата, за кои иако не треба да се правдаме бидејќи се дел од нашето наследство.. само како илустрација за недоветните глави ко твојата, скулптурите се од Римскиот период во Македонија.
Значи ако некој треба да се буни за нив, тоа е Италија.

За тајмингот со аеродромот можам до негде да се сложам, само неможам да ја разберам логиката според која Грците го преименуваа Солунскиот аеродром во Македонија во почетокот на 90тите а никој не го спомнува.

Неможе и несмее друг да ти кажува што можеш а што неможеш да правиш во сопствената земја.

Во врска со поклонувањето пред картата, забораваш пред чив гроб всушност беше тоа. Гоце Делчев.

И ајде да не ги набројувам сите грчки провокации преку нивната црква, армија, политичари ,партии како ЛАОС кои повикуваа на истребување на македонското малцинство итн.

Излишна ти е теоријава дека се ќе било поинаку доколку не се сменела власта, знаеме како ќе било, ќе станевме Северно Дупенци од Северно Дупенија и ќе си праевме муабет на севернодупенски јазик.

Во врска со правната основа за тужба, сигурно нема тебе да ти веруваме, туку на оние на кои им е тоа работа.

А во врска со образованието, баш ме интересира што образование имаш ти завршено па си нашол памет да солиш?

Главните земји од НАТО пактот со исклучок на Поранешна Отоманска Гејлада, изјавија ЈАВНО дека Македонија ги има исполнето сите барања кои НАТО и ги поставиле за полноправно членство на Македонија.. А овие одродниците, на чело на Тито Петковски, кој се прави дека многу е знаен и паметен човек, а од друга страна е продадена душа....

друже факт е дека хелас има право на вето без разлика како ќе заврши спорт со тужбата. така да можат до тогаш се да се деси ида измислат нешто ново. едноставно не сме фактор на балканот и затоа сите се на страна на хелас. тоа е работата така да ако не направиме компромис оклу името јас така лично мислам нема никогаш да влеземе во нато и еу. тоа е реалноста. е сега за што ќе се одлучи мкд, владата која е избрана од народот се одлучи овака. па ќе видием што ќе испадне.

A shto mislilte i da dobieme kje pomineme so ova tuku taka i zgora na se kako nadvor od EU i NATO chlenstvo?

Добиваме како не добиваме.Еве се пројави интерес кај повеќе ЕУ земји за спорот,и притоа ја дознаа правата причина зошто сме надвор од НАТО.(ова го кажувам пратејќи деновиве повеќе ЕУ тв

E duri togash nikogash nema da vlezeme EU.
Инаку без тужбава не чекаа со раширени раце во ЕУ

P.S. Ovaa tuzba i te kako e zakasnata i nisto drugo nema da napravi tuku samo ke ne oddaleci i ke gi odolgovleci rabotite vo korist na Grcija.
Преговорите продолжуваат , тужбата нема никаква врска со името ,додавките итн.....Во тужбата конкретно стои дека е покрената поради непочитувањето на договорот од страна на Гејлада кон Македонија за нејзино членство во ЕУ,Нато итн....

П.С подобро некогаш,одколку никогаш

друже факт е дека хелас има право на вето без разлика како ќе заврши спорт со тужбата. така да можат до тогаш се да се деси ида измислат нешто ново. едноставно не сме фактор на балканот и затоа сите се на страна на хелас. тоа е работата така да ако не направиме компромис оклу името јас така лично мислам нема никогаш да влеземе во нато и еу. тоа е реалноста. е сега за што ќе се одлучи мкд, владата која е избрана од народот се одлучи овака. па ќе видием што ќе испадне.

Уште да беше паметен ко што си добар.

Факт е дека Грција нема право на вето доколку влегуваме по референцата, тоа е и основната причина поради која ги тужиме.

Досега ниту една земја не се спротивставила на одлуките на Судот на ООН.
Нека биде Грција првата, зошто да не.

Нема компромис околу името, ниту нацијата ниту јазикот. До тогаш ЕУ ќе мора да живее без нас :)

И добро е што владата одлучи вака,само не треба тука да се застане и да се чека како “од умрен топол гас“.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom