Македонија нема иднина во кошарката?

• Креатор на темата Креатор на темата Институт
  • Време на започнување Време на започнување
Имаме катастрофална лига без добри спонзори а истото важи и за клубовите.
Спонзорите се пријавуваат и една година го спонзорираат клубот и идната година чао приетно и се појавуваат милион проблеми. Кога шампионот во лигата ги губи спонзорите како годинава Струмица, значи стварно имаме имаме катастрофална кошарка. Значи ако не се најдеа спонзори најдобрите 10тина кошаркари во Македонија ќе остане без работа. Срамота.
Треба повеќе да се вложува за и повеќе да се добие.
А за таленти во Македонија ги има многу. Има многу млади деца кои што и имаат услови за тренирање. Одличен е клубот Јуниор каде што тренираат дечињата уште од најмала возраст. Тука има неколку одлични таленти кои ги бараат и од странски кошаркарски клубови. Значи за младите има услови да тренираат, но се се губи со нашата сиромаштија и не вложувањето во кошарката.

Лани имаше екипа која се испуца-Струмица...Сакаа да играат надвор, играа, ако тоа воопшто може да се нарече надвор... Дадоа пари на глупости, на освоија ништо на домашен план, спонзорите се повлекоа и сеа дудлаат...

Оваа година Амак е у слична ситуација...Голем буџет, добар ростер, добар тренер, големи очекувања, и секако излез надвор... Мислам дека и од нив нема да биде ништо... Не знам зашто али имам претчувство дека ќе завршат како многу нивни претходници кои се испуцале за една година и после ги снемало...

Јас секако сакам во нашата кошарка да има изедначеност, интересни утакмици, многу публика , многу навивачи кои ќе допринесат за поубава слика во нашиот спорт ама се плашам дека сето тоа е недостижно...Кај нас, инвеститорите гледаат да заработат што е можно повеќе пари за што е можно помалку време ... Нема континуирано работење со една екипа ... Спонзори се менуваат како чорапи... А сето тоа на штета на нашиот целокупен спорт кој никако да се тргне од нултата точка...

Значи, заклучокот е дека се потребни школи... Да се работи со деца почнувајќи од најрана возраст...Нешто слично како што прави Димитријевиќ со Јуниор....Но, од Јуниор нема да има екипа шо ќе игра прва лига...Ако екипата има квалитетна младинска школа секоја година ќе може да убацува по 2-3 кошаркари кои од 18 години ќе играат професионално и ќе можат да добијат на искуство...Нема да имаме потреба од 36-37 годишни репрезентативци на кои ќе се потпира репрезентацијата туку младите ќе го имаат главниот збор.... Кај нас Фени мислам дека почна со младинска школа, МЗТ и Работнички мислам дека од година во година се све послаби на овој план ... Не е битно само да ја имаш школата туку треба и да знаеш како да раководиш со неа....Да донесеш квалитетни кадри кои ќе знаат како да го искористат потенцијалот на младите таленти... А не некој што ќе зема канта сирење како мито за да пушти некое дете да игра на местото на подобриот од него ...

А лигата оваа година ќе биде иста како и лани...Фени е главен фаворит, МЗТ и Работнички изгледаат изедначено , Амак гледа од страна ама сепак има голем квалитет и мислам дека ќе се вмешаат во борбата за местото кое што води во финалето ... Вардар се потпира на млади играчи, не знам како е ситуацијата за
Струмица ама мислам и дека они ќе бидат како Вардар ако претходно не се откажат... Ќе гледаме лига слична по квалитет како лани , ако не и послаба... Во секој случај , нема да биде посилна него ланската...

Strumica e 2 klub-sampion so se raspaga. Potsetete se na Nikol-Fert. Kaj se sea tie? Se u kosarkata e politika-se se toa sinovi na treneri,ministri koj nemaat vrska od kosarka,a sepak se tamu(poradi politika)

Strumica e 2 klub-sampion so se raspaga. Potsetete se na Nikol-Fert. Kaj se sea tie? Se u kosarkata e politika-se se toa sinovi na treneri,ministri koj nemaat vrska od kosarka,a sepak se tamu(poradi politika)

Да не се повеќе??? Кочани Деликатес, Орка, Балкан Стил, Никол Ферт, Куманово...

ја мислам дека првиот филтер за младинциве е во организирање на школски лиги. На пример градска лига во кошарка-основни и средни школи! Да се игра цела година по принцип секој со секого! така да биде во секој град во Македонија и на крај во мај да има некакво си државно првенство. и не само за кошарката, така треба да е во сите спортови.
Глејте во Америка што е една спортска велесила, децана се занимаваат со спорт од градинка. занимавањето со спорт нема да е полезно само за спортот.Добро е и за здравиот психофизички развој на децата.

ја мислам дека првиот филтер за младинциве е во организирање на школски лиги. На пример градска лига во кошарка-основни и средни школи! Да се игра цела година по принцип секој со секого! така да биде во секој град во Македонија и на крај во мај да има некакво си државно првенство. и не само за кошарката, така треба да е во сите спортови.
Глејте во Америка што е една спортска велесила, децана се занимаваат со спорт од градинка. занимавањето со спорт нема да е полезно само за спортот.Добро е и за здравиот психофизички развој на децата.
Добра ти е идејата.Но, за жал кај нас на школските натпревари речиси и не се обрнува внимание.
А, за младински репрезентации 90% од децата што играат се од Скопје, а има многу подобри деца низ Македонија.

Знам дека што и да кажам и какви мерки треба да се направат, знам дека никој од федерацијата нема да ме причитаa и така само џабе ќе си ја трошам тастатурата. Треба да се свестат тие во федерација, сега можеби ќе имаме успех во групата за квалификации на ЕП и ќе се квалификуваме, ама по тоа некој ќе се откаже од репрезентација, некој стареат, а младите ѓи има, но со какви квалитети?

Да имаме иднина во Македонската Кошарка?Како прво треба да се подобри работата со деца...А не да се оди на тренинг и да им се фрли топка ајде играјте на 2 коша...КФМ исто така треба да се свести...Многу лоши се води се,не е организирано...Многу сме далеку зад другите држави многу !

pa kako sakas da ima uspeh koga javna tajna e deka ako sakas da igras vo nekoj klub vrski ti trebaat.tuka golem pozdrav bi upatil do mojot "omilen" trener CEVKA kogo mislam deka podebil trener od nego nema.i posle sakate so punti,cevka,kico da ima idinina.

pa kako sakas da ima uspeh koga javna tajna e deka ako sakas da igras vo nekoj klub vrski ti trebaat.tuka golem pozdrav bi upatil do mojot "omilen" trener CEVKA kogo mislam deka podebil trener od nego nema.i posle sakate so punti,cevka,kico da ima idinina.

Sea Cevka e pomosnik trener na Torus... Konecno dojde do prva liga..:helou:

Pamtam deka ja koga trenirav , imase ''specijalni pripremi kaj nego''...3 treninga nedelno, so toa sto u sabota na tretiot trening se igrase na 2 kosa...I site popaleni edvaj cekame da dojde sabota...Znaese ponekad da mu tekne da ni dade kondicionen ali niso posebno... Stalno sudese ofsajd, poso nekoj kje se zaboraese i ne se vrakjase u odbrana...Pumpanje sklekovi ako coekot so go cuvas ti dava kos kako saka...Kolku kosa primis X 2...

Имаме потенцијал ама немаме кадри кој ќе ги пронајдат и водат тој потенцијал, а не во секој тим играат играчи кој се знаат со тренерот управата и сл а др нема место во првите 5 колку и да се мучиш, дур не се сменат тие работи Македонската кошарка а и спортот нема да оди напред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom