Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Ми треба совет.Чувам полуперсиска мачка т.е помало маче е денес 2-3 пати повраќаше но сега е добро.Забележав дека од левата страна кај стомакотима нешто подувано,сега се загрижив не знам што е.Може ли некој да ми каже отприлика колку чини преглед кај ветеринар?
Носи ја на вет одма, ако ти значи нема да прашуваш за цена, во спротивно остави ја нека умре или дај ја на некој што знае да се грижи. Од вакви муабети колку ќе чини, се иплати ли и слично, умираат тон недолжни животни кои во форма на миленици мора да ви глумат лудило по дома и да ги трпат вашите фрустрации. Затоа викам, не е секој за животно.
Он топик, купи јаглен дај и нека испие 1/2 таблетки, ако не е прочистена од глисти можно е да е надувана и да има гасови и токсини ради нив, они испуштаат од време на време. Има апчиња 50-100 денари се, конзумацијата зависи од килажата и возраста на мачката. Млеко никако, течна храна никако, стрикно сува.
Како и да е, носи го мачето на ветеринар. Прегледот нема да те кошта повеќе од 200-300 денари освен ако е нешто трето па мора да се прави крвна слика.
ајт

Носи ја на вет одма, ако ти значи нема да прашуваш за цена, во спротивно остави ја нека умре или дај ја на некој што знае да се грижи. Од вакви муабети колку ќе чини, се иплати ли и слично, умираат тон недолжни животни кои во форма на миленици мора да ви глумат лудило по дома и да ги трпат вашите фрустрации. Затоа викам, не е секој за животно.
Он топик, купи јаглен дај и нека испие 1/2 таблетки, ако не е прочистена од глисти можно е да е надувана и да има гасови и токсини ради нив, они испуштаат од време на време. Има апчиња 50-100 денари се, конзумацијата зависи од килажата и возраста на мачката. Млеко никако, течна храна никако, стрикно сува.
Како и да е, носи го мачето на ветеринар. Прегледот нема да те кошта повеќе од 200-300 денари освен ако е нешто трето па мора да се прави крвна слика.
ајт

Одговори ми човечно зошто човечно прашав,не барав да ми попуваш како се чуваат миленичиња и дали трпеле фрустрации или не.Не збори за некој кој не го познаваш доволно.Пријатно.

Ај мала помош. Мачево цело време дреме само во тоалетот. Си седи до неговата кутија за нужда. Не знам од која причина ама греота ми е таму само да седи цело време.

My wife insisted that I take Christmas pictures of our cat. It went better than expected

1xYmW1N.jpg

Ај вака, околу празнициве после нова година (3-ти докај 9-ти) нема да сум у Скопје. Има некој шо би се нафатил да иде да им става храна водс и им исчисти песок?

Вечно има пиво од мене.

У Кисела Вода живеам.

Одговори ми човечно зошто човечно прашав,не барав да ми попуваш како се чуваат миленичиња и дали трпеле фрустрации или не.Не збори за некој кој не го познаваш доволно.Пријатно.
Почовечно од ова амин. Да бараш совет за вид на храна, диета, ампули против болви и други не толку битни работи е ок, ама не е ОК да прашуваш за помош на форум во случај како што е кај твоето маче. Нит некој ќе ти помогне, нит пак преку монитор може да се лекува. Во такви случаи љубимецот под мишка и на ветеринар. Пријатно.

Вака ве саолувам за помош многу сум тажна. Се работи за моео маче :(:(:(
Моето маче многу почна наглост слабее. Што се деси нз ни јас. Дома речиси живееме во две соби но иако моите ми рекоја да го прибирам жал ми е да ми го дува ветерот и снегов.
Е сега проблемот е следен мачето е слабо едвај јаде и нон стоп спија. Бев на ветеринар го боцнаја вчера и денска утре ќе одам пак. Му дадовме антибиотик за мачиња и некои витамини. Денеска прегледавме температура и имаше 37,8. Мачево ветеринарот вели дека мора редовно да го носам една недела да се крени. Му давам на мали парчиња конзерва риба очистена од коски. Млеко топло јогурт ориз. Но малцем јаде. Кога спија односно лежи лежи со отворени очи. Сега е покриено и му ставив топло шише малецко со вода да го топли го покрив и со мало јорганче. Седи во нашата соба. Ве молам кажете ми има некој со сличен проблем што може да биде? Што да направам ? Како да откријам ?

Вака ве саолувам за помош многу сум тажна. Се работи за моео маче :(:(:(
Моето маче многу почна наглост слабее. Што се деси нз ни јас. Дома речиси живееме во две соби но иако моите ми рекоја да го прибирам жал ми е да ми го дува ветерот и снегов.
Е сега проблемот е следен мачето е слабо едвај јаде и нон стоп спија. Бев на ветеринар го боцнаја вчера и денска утре ќе одам пак. Му дадовме антибиотик за мачиња и некои витамини. Денеска прегледавме температура и имаше 37,8. Мачево ветеринарот вели дека мора редовно да го носам една недела да се крени. Му давам на мали парчиња конзерва риба очистена од коски. Млеко топло јогурт ориз. Но малцем јаде. Кога спија односно лежи лежи со отворени очи. Сега е покриено и му ставив топло шише малецко со вода да го топли го покрив и со мало јорганче. Седи во нашата соба. Ве молам кажете ми има некој со сличен проблем што може да биде? Што да направам ? Како да откријам ?
Не сум експерт за вакви ствари, али може да има некои внатрешни проблеми, со бешика ли, со желудник. Можеби рентген или ехо-снимка ќе помогнат да се дознае поубаво што му е. Зборете со ветеринарот за оваа опција, ако сте од Скопје, во ветеринарна амбуланта ги вршат овие прегледи.

Не сум од скопје ама утре че барам ренфен да се направи утре пак че барам да го боцнат за витамини да прими. Сега го станав малцем касна се испрај и пак легна. Читам пи форумиве по нет сакам да севинформирам ама утре че мора снимка да видиме шо е да не мачи иако ветеринаров рече дека мора дабодам секој ден витамини да прима па че се поткренело

Луѓе ај мал совет. Мачево (веќе 5 месеци) во последно време го има променето расположението. Имено, повеќе спие и си седи мирна. Не е толку активна како порано. Дали ради времево (зима, ладно) или дека е 5 месеци па може е во пубертет или нешто?

каде може да се најде вакво маче во МК ?
Tури една слика мајката...
Значи Felis Britannica во најчеста боја, стандард опрема :D
И јас сакам да земам вакво, за помал простор.По темперамент биле баш за во стан, буквално домашни мачки.И дел кучешки особини, врзување со фамилијата особено со еден член и следење на истиот.
British Shorthairs are an easygoing breed of cat. They have a stable character and take well to being kept as indoor-only cats, making them ideal for apartment living. They are not terribly demanding of attention, though they will let their owner know if they feel like playing. They enjoy mouse type or stick style toys. They are not hyperactive cats, preferring to sit close to their owners rather than on them. They might supervise household activities from a comfortable perch or perhaps the floor.
British Shorthairs are wonderful cats for people who work, as they are very happy to simply laze around the house while their owner is out. They do not get destructive or need other animals for company, though they do enjoy having another British Shorthair or a cat with similar temperament around.
They like attention and enjoy being petted. They are not a very vocal breed but will meow to communicate with their owners, for example when they are hungry and their food is being prepared. They may also meow at their favourite toy as they play with it. British Shorthairs have a tendency to follow people from room to room, as they may want to be with their owner and see what is going on. Some do not mind being cuddled, but most prefer to keep four paws on the ground and be patted rather than picked up.
The breed has become a favourite of animal trainers because of its nature and intelligence, and in recent years these cats have appeared in Hollywood films and television commercials.[6] They can learn small tricks spontaneously.
612px-Mystica_from_British_Empire_Cattery.jpg

felis-britannica-6244.jpg

british+blue+kitten+photo.PNG

После, најверојатно со генетика се добиени и вакви примероци
450px-Dilute_calico_British_Shorthair.jpg

3238855060_08e2ee1194.jpg

Еден многу сличен вид е Chartreux (француска сорта) и баш поради сличноста од Британците не е призната како посебен вид.Според особините, само името е различно, малку покрупна и подолго влакно.
Chartreux cats are also known for their "smile": due to the structure of their heads and their tapered muzzles, they often appear to be smiling. Chartreux are exceptional hunters and are highly prized by farmers.
Chartreux cats tend to be quiet, rarely making noises such as mewing or crying, and some are mute. They are quite observant and intelligent, with some Chartreux learning to operate radio on/off buttons and to open screen door latches. They take about two years to reach adulthood. Chartreux cats are playful cats well into their adult years; some can be taught to fetch small objects in the same manner as a dog. Chartreux are good with children and other animals. They are non-aggressive, affectionate, good travelers and generally very healthy. Chartreux tend to bond with one person in their household, preferring to be in their general vicinity (often following their favoured person from room to room), though they are still loving and affectionate to the other members of the household.

Chartreux-Bonheur-nuits_indiennes-neige2009.jpg
Chartreux%20Eartha%20KittDSC_5369.jpg

Chartreux-16.jpg

Ја чекам Аргаси со некоја информација за цени и дали воопшто некој чувал во Македонија вакви мачки :)

Мене Russian Blue Cat повеќе ми се допаѓа.

Кај може да набавам мало маче? Не сум од ск и немам претходно искуство со мачиња.

Кај може да набавам мало маче? Не сум од ск и немам претходно искуство со мачиња.
Маче е како бебе, така да убаво размисли пред да го земеш. Ако веќе се решиш да го чуваш тогаш најди некое улично мало маче и посвои го.

имам моментално 3 мачиња а летоска ги имав 9 али :( ми умреа 2 а останатите ги сннема наскоро ке ставам слики од нив :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom