Мачки (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата faraon
  • Време на започнување Време на започнување
Ми треба и мене помош, ми се родија мачиња пред 4-5 недели и после некое време нели им се отворија очите прогледаа, но нон-стоп или едното око им е затворено или другото и од страните кај очите имаат такво лигаво, а истотака се дешава и двете очи да им бидат затворени и залепени со тоа лигавото и да не можат по цел ден да гледаат.
Кажете ми што да им праам, да не имаат случајно некоја очна инфекција?

Ми треба и мене помош, ми се родија мачиња пред 4-5 недели и после некое време нели им се отворија очите прогледаа, но нон-стоп или едното око им е затворено или другото и од страните кај очите имаат такво лигаво, а истотака се дешава и двете очи да им бидат затворени и залепени со тоа лигавото и да не можат по цел ден да гледаат.
Загреота, оди однеси ги на ветринар да ти ги прегледа, не чекај.

Луѓе помош, пишав на Велигден дека мачката се омачи, ама имам проблем - ги напаѓа кучето и мачорот! Инаку е мирна и си игра со нив, ама кога е во кутијата или во близина на мачињата одеднаш станува агресивна, на пример прееска кучето си се моткаше на тераса, не се ни доближи до мачињата, ама оваа одеднаш изрипа и почна да фршти и да го брка. Ова се случува многу пати, исто и према мачорот, а они не и враќаат, само бегаат.
Има ли некој начин да ја смирам, мачињава ќе ги чувам уште минимум месец дена, а сеа и ќе почнат да шетаат низ куќа, никако нема да можам да ги држам одвоени од кучето и мачорот. Дали да ја карам коа ќе ги нападне, зашто знам дека тоа и е инстинктивно, во други околности си е friendly и си играат и све, aма одеднаш добива некои испади на лудило, поготово коа седи во кутијата со мачињата.

Нема начин за да го спречиш тоа, мачката едноставно се однесува заштитнички кон своите мачиња... пред некое време и мојата мачка се омачи, па за прв пат во живот видов како мачка напаѓа 4-5 пати поголемо куче од неа, среќа бев надвор, па успеав да ги раскачам, можеше сериозно да биде повредена мачката.

мислам дека не е тоа инфекција, тоа се гурди ваљда, ги има и кај нас луѓето, обично после спиење...

мислам дека не е тоа инфекција, тоа се гурди ваљда, ги има и кај нас луѓето, обично после спиење...

Абе ќе познаеше тој ако беа гулерки, и не се толку лигави тие... Незнам нека види убаво, ако не му личат на такви нека ги носи на ветринар. Греота се.

Гурди и гулерки :pos: ја па ко гуравки ги знам :ROFLMAO:

Носи ги на ветеринар, најубаво си знае он :)

Инаку, оваа мојава коа ке се разбуди од спиење бара да цица, ми ја фаќа перницата или маицата. :cautious: не би требало да бара, голема е :) некој вакво искуство имал? и како да ја одвикнам, зошо иритира, посебно насабајле дур спијам слушам како шмука :pos:

^Jас гурди прв пат во живот слушнав, како гулерки ги знам, ама битно се разбравме.
Мојве 15 дена аку имет, ама аку ги чепкам одма почвет да грчет заби да покажвет :D

Можно е да имаат инфекција, моите исто се на таа возраст а очите им се скроз чисти. Тоа што по цел ден им се залепени очите дефинитивно не е нормално.
Еве едно од моите:

Attachments

• SL741584.JPG
    SL741584.JPG
    1,9 MB · Прегледи: 16

Нема шанси да се гурелки, бидејќи плус им се затвараат очите коа ке заспијат и после кога ке станат им се целите залепени и затворени, и док мачката не им ги излиже не им се отвараат:(
--- надополнето: 10 мај 2012 во 14:09 ---
Ке ставам после слики од нив да видите како изгледа

Луѓе помош, пишав на Велигден дека мачката се омачи, ама имам проблем - ги напаѓа кучето и мачорот! Инаку е мирна и си игра со нив, ама кога е во кутијата или во близина на мачињата одеднаш станува агресивна, на пример прееска кучето си се моткаше на тераса, не се ни доближи до мачињата, ама оваа одеднаш изрипа и почна да фршти и да го брка. Ова се случува многу пати, исто и према мачорот, а они не и враќаат, само бегаат.
Има ли некој начин да ја смирам, мачињава ќе ги чувам уште минимум месец дена, а сеа и ќе почнат да шетаат низ куќа, никако нема да можам да ги држам одвоени од кучето и мачорот. Дали да ја карам коа ќе ги нападне, зашто знам дека тоа и е инстинктивно, во други околности си е friendly и си играат и све, aма одеднаш добива некои испади на лудило, поготово коа седи во кутијата со мачињата.
Неможеш тоа да го спречиш. Гледај само да бидат одвоени, не ги ставај во иста просторија. Кај мене во двор се омачи една мачка и вчера сестра ми го изнесла Фигаро надвор, оваа одалеку го видела, му се стрчала и почнала да му фучи. Кутриот не ни знае што е тоа, него никогаш мачка не му фучела и се исплашил :pos:

Неможеш тоа да го спречиш. Гледај само да бидат одвоени, не ги ставај во иста просторија. Кај мене во двор се омачи една мачка и вчера сестра ми го изнесла Фигаро надвор, оваа одалеку го видела, му се стрчала и почнала да му фучи. Кутриот не ни знае што е тоа, него никогаш мачка не му фучела и се исплашил :pos:

Исто еј, значи они не се ни интересираат за мачињава, мачоров едноставно си проаѓа, си брка работа, и мачкава му се сипува, овој бега усвет фаќа, а тродупло поголем од неа и плус се тепа со мачори надвор, хах :D. Ништо, инстинктов им е јака работа, ќе мора да ги изолирам :)

Луѓе имам да ве прашам нешто.
Значи во едното уво на маченцево има како црно внатре, како прљаво не знам што е, а другото му е цело чисто и бело.
Не сум го бањала па да фати инфекција, само го имам триено со мокра крпа, ама главата не...што може да му е?
Пред тоа го чешаше малку тоа уво приметив, ама мислев дека ништо не е...:(

Луѓе имам да ве прашам нешто.
Значи во едното уво на маченцево има како црно внатре, како прљаво не знам што е, а другото му е цело чисто и бело.
Не сум го бањала па да фати инфекција, само го имам триено со мокра крпа, ама главата не...што може да му е?
Пред тоа го чешаше малку тоа уво приметив, ама мислев дека ништо не е...:(
Ништо страшно, и мојава имаше. Од мајката ги префаќа, така ми кажа ветеринарот. Ако сакаш однеси ја на ветеринар ке и ги исчисти ушите. ;)

Zdravo. Imam mace staro okolu dva meseci go cuvam edna nedela i mislam deka ima bolvi, takvi se zolti i kafeavi i setaat niz nego pa pretpostavuvam deka se toa. Go cuvam vo stan ne izleguva nadvor i ne znam od kade gi dobilo. Bev vo veterinarna im objasniv i mi dadoa prasok i rekoa deka e bezbeden pa sakam da ve prasam od iskustvo kolku e dobar toj prasok neo pitroid. Inaku koga go zemav maceto mi kazaa deka ima staveno ampula ama kako sto gledam nema nikakov efekt ili me izlazale :confused:

Zdravo. Imam mace staro okolu dva meseci go cuvam edna nedela i mislam deka ima bolvi, takvi se zolti i kafeavi i setaat niz nego pa pretpostavuvam deka se toa. Go cuvam vo stan ne izleguva nadvor i ne znam od kade gi dobilo. Bev vo veterinarna im objasniv i mi dadoa prasok i rekoa deka e bezbeden pa sakam da ve prasam od iskustvo kolku e dobar toj prasok neo pitroid. Inaku koga go zemav maceto mi kazaa deka ima staveno ampula ama kako sto gledam nema nikakov efekt ili me izlazale :confused:
Нео Петродииид??? колку што знам тоа е за мравки и не е за топлокрвни животни! Само ампула Фронтлајн ...остави прашоци и такви работи! Еднаш на татко ми му дале етиол раствор против болви да го избањаме кучето и кога го фати еден србеж 2 недели квичеше....

Neo Pitroid da, i pisuva na upatstvoto deka se koristi i vo veterinata, a bev vo dve veterinarni ambulanti i na dvete mesta mi kazaa takov prasok da mu stavam, i toa samoto ke go istrese od sebe, a i da go izlize nema opasnost, pa sega ne znam...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom