Лудило и генијалност. Која е границата?

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7
Знаете често пати границат е тенка, многу тенка дури и претенка. Затоа луѓето забегуваат.

Нормалниот човек го третира лудиот како таков затоа што не може да го рабере!!!

Ubava tema ama razraboti ja bre malce ... znaes malce daj primer da bide interesno... a ne da kazes abe me mrzi da pisam sea mi se spie...

Postuj gi lugeto ke te postuvaat kapiras zakon prirode...

Izvadi nekoj tekst sto mislsi deka e ubav ili pak daj filozofski psiholoshki osvrt jebem li ga ... abe vidi drugive koga otvaraat temi kako se prai toa ...eve vidi temi od ada, sussaro, serpico aj sea da ne nabrojuvam rascitaj se malce ke skapiras :smir:

pozdrav

Ubava tema ama razraboti ja bre malce ... znaes malce daj primer da bide interesno... a ne da kazes abe me mrzi da pisam sea mi se spie...

Postuj gi lugeto ke te postuvaat kapiras zakon prirode...

Izvadi nekoj tekst sto mislsi deka e ubav ili pak daj filozofski psiholoshki osvrt jebem li ga ... abe vidi drugive koga otvaraat temi kako se prai toa ...eve vidi temi od ada, sussaro, serpico aj sea da ne nabrojuvam rascitaj se malce ke skapiras :smir:

pozdrav

Ај ќе разгледам ама не сега, утре пак имам испит, и пак ми се спие:pos2::vozbud:

поздрав

Тоа сум видел само во филм, Дождовниот човек, не баш луд туку аутистичен, но многу интелигентен, со само еден поглед точно знае колку ќибритчиња (или игли беа, заборавив) се истурени на под, беа преку 100, а од друга страна не знае панталоните да си ги облече сам.

Toa autizam ne e ludilo toa e spojka ...

Genijalnosta e vo drugo ...na primer multiplex personality... imalo luge koi znaele poveke jazici vo eden lik, zanele razni matematiki fiziki u drug, u tret sasvim nekoi treti vestini...

Dokolku ne ja pustit potsvesta da vodi nema genijalni idei ... no ima zaebancija nekoi ne znaat da se vratat od tamu ...i zabeguvaat skroz.

Nekoj ke rece Hitler bil genijalec ...jeste imal gift za mass medija taa negova genijalnost i voznes doagala i od genijalnost ama ruka na srce i od droga , posto bil na speed.

Da zememe ponataka Hemingvej teshka pijanica , E Alan Po se truel so apsint, Bob Marley, Nirvana vestacka genijalnost da ama sepak... za genijalec da si moras da imas vizii a na suvo vizii tesko.

Posle imalo gifted deca cuda...Mozart na primer ...al dal toj bil lud ne mozam da tvrdam al ne bil normalen toa sigurno...

Hesse sizofrenik , Picasso da ne zboram si secel uvo , Dali imal crti na ludilo ... dakle ludiloto go vlece covestvoto napred , ideite doagaat od tamu.

Najbolji primer ke dadam so shahovskiot sampion Talj koj bil povikan u edna ludnica u Sibir kade nekoj tvrdel deka e shampion na svet u shah i deka on e ustvari samiot Talj...

Igrale 5 partii slobodni partii

Talj izgubil 3:2 od anonimus pacient !!!

genijalnite luge se poznavaat po karakterot, izbuvlivi se, ne gi biva za prakticen zivot, najbolja sudbina bi imale da se rodat vo bogata familia.Kant smetal deka samo umetnicite mozat da bidat genijalci, a Sopenhauer deka mozat i filozofite.Nema ladnokrven genie.

Границата меѓу лудилото и генијалноста е психијатарот.
Генијалните негови откритија се однесуваат на лудоста.

Дека и едните и другите не се "нормални", тоа сигурно. А дали ќе бидат наречени лудаци или генијалци, тоа зависи од другите т.е. како последиците од нивните дела ќе бидат протолкувани од другите. Пример ако си некоков си идеалист со цел да го смениш светот можеш две судбини да имаш. Или ќе успееш и ќе останеш засекогаш запаметен како генијалец или нема да успееш и ќе бидеш некој лузер кој го утнал животот и никој нема да знае за тебе. Друг пример, еве гемиџиите. За нас тие се великани, херои. За Отоманската Империја во тоа време, а и за повеќето луѓе од страна тие биле само некакви си терористи, сепаратисти.... бандити, криминалци. Многу слично како ние сега можеби ги гледаме бунтовниците во Чеченија или било каде на друго место.
Успехот е пресуден за тоа дали ќе бидат запаметени како генијалци или лудаци.

Дебела е границата меѓу лудило и генијалност.
Само што обичнио човек мисли дека делата на лудите се генијални, бранко да прдне на микрофон на грујо сите ќе речат wow каков потег.

Едноставно генијалните прават дела за тончо одредена целна група што го почитува тоа и го разбира, за сите други тоа изгледа лудо.
Јебига...курт го сметаа за луд-ама испадна генијалец.

Ај пообјасни зошто е лош примерот....

gemidziite ne mozat da bidat genijalci nikako oti ubivale sto napraile tie GENIJALNO zar genijalno e da ubivas ? Toa moze i kreten ... no kreten ne moze da naslika ko Picasso ete ti zasto :smir:

Genijalnosta ne moze sekoj da ja sprovede na delo ete toa e razlikata

Јас не ни ги нареков генијалци, ги нареков херои и великани, се со цел да покажам дека, дали сме ова или она ќе одлучат тие после нас.

А, за ова се сложувам

Toa autizam ne e ludilo toa e spojka ...

Genijalnosta e vo drugo ...na primer multiplex personality... imalo luge koi znaele poveke jazici vo eden lik, zanele razni matematiki fiziki u drug, u tret sasvim nekoi treti vestini...

Dokolku ne ja pustit potsvesta da vodi nema genijalni idei ... no ima zaebancija nekoi ne znaat da se vratat od tamu ...i zabeguvaat skroz.

Nekoj ke rece Hitler bil genijalec ...jeste imal gift za mass medija taa negova genijalnost i voznes doagala i od genijalnost ama ruka na srce i od droga , posto bil na speed.

Da zememe ponataka Hemingvej teshka pijanica , E Alan Po se truel so apsint, Bob Marley, Nirvana vestacka genijalnost da ama sepak... za genijalec da si moras da imas vizii a na suvo vizii tesko.

Posle imalo gifted deca cuda...Mozart na primer ...al dal toj bil lud ne mozam da tvrdam al ne bil normalen toa sigurno...

Hesse sizofrenik , Picasso da ne zboram si secel uvo , Dali imal crti na ludilo ... dakle ludiloto go vlece covestvoto napred , ideite doagaat od tamu.

Najbolji primer ke dadam so shahovskiot sampion Talj koj bil povikan u edna ludnica u Sibir kade nekoj tvrdel deka e shampion na svet u shah i deka on e ustvari samiot Talj...

Igrale 5 partii slobodni partii

Talj izgubil 3:2 od anonimus pacient !!!

Друже увото не си го отсекол Пикасо туку Винсент Ван Гог!!

Znam be lapsus mentis ...mnogu hiperaktivnost ne cini ...moja greska :smir:

Не се секирај онака најдругарски само да проверам јас, зошто ми падна чудно кога прочитав, па му ја мислев малце и на крај ми текна и така.
Лудило и генијалност? Прво да разграничам дали сум лудак или генијалец зошто полагам испити без да пипнам книга.

зошто полагам испити без да пипнам книга....

Ne si na intervju...nema potreba od ova neli ???

Te ucham za da ne pocnat ti lupaat seiri pazi sto izjavuvash na tenok led si :smir:

Ај пообјасни зошто е лош примерот....

gemidziite ne mozat da bidat genijalci nikako oti ubivale sto napraile tie GENIJALNO zar genijalno e da ubivas ? Toa moze i kreten ... no kreten ne moze da naslika ko Picasso ete ti zasto :smir:

Se soglasuvam so ova. Genijalnosta na Pikaso, Van Gog, Hemingvej itn. ima silna osnova, a toa e talentot zatoa mozele svojata genijalnost da ja sprovedat na delo. I fakt ne treba talent za da ubivas, a takvite se obicni ludaci.

Гледам сте се размуабетиле на темава. Фино...но, за да не бришам пак 19 мислење, реплицирајте само на прашањето која е границата помеѓу лудилото и генијалноста, а четувајте си на друго место.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom