ajde i na tebe na voa pisuva gift imam dobieno od vk 3 ipoda
ama nema pismo deka e oslobodeno od carina samo e gift
a zakono od 1 mart imase i u vesnici kazuva deka site proizvodi pod 350 dolara se oslobodeni od carina
na kompjuteri sto e potreben nadvoresen izvor na energija 5% carina
a uredi kako laptop ipod itn itn se uredi bez nadvoresn izvor na energija odnosno so baterii i se carinat 15 ili 18% bese nz od cenata na proizvodot
Во функција се законите на државава, а не што пишува во весник или што ти сакаш да важи. Ти одговорив веќе неколку пати дека тоа што си се фатил за тие 350 евра важи за производи внесени на граница, со кола, авион, воз, пешки..., а за пошта важи ослободување до 45 евра вредност. Погледни во
УПАТСТВО ЗА ПОСТАПКАТА ВО ПОШТЕНСКИ СООБРАЌАЈ. Еве ти и одговор на слично поставено прашање од сајтот на царина:
П: 1035 me interesira, za pratka preku posta dobiena od stranstvo do koja cena e oslobodeno od carina? Porano bese 50 evra ili 3000 den, potoa pred izvesno vreme procitav vo vesnik deka e zgolemeno na 175evra, dali sum vo pravo ?
О: Почитуван, Стоката испратена од странство во помали пратки со писмо или поштенски пакет која ја прима физичко лице кое живее или има одобрен престој во Република Македонија е ослободена од плаќање на увозни давачки во согласност со Царинскиот закон, под услов вкупната вредност на пратката да не го надминува износот 45 ЕВРА во денарска противвредност и таквиот увоз да е од некомерцијална природа.
Друго, никакво ливче нема задолжителна важност во државава, со или без печат. Освен ако тој што го праќа производот не ја платил царината, а секако тоа не е случај, нема друг начин примачот да биде ослободен од царина и данок за производ поскап од 45 евра, освен ако цариникот не затвори очи од било која причина. Да не праиме муабет што од Локерз нема стигнато тука ништо повредно, а веројатно и нема ни да стигне.
А компјутери и компјутерски делови имаат 0% царина и 5% данок. Не знам од кај ти е ова за надворешни, внатрешни извори на енергија, ама тотално нема врска. 8471 30 00 00 ова е тарифната ознака за преносна машина за автоматска обработка на податоци, провери ќе видиш дека е 0% царина и 5% ддв. А ајпод не е компјутер и за него важи друга тарифа. Впрочем, еве одговор од царина на прашање конкретно за ајпод:
П: 1188 Dobiv nagrada Ipod nano od Amerika cija vrednost e 149 $ , kako e mozno da dobijam carina vo vrednost od 3000 denari . kade da podnesam zalba posto ova e nevozmozno
О: Pocituvani, Vo vrska so vasata zabeleska I prasanje, za fizicki lica na carinskata osnovica (vrednost na stokata so vkluceni trosoci za transport I osiguruvanje) se presmetuva edinstvena carinska stapka od 15% I 18% DDV. Spored toa, za predmetnata stoka so vrednost od 149$ + trosok za transport I osiguruvanje na pratkata od USA, carinskite davacki se priblizno 3000 denari (vo zavisnost od visinata na trosokot za transport i osiguruvanje, kako I vo zavisnost od odnosot na kursot na dolarot).